Dupa cum am aflat in articolul CONSTIPATIA LA COPII, o dieta saraca in fibre alimentare predispune copilul la constipatie.

Haideti sa vedem care sunt cele mai FRECVENTE GRESELI pe care le putem face in alimentatia copiilor si care pot duce la constipatie:

copilul primeste carne la cel putin 2 mese. Carnea, la fel ca branza, laptele, iaurtul, ouale si toate produsele de origine animala, nu contin fibre, deci nu ajuta digestia, din contra, in exces poate predispune copilasul la constipatie. Sunt multe mame care ofera carne chiar si de 3 ori pe zi si o cantitate de fructe, legume si cereale extrem de mica. Copilasul nu are nevoie de carne decat de o cantitate extrem de mica si in niciun caz oferita la fiecare masa. In multe studii despre nutritie se evidentiaza faptul ca pe o farfurie, carnea ar trebui sa ocupe un sfert din suprafata iar restul sa fie ocupata de vegetale si cereale.
Acest lucru nu prea se intampla in ziua de azi, caci se considera ca bebelusul trebuie sa manance MULTA carnita si de cele mai multe ori bucata de carne pe care o oferim ocupa chiar trei sferturi din suprafata farfuriei.

Unele mame care ofera carne de 2 ori pe zi ne explica faptul ca bebelusul nu mananca mult. Aici trebuie sa trag un semnal de alarma caci acest termen ‘’mult’’ poate fi interpretabil. Dieta copilasului trebuie sa contina cat mai multe grupe alimentare, deci in niciun caz carnea oferita la 2-3 mese nu este o alegere corecta. Atat proteine cat si fier se gasesc si in alte alimente cum ar fi: leguminoasele, vegetalele cu frunze verzi, nucile, tofu etc. Sa nu uitam ca necesarul de proteine este de 1g per kg/corp. Asta inseamna ca un copil de 10kg va avea nevoie de 10g de proteine. ATENTIE! Ne referim la proteina ca si macronutrient si nu ne referim la cantitatea totala de carne. De exemplu 100g de piept de pui contine 20g de proteine.

Deci ar trebui sa oferim doar 50g de carne daca vorbim de un copil de 10kg, la care ar mai trebui sa calculam si procentul imens de proteine venit din produsele lactate sau si din restul alimentelor din acea zi. Deci ajungem la o cantitate enorma de proteine animale. Sa nu uitam ca proteina animala in exces a fost legata de cancer si de pietre la rinichi. De aceea trebuie sa tragem un semnal de alarma ca nu este deloc sanatos sa mizam pe carne la fiecare masa. Copilasul are nevoie de cat mai multe grupe alimentare pentru ca are nevoie de multe vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, multe care nu se gasesc in carne sau in alte produse de origine animala.

copilului i se ofera produse lactate aproape la fiecare masa. O practica des intalnita este oferirea produselor lactate in exces, chiar la fiecare masa. Ca si carnea, produsele lactate in exces pot conduce la constipatie pentru ca nu contin fibre. Deci probabil ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa oferim la micul dejun paine alba, cu unt si branza, la gustari iaurt, la cina mamaliga cu branza iar la pranz ceva cu smantana la care mai socotim si carnita.

copilului i se ofera multe produse din cereale procesate: faina alba, orez alb, paste din faina alba. Produsele din faina alba, cum ar fi painea alba, covrigii sau alte rontaieli constipa deoarece, in procesul de productie al fainii albe, invelisul exterior al bobului de grau este indepartat. In invelisul exterior se afla fibrele si cele mai multe vitamine si minerale. De aceea este bine sa alegem faina integrala de grau si nu faina alba. Grisul este de asemenea un aliment constipator, iar daca oferim frecvent gris cu lapte intr-o dieta saraca in fibre ne putem astepta ca bebelusul sa se constipe. Orezul alb este iar puternic constipator, deoarece i s-a inlaturat invelisul exterior al bobului in procesul de prelucrare. Pentru o digestie buna vom alege orezul integral. De aceea ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa inmuiem paine alba in mancarea copiilor. Sau atunci cand le oferim supa cu galusti de gris care mai in toate cazurile inseamna zeama goala cu 3 rondele de morcovi si cu 2 galusti imense. Sau atunci cand oferim des copiilor la gustari preparate din faina alba: covrigi, grisine, briose, biscuiti etc.

copilului i se ofera 2 feluri de mancare la o masa. Practica des intalnita si adanc inradacinata este de a oferi copilului supa/ciorba si felul 2. Uneori este imposibil chiar si pentru un adult sa manance doua portii de mancare la o masa, nemaivorbind de un copilas. Copilasii oricum nu mananca mult, de aceea este bine sa mizam pe un singur fel de mancare suficient de nutritiv si care sa contina suficiente fibre alimentare. Daca vom oferi supa cu galusti, un fel de mancare constipator si