Cand ar trebui sa incepem sa oferim bucatele copilului? Copilul meu are 8 luni si nu vrea decat pasat, i-am pus bucatele si nu vrea sa manance, ce pot sa fac? I-am dat bebelusului o bucata de leguma iar el a dat-o afara si n-a mai vrut sa manance, ce pot sa fac?

Sunt doar cateva dintre intrebarile puse in grupul nostru, de aceea m-am gandit ca un articol despre cum facem copilul sa manance bucati ar fi util.

Trebuie sa intelegem ca bebelusii sunt diferiti. Sunt copii autodiversificati deci care mananca singuri bucati inca de la inceputul diversificarii si sunt copii care au preferat piureurile. Indiferent care ar fi metoda aleasa, este important ca atat mama cat si copilul sa fie in confort, iar masa sa fie o placere si nu un motiv de stres.

Evident, acest articol este dedicat copiilor diversificati cu piureuri. Nu este un timp anume pentru introducerea bucatelelor, sunt copii care accepta bucati la 8 luni si sunt copii care accepta bucati dupa 1 an. Oricum ar fi, niciun copil nu va manca piureuri pana la 10 ani, deci nu trebuie sa ne panicam ca bebe are 1 an si nu mananca bucati si nici nu trebuie sa fortam copilul in vreun fel.

Deci nu ne vom seta un deadline pentru mancatul bucatilor ci vom lasa copilul in ritmul lui.

Copiii sunt diferiti, se dezvolta in mod diferit, de aceea incercati sa nu mai comparati cu copilul vecinului care deja mananca bucati la 7 luni si al vostru copil vrea pasat la 1 an.

Am fost mereu de parere ca copilul nu trebuie grabit in niciun fel, nici cu mancarea, nici nu mersul, nici cu renuntarea la scutec. Totul se face treptat, fara graba si in ritmul lui.

Asa cum introducerea alimentelor se face treptat, introducerea meselor se face treptat, la fel trecerea de la piureuri la bucati se face tot treptat. Despre introducerea treptata a meselor veti gasi informatii in articolul MESELE BEBELUSULUI DUPA 6 LUNI.

Este nerealist sa ii punem bebelusului in fata dintr-o data o farfurie cu bucati si sa ne asteptam ca el sa manance tot, cand el a mancat doar piureuri pana in acel moment.

Cel mai bine ar fi sa facem tranzitia de la piureuri la bucati treptat acordand timp copilului sa experimenteze diferite texturi de mancare.
De aceea m-am gandit sa impart aceasta tranzitie in etape, varsta pentru fiecare etapa este orientativa, fiecare mama va ajusta in functie de copil. In general, cam pe la 8-10 luni copiii sunt pregatiti pentru bucatele. Nu trebuie nici sa incepem prea tarziu tranzitia.

 

Etapa 1 – piureuri subtiri

Prima etapa este cea in care incepem diversificarea. Vom considera ca prima etapa este piureul de legume mixat la blenderul vertical in care am adaugat si din apa in care au fiert legumele, sau lapte matern sau formula. Cu alte cuvinte vorbim despre un piure fin fin si moale.
Putem oferi din acest piure fin si moale cateva zile spre o saptamana la inceputul diversificarii, dar nu vom continua mai mult cu el pentru ca piureul trebuie sa fie tare cat sa nu curga din lingurita.
Copilul va accepta mai repede un piure fin si moale care este apropiat de ce cunoaste el pana in acel moment, insa nu este obligatoriu sa incepem cu acest piure fin si moale ci putem sa incepem direct cu cel de la etapa 2.

In aceasta etapa, copilul va putea avea gag, de aceea este bine sa ii dam cate putin piure aproape de varful limbii.

Etapa 2 – piureuri groase

In aceasta etapa, vom renunta definitiv la piureul fin si moale prezentat la etapa 1.
Deja copilul a luat contact cu textura mancarii solide si ii putem prepara un piure de legume mai gros. In acest piure nu vom mai adauga niciun lichid suplimentar, ci vom pasa direct legumele cu blenderul vertical. De obicei, blenderul cana necesita adaugarea de lichid pentru a putea mixa, pe cand cu blenderul vertical putem pasa foarte bine fara lichid adaugat.

