INGREDIENTE
300 ml lapte de vaca 3.5% grasime
300 g smantana grasa cel putin 20% grasime
1 lingura sirop de artar
1 lingurita pudra de vanilie (optional)
2 lingurite agar agar
2 curmale
3 lingurite de carob
MOD DE PREPAPRARE
Se fierbe laptele cu siropul de artar, batonul de vanilie si agar-agar-ul (maxim 1 minut). Apoi, se inchide focul si se adauga si smantana. Se omogenizeaza bine si se toarna jumatate din compozitie intr-o alta cratita, peste care se adauga 2 lingurite karob.
Se toarna cele doua compozitii in forme/pahare (in straturi sau plan inclinat) si se introduc la frigider cateva ore.
Pentru trufe sunt necesare 2 curmale, din care se formeaza bombonicile, care se tavalesc prin karob.
*Am folosit forme de silicon pentru briose.
**Forma plan inclinat – am pus compozitie de vanilie, tinand forma inclinata la congelator, 2 minute. Am pus in cealalta jumatate si compozitie cu carob. Intre timp, compozitia care asteapta sa fie adaugata, trebuie sa fie des amestecata ca sa nu se intareasca sau se poate incalzi din nou la foc mic. Am lasat forma la frigider 3 ore.
*** Forma straturi – am pus compozitie cu carob, am introdus la congelator 2 minute, apoi am adaugat compozitie cu vanilie, inca 2 minute la congelator si dupa ultimul strat de carob, am lasat in frigider, 3 ore.
Buna. Ai mentionat ca se fierbe laptele impreuna cu agar-agar-ul (max. 1 min) dar laptele nici n-apuca sa se incalzeasca. Trebuie fiert laptele inainte sau de fapt trebuie doar asa putin incalzit?
este mentionat ”fiert” ceea ce inseamna ca acel minut se contorizeaza din momentul in care laptele incepe sa fiarba si nu de cand punem oala pe foc!
Da, ai dreptate, scuze, nu mi-am dat seama atunci cand am citit prima data. Am facut de doua ori de atunci si e foarte buna 🙂