Am primit numai feedback-uri pozitive in legatura cu PLANUL DE DIVERSIFICARE PENTRU PRIMELE 30 DE ZILE si multe mamici din grup au fost interesate si de un plan pentru introducerea fructelor.
La 7 luni introducem masa de fructe de dimineata. Masa de fructe va fi introdusa la aproximativ 2-3 ore dupa ce copilul se trezeste, deci practic nu va fi un mic dejun propriu-zis ci o putem numi, gustare. Micul dejun va ramane in continuare laptele formula sau matern, in functie de cum e hranit copilul, adica prima masa cand copilul se trezeste.
Fructele pot fi gatite la abur dar nu este o procedura obligatorie. Prin preparare termica, fructele devin mai gustoase, mai usor digerabile si eliminam si eventuale contaminari cu bacterii, cum ar fi Salmonella. Sigur, cazuri de contaminare cu Salmonella sunt rare, dar riscul exista si este important mai ales ca vorbim de bebelusi care au sistemul imunitar inca nedezvoltat.
Daca alegem sa gatim fructele la abur, atunci le vom gati putin, pana in 10 minute, le tinem la abur doar cat sa se inmoaie putin. Bineinteles ca nu toate fructele le putem gati la abur. Avocado, pepenele galben, capsunile, strugurii, bananele nu vor fi gatite la abur. Restul fructelor din plan ar putea fi gatite la abur.
Personal as recomanda ca macar in prima luna fructele sa fie gatite la abur, apoi pot fi date si crude. Acest aspect va rog sa-l discutati si cu medicul pediatru al copilului.
Fructele le vom curata de coaja, le vom taia cubulete si le vom gati la abur. Pe cele pe care nu le putem decoji crude, cum ar fi prunele, le vom decoji cu usurinta dupa gatire.
Dupa aceasta perioada in care dam piure de fructe la abur si incepem sa oferim fructe crude, este foarte important sa invatam sa nu mai decojim fructele. Vom oferi mar cu tot cu coaja, para, caisa, piersica etc la fel. In coaja sunt mare parte din nutrienti, astfel ca putem manca doar coaja marului si restul il putem arunca. Sper sa intelegeti astfel cat de nutrivita e coaja. La fel si in cazul pielitei maro de pe migdale sau alune de padure. Invelisul exterior este cel mai bogat in nutrienti.
Planul este conceput cu un aliment nou la 24 ore. Am introdus nucile si semintele pentru a putea oferi bebelusului mese mai nutrivite. Alimentele potential alergene se pot introduce inainte de 1 an. Este important ca alimentul nou introdus sa fie in cantitate mai mica decat fructele deja introduse din piure. Vom urmari posibile reactii alergice, mai ales cand introducem nucile, iar daca observam ceva ne vom adresa imediat medicului.
De obicei alergiile la fructe si nuci sunt mai rare, uneori se intampla ca bebelusii sa se irite in jurul guritei de la fructele acide. Dar nu inseamna neaparat ca sunt alergici. De aceea am si evitat sa introduc citricile in acest plan. Citricele le puteti introduce mai tarziu, cand poate incep sa manance bucatele. Pentru introducerea bucatelelor este util articolul CUM FACEM TRECEREA DE LA PIURE LA BUCATELE.
Veti observa in plan ca sunt incluse fructe care nu se gasesc tot timpul anului, cum ar fi piersici, prune, caise, kaki. Aveti doua variante: 1. Fie le congelati inainte de perioada diversificarii sau 2. Fie treceti peste aceste zile si eventual oferiti un aliment nou la pranz. Pentru ajutor, este pe site GHIDUL DE CONGELARE FRUCTE SI LEGUME. De asemenea, puteti congela si fructele care va raman dupa ce portionati pentru piure. Copilul nu va manca un mango intreg, iar daca nu il mancati dvs, atunci il puteti taia cubulete si il puteti congela pentru urmatoarea zi in care veti mai da mango. Atunci veti scoate cubuletele si le veti pune la abur direct congelate.