Pe site aveti sute de retete de piureuri din care va puteti inspira: RETETE BEBELUSI 6 LUNI si PLANUL DE DIVERSIFICARE PENTRU PRIMELE 30 DE ZILE.

Aceasta etapa o putem mentine pana pe la 7 luni, deci practic copilul in tot acest timp va avea o singura masa de solide, cea de la pranz, de legume cu carne / ou / branza. Sunt mame care prefera sa taie cu cutitul marunt carnea si altele care prefera sa o paseze cu blenderul. Personal am pasat-o cu blenderul.

Etapa 3 – piureuri pasate cu furculita

In etapa 3 vom considera ca bebelusul are deja 7 luni si a mancat pana acum piure fin pasat cu blenderul. Este momentul sa renuntam la blender si sa incepem sa pasam legumele cu furculita fara sa adaugam vreun lichid suplimentar. Vom obtine tot un piure insa nu la fel de fin ca cel facut cu blenderul. Carnea putem incepe sa o taiem foarte marunt cu cutitul. Legumele le vom gati la abur si vom incerca in aceasta etapa sa alegem legume care se inmoaie bine dupa fierbere. Vom exclude mazarea pentru ca are membrana exterioara care nu poate fi pasata. Ardeiul il vom curata de coaja imediat dupa gatire.

Aceasta etapa permite bebelusului sa experimenteze o alta textura.

Este varsta la care trebuie sa introducem masa de fructe. Cel mai bine este ca fructele sa fie gatite la abur apoi pasate cu furculita, la fel ca legumele de la pranz. Personal am gatit fructele la abur pana pe la 10 luni.

Daca nu dorim sa gatim fructele la abur, atunci ne vom intoarce la blender si vom incerca sa le pasam direct crude, avand grija sa obtinem un piure similar cu cel pasat cu furculita.

In concluzie, in etapa 3 vom oferi bebelusului mancarea pasata cu furculita, renuntand la blender.
Putem mentine aceasta etapa 2-3 saptamani.

 

Etapa 4 – piureuri pasate cu bucatele

In etapa 4 vom mentine piureul pasat cu furculita insa vom alege o leguma, care dupa gatire este moale, pe care o vom taia bucatele mici ca la salata de boeuf. Putem alege de exemplu cartoful dulce. Vom pasa celelalte legume cu furculita iar cartoful dulce il vom taia cubulete. Este important ca leguma pe care o alegem sa fie taiata cubulete sa aiba o textura foarte moale dupa gatire. In acest fel bebelusului simte bucatica in gura, incepe sa o plimbe cu limba prin gura zdrobind-o cu usurinta.

In aceasta etapa, este posibil ca bebe sa aiba gag. De aceea, ar fi util sa fim pregatite pentru acest lucru citind articolul REFLEXUL DE GAG LA BEBELUSI.

La fel vom proceda si cu masa de fructe, vom alege un fruct pe care il vom taia cubulete si il vom amesteca cu celelalte fructe pasate cu furculita. Putem alege para sau marul, de exemplu.

Dupa ce copilul s-a obisnuit cu bucatele moi gasite prin piure, putem incepe sa adaugam in piureul de fructe o lingura de fulgi de cereale bine fierti, cum ar fi de ovaz, de mei, de hrisca, de orez. Iar piureul de legume il putem amesteca cu o lingura de orez bine fiert, mei, hrisca. Iata o alta textura noua pentru experienta bebelusului.

Mancarea astfel gatita din aceasta etapa poate fi mentinuta inca 2 saptamani.

 

Etapa 5 – bucatele moi

Bebe deja are 8 luni si putin si este momentul in care va lua contact cu primele bucatele.

Este important sa alegem un moment in care bebe nu este obosit pentru a beneficia de toata atentia lui.