De obicei gasiti mai mereu la supermarket mar, para, zmeura, afine, mure, ananas, mango, avocado, banane, pepene galben. E in regula sa luam fructe de la supermarket, nu toata lumea detine livezi sau are posibilitatea sa ia de la tara. Daca avem totusi posibilitatea, atunci o alegere buna ar fi sa cumparam bio iar acum gasim fructe bio chiar si in supermarket. Va recomand totusi ca atunci cand alegeti carobul, sa alegeti unul bio de calitate. In felul acesta va asigurati ca este chiar carob pur si nu carob amestecat cu altceva . Despre carob va invit sa cititi in articolul CAROB VERSUS CACAO. Este un super aliment care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor.
Pentru macinarea nucilor si semintelor va puteti achizitiona o rasnita de cafea sau un blender vertical cu accesoriu pentru maruntire. Acum gasiti la magazine naturiste seminte de in deja macinate, la fel si de chia.
Atentie la fructele deshidratate (curmale, stafide) cititi pe ambalaj, iar la ingrediente sa se regaseasca numai fructele deshidratate si nimic altceva.
Gustarea de fructe este foarte importanta pentru copii si inca de pe acum trebuie sa le formam obiceiul de a manca fructe simple. De aceea nu recomand ca pana intr-un an sa amestecam fructele cu cereale. Dupa 1 an, vom avea timp suficient sa oferim mic dejun cu cereale sau ce dorim. Pana intr-un an, putem oferi cereale incepand cu 8 luni la masa a treia. Daca mascam fructele in fel si fel de terciuri cu cereale, vom avea surpriza ca mai tarziu sa nu accepte fructe simple si credeti-ma ca sunt multi copii care nu mananca fructe.
Aici trag un semnal de alarma ca fructele nu sunt doar pentru copii! Si adultii ar trebui sa consume fructe insa acest lucru nu prea se intampla. Stiu ca sunt foarte multe mame care se plang de copiii lor ca nu vor sa manance fructe. Ma intreb oare de cate ori a vazut-o copilul pe mama mancand fructe . Puteti face si un test: va taiati cateva fructe in feliute si mergeti si mancati langa copil. Rare sunt cazurile in care copiii sa nu vina sa ia din fructele dvs. Obiceiurile alimentare pornesc din familie, iar parintii sunt un exemplu pentru copii.
Va doresc diversificare relaxata, iar daca mai aveti intrebari le puteti adresa folosind formularul de mai jos.
Ziua 1 – Banana
Ziua 2 – Banana + mar
Ziua 3 – Banana + mar + para
Ziua 4 – Mar + para + mango
Ziua 5 – Mango + mar + zmeura
Ziua 6 – Para+banana+avocado
Ziua 7 – Banana + avocado+ o lingurita rasa carob (ciocolata bebelusului)
Ziua 8 – Mango + mar + ananas
Ziua 9 – Banana + mango + afine
Ziua 10 – Mar + para + pruna
Ziua 11 – Banana + zmeura + piersica + o lingurita rasa carob
Ziua 12 – Mango + mar + capsuni
Ziua 13 – Afine + banana + kaki
Ziua 14 – Mar + para+ afine + 2 curmale (curmalele le lasam acoperite cu apa pentru o ora cat sa se inmoaie apoi le mixam in blender impreuna cu celelalte fructe)
Ziua 15 – Banana + ananas + zmeura + carob (o lingurita rasa) + o lingurita migdale macinate (crude cu tot cu pielita maro – nu cumva sa o indepartati pentru ca in ea sunt toti nutrientii importanti)
Ziua 16 – Afine + mar + para + stafide (o lingurita stafide lasate la inmuiat in apa, apoi scurse si mixate in blender cu restul fructelor)
Ziua 17 – Ananas + mango + banana + carob (o lingurita rasa) + chia (o lingurita rasa de chia macinata si inmuiata) – punem o lingurita de chia macinata intr-un pahar si peste ea punem 10 lingurite de apa. Lasam la hidratat pentru 2 ore la temperatura camerei apoi mixam toata compozitia cu restul fructelor.
Ziua 18 – Mar + para + kaki + 2 curmale + o lingurita nuci macinate
Ziua 19 – Afine + banana + zmeura + caisa
Ziua 20 – Caisa + piersica + mango + carob (o lingurita rasa) + cirese
Ziua 21 – Banana + mango + pepene galben + chia
Ziua 22 – Para + capsuni + 2 curmale + mure
Ziua 23 – Piersica + banana + afine + carob (o lingurita rasa) + migdale crude macinate (o lingurita) + seminte de in macinate (o lingurita rasa) – intr-un pahar punem o lingurita de seminte de in macinate si 5-6 lingurite de apa. Lasam la inmuiat 30 de minute apoi compozitia care devine mucilaginoasa o mixam la blender cu fructele si carobul.
Ziua 24 – Caisa + mango + stafide (o lingurita, hidratate) + afine + o lingurita alune de padure macinate (crude cu tot cu pielita maro – nu cumva sa o indepartati pentru ca in ea sunt toti nutrientii importanti)
Ziua 25 – Mar + para + struguri negri (scoatem samburii) + nuci macinate (o lingurita) + carob (o lingurita rasa)
Ziua 26 – Banana + mango + afine + fulgi de cocos (o lingurita rasa) + chia (vezi mai sus detalii) + o lingurita migdale crude macinate
Ziua 27 – Ananas + capsuni + afine + 2 curmale + o lingurita caju crud macinat
Ziua 28 – Mar + zmeura + nectarina + 2 curmale + carob (o lingurita rasa) + o lingurita nuci macinate
Ziua 29 – Para + banana + mure + carob (o lingurita rasa) + o lingurita rasa fistic crud macinat
Ziua 30 – Mar + mango + piersica + carob (o lingurita rasa) + o lingurita rasa migdale macinate + o lingurita rasa seminte de dovleac crude macinate
Buna .pudra de Roșcove sau carob este același lucru nu ?
da
De la câte luni se poate da kiwi?
Mulțumesc!
de la 7 luni
Buna! migdalele nu trebuie tinute la hidratat in apa fiarta sau nu trebuie spalate si aruncata apa inchisa la culoare care ramane in urma lor? Multumesc mult!
nu e necesara hidratarea
Buna ziua, inteleg ca de preferat sunt fructele proaspete bio, dar se poate da fruct congelat, nu puse de noi, cumparate din supermarket? Multumesc.
da
Bună!
Am parcurs planul de diversificare 6 luni cu brio și mulțumesc, este absolut minunat.
Problema mea este acum cu masa de prânz.
Am văzut rețelele, dar nu înțeleg cum trebuie servit. Blenduit, mărunțit cu furculița?
Mulțumesc!
pai in functie de cum prefera bebe.
Bună!
La câte luni se poate da bebelușului biscuiți pentru bebe sau pufuleți cu pudra de roscove?
Biscuiții sunt gustări și se oferă după 1 an la gustare, dar făcuți în casă, nu cumpărați. Un bebeluș nu are nevoie de pufuleți ci de gustări hrănitoare.
Buna!
Am urmat planul de diversificare cu legume și acum având bebe 7 luni as vrea sa ii introduc fructele, pe care credeam ca i le dau ca mic dejun, dar citind ce ai scris tu mai sus vad ca nu recomanzi asta. Băiețelul meu la 2-3 ore de la prima trezire are următorul somn… Deci când ar trebui sa ii dau fructele? 🫣 După al 2-lea somn ii dau prânzul…
Mulțumesc!
depinde cand are trezirea, am nevoie de niste ore.
Bună ziua !
Aceeași situație la mine ca și la doamna.
Bebelusa se trezește la 07 când bea lăptic apoi la 9 se culca iar după acest somn servește prânzul.
Când ar trebui sa aibă masa de fructe ?
pai doarme de la 9 pana la 13? Nu cred. Cand se trezeste dati fructe apoi la 2 ore pranzul
Bună seara, am parcurs planul de 6 luni cu legumele, acum am trecut la fructe, primele 2 zile a refuzat banana și banana cu mărul și nici legume nu a mai vrut deloc, am trecut peste, ii dau banana amestecata cu branza sau iaurt, asa accepta, iar mărul cu puțin biscuite( petit beurre), este în regula? Mulțumesc!
Și mulțumim pt rețete, planuri, sfaturi!
nu este deloc in regula cum procedati! Aceasta masa este o gustare practic, prin care noi obisnuim copilul cu fructele, nu cu branza, iaurtul sau biscuitii. Apoi acei biscuiti mentionati nu sunt sanatosi deloc si nu ar trebui sa existe in alimentatia vreunui copil. Pe langa asta, biscuitii se introduc dupa 1 an. Pana la 1 an dam fructe simple sau combinate conform planului. Si este normal ca un copil sa nu manance din prima! Are nevoie sa se obisnuiasca usor usor cu noile gusturi!
Bună seara!
Pentru început cum vom oferi banana? Tot sub formă de piure?
depinde de tipul de diversificare ales, daca sunteti pe diversificare clasica, atunci da, piure!
Buna ziua!
In aceasta luna recomandarea este de o singura masa de solide, doar gustarea de fructe?
Sau ramane valabila si o masa pe baza de legume/carne in jurul pranzului, pentru un total de 2 mese solide pe zi?
Multumesc!
sigur ca va ramane si masa de pranz!
Buna ziua, fructele se dau crude blenduite gen marul si para cand le amestecam?
raspunsul este chiar in acest articol
Bună ziua, am început diversificarea cu fructele, însă nu am oferit toate legumele din planul de diversificare de la 6 luni
Nu pot întoarce leguma și fruct nou în aceeași zi?
Cum pot proceda în acest caz?
Este OK dacă îi dau lui bebe același tip de mâncare 2 zile? Adică fructe ? Să îi pot introduce leguma nouă?
da, ii dati ori fruct nou ori leguma noua.
Bună seara. La zmeură, mure, se dau prin sită pentru a se elimina samburasii sau se dau ca atare?
se dau ca atare
Bună, am si eu o întrebare: va rog să-mi spuneți, migdalele cum se pot macina? Ca nu am găsit nicăieri, doar întregi. Mulțumesc mult!
ori cu rasnita de cafea ori cu chopper
Bună ziua ! Este în regula dacă ii dau lui bebe sa încerce doar câte o leguma pe zi ,iar după ce terminam de testat legumele sa începem sa facem piureuri cu mai multe legume?
de ce ati face asta? Sunt legume care nu se pot consuma singure! Cum ar fi ceapa, usturoi, telina, etc
Bună ziua, dacă introduc fruct nou, pot introduce totodată si fulgi de ovăz? Sau drojdie inactivă?
nu! Un aliment nou pe zi!
De la câte luni îi putem da lui bebe ciorbică? Și cu ce o putem acri?
si de la 7 luni puteti da. Nu e nevoie sa acriti cu nimic ciorba! Sau daca vreti neaparat atunci cu zeama de lamaie.
Bună ziua!
Îmi puteți spune, va rog, de ce la început (când le oferim gatite la aburi) trebuie să curățăm fructele de coaja apoi nu trebuie sa le mai curățăm (când le oferim crude)?
pentru ca daca gatim fructele cu coaja, spre exemplu marul, coaja se usuca si nu mai poate fi consumata.
Cu ce se poate inlocui kaki? Nu prea il gasesc in market
cu oricare alt fruct pe care il gasiti.
Bună ziua,ați putea să îmi spuneti de ce fructele nu se dau de la6luni?multumesc
pentru ca mesele le introducem treptat. Aveti articole pe site cu mesele bebelusului!
Am început diversificarea la 5 luni la recomandarea pediatrului! Am urmat planul de diversificare de la 6 luni pentru prânz! La 6 luni pot începe sa ii dau micul dejun?
Flaveur sustine diversificarea de la 6 luni!
Buna seara! Dupa micul dejun cu fructe se mai da completarea cu lapte? Ea mananca la 7 bibe, dupa care urmatorul bibe la 10.30, apoi la 13.30-14- pranzul! Multumesc! (Curand o sa introduc si micil dejun si nu stiu cum sa procedez…)
pana ajunge sa manance suficient, trebuie sa faceti completare.
Bună ziua ! De câte ori este indicat să dăm carne bebelușului de 7 luni pe săptămână și ce cantitate este recomandată ?
de 4-5 ori pe sapt. Carnea trebuie sa reprezinte 1/4 din portia de mancare
Buna ziua, e in regula sa ii dau chia si semintele de in doar inmuiate, fara a le blendui? Bebe nu mananca blenduit, doar pasat si nu as avea cu ce sa le amestec astfel incat sa fie lichid/ conpozitie Suficienta pt blenduire. Multumesc
se asimileaza mai bine macinate
Buna. Mango trebuie gatit la abur sau se adauga la sfârșit ? Mulțumesc
merge gatit la abur macar in prima luna.
Bună! Banana trebuie să fie foarte coaptă sau coaptă mediu(adică normal)? Mulțumesc!!😊
mediu
Bună ziua! În curând terminăm planul pentru 6 luni și toate mesele până acum au funcționat cu brio. De la 7 luni, vom introduce și fructele conform planului. Întrebarea mea este, masa de prânz va suferi modificări, gătim altfel, adăugăm și alte legume, sau păstrăm încă planul de la 6 luni? Aș mai vrea să știu și când pot introduce orez, sau paste, și acestea cu legume și dacă budincile sunt considerate gustări sau o masă principală.
la 7 luni la pranz puteti face deja retete cu alimentele introduse la 6 luni. Daca vreti sa introduceti un aliment nou la pranz, nu mai introduceti fruct nou. Legat de budinci, depinde de reteta. De obicei sunt pentru 8 luni la cina.
Bună seara !
De la 6 luni nu ii putem oferii fructe gen banană , măr , pară ? Ci doar legume pana la 7 luni ?
masa de fructe o introducem la 7 luni. La 6 luni are o singura masa de solide la pranz – legume cu carne.
Buna ziua! La 7 luni ce mese de pranz avem dupa cea cu fructele? Repetam ce ati scris la 6 luni? Multumesc
aveti pe site retete pranz 7 luni / gatiti cu alimentele deja introduse
Buna ziua. Se pot inlocui chia, migdalele si quinoa macinate cu faina de chia, faina de migdale, etc? Multumesc
nu
Buna ziua,
Coacăzele roșii le putem da de la 7 luni?
da
Bună ziua!Aveți cumva un plan și pentru masa de prânz la 7 luni?L-am urmat întocmai pe cel de la 6 luni și ne-ar prinde bine dacă am avea după ce sa ne ghidam când trecem la 7 luni.Multumim!
la 7 luni la pranz deja puteti face retete cu alimentele introduse la 6 luni https://flaveur.ro/category/retete-bebelusi-7-luni-pranz/
Va mulțumesc pentru aceste planuri atent alcătuite. La bebele meu, planul de 6 luni a funcționat cu brio și abia aștept sa îl încep și pe acesta. O întrebare totuși: bebe meu e tare mâncăcios și îmi puteți spune va rog aproximativ o cantitate la prima zi banana sa fie un sfert? Mulțumesc
da, din alimentul nou oferim o cantitate mica.
Buna ziua ! Pepenele rosu se poate oferi de la 7 luni sau doar cel galben ?
ambele
Bună ziua! Mandarinele, clementinele și portocalele de la ce vârstă pot fi introduse?
nu este o varsta anume. De la varsta de la care le poate gestiona
Bună ziua! Dacă nu găsim struguri negrii, îi putem da struguri roze sau albi?
Mulțumesc!
da
Buna ziua. Am inceput sa ii dau fructele ficeiele, si fara sa stiu i-am dat banana cruda. Banana singura nu a acceptat-o, dar in combinatie cu mar fiert i-a placut si a mamcat aprox o jumatate de banana cu 1 mar. Sa o coc la cuptor de acum incolo sau sa continui asa?
banana o dam ca atare, nu trebuie preparata termic!
Bună ziua.
Ce cantitate de fructe dam? Ce gramaj? Sau un fruct întreg? De exemplu mar, zmeura, afine…
nu avem cum sa cantarim. E in functie de cat mananca. Mai mult de 100g nu cred.
Buna ziua! Am vazut ca ati specificat anumite fructe care se dau crude si nu necesita gatire. In ceea ce priveste zmeura si afinele, le gatim la aburi sau le pasam direct in piureul de fructe? Multumesc!
zmeura si afinele crude!
Bună ziua!
Putem da la bebe de 6 luni carne?
sigur!