Este etapa in care rabdarea mamei va fi pusa la incercare, bine, rabdarea mamei e pusa la incercare pe toata perioada diversificarii, dar acum ceva mai mult. Trebuie sa ramanem calme, rabdatoare, sa lasam copilul sa exploreze mancare, nu sa ne asteptam sa manance tot din farfurie. Sa nu uitam ca laptele e baza pana la 1 an.

Daca nu obisnuiam sa mancam in acelasi timp cu copilul, acum este momentul sa incepem.

Asadar, alegem masa de pranz, in care mama va manca in acelasi timp cu copilul, bineinteles aceeasi mancare sanatoasa.

Pentru bebe vom pregati piureul facut ca la etapa 4 iar separat pe o farfurioara ii vom pune 2-3 legume moi taiate betisoare astfel incat bebe sa fie capabil sa prinda betisorul de leguma in mana si sa muste din el.

Mama va avea separat farfuria ei de exemplu cu bucati de legume si carne.

Vom lua o bucata de leguma si vom musca din ea, apoi vom mesteca bine asigurandu-ne ca bebe este atent la noi si urmareste ce facem.

Vom lasa copilul sa exploreze legumele betisoare din farfuria lui, mai mult ca sigur le va strange in mana sau poate chiar va musca din ele. Simultan cu explorarea betisoarelor, noi vom continua sa ii dam lui bebe din piureul pregatit si incepand de acum, ar fi bine sa luam masa in acelasi timp cu bebe. Cand bebe devine interesat de betisoarele de legume, ii putem da chiar noi sa muste din ele.
Exista posibilitatea ca bebe sa refuze betisoarele sau sa muste din ele apoi sa aiba gag. In niciun caz nu ne descurajam si ne continuam planul.

Am fost mereu de parere ca rutina meselor este foarte importanta si am incercat mereu sa mentin aproximativ aceleasi ore pentru mesele principale.

Dupa cateva zile in care bebe se familiarizeaza cu legumele betisoare, putem incepe sa procedam la fel si cu fructele de dimineata.
In aceasta etapa, bebe avand deja peste 8 luni, trebuie sa ii introducem a treia masa. Putem alege diverse BUDINCI moi, mamaliguta cu branza si smantana, SUFLEURI de legume. Pe site gasiti multe retete de budinci moi care pot fi taiate bucatele sau diverse sufleuri care pot fi oferite cu lingurita: RETETE BEBELUSI 8 LUNI+ CINA

Durata acestei etape va depinde de la copil la copil. Unii copii vor incepe sa manance rapid doar bucatele si putem renunta la piure. Altora le va lua mai mult timp. Important este ca din acest moment, copilul sa primeasca bucatele moi la fiecare masa iar noi sa continuam sa ii dam si din piure pana atunci cand vom considera ca mananca suficient doar bucatele.

Etapa 6 – mancaruri variate

Dupa ce bebe a invatat sa mestece betisoare moi de fructe si legume, ii putem creste treptat varietatea de mancaruri oferite bucatele. Putem incerca cu paste, omleta, ou fiert, carne frageda taiata marunt, bucatele de peste sau alte legume care nu devin chiar moi dupa fierbere.

Durata fiecarei etape va depinde exclusiv de copil. Este recomandat ca sa nu intarziem prea mult introducerea bucatelelor, ideal ar fi in jurul varstei de 8-10 luni.

Sunt mame care nu introduc bucatelele pe motiv ca bebelusul nu are toti dintii. Bebelusii nu au nevoie de dinti pentru a manca bucatele moi. Ei vor mesteca pe gingii si nu vor avea nicio problema. Atentie insa! Vorbim de alimente moi, nu de alimente tari, cum ar fi morcov crud!

Aceasta este ultima etapa de invatare. Pe masura ce creste, capacitatea de masticatie se dezvolta iar bebe va experimenta o varietate mai mare de mancaruri. Deja dupa 1 an cand putem introduce gustarile, el va putea manca BISCUITI, BRIOSE si diverse PRAJITURI.<
 

Etapele sunt orientative, fiecare mama le va adapta in functie de copil.

Cu mult calm si rabdare, lasandu-l pe bebe in ritmul lui, diversificarea va fi o placere atat pentru mama cat si pentru bebe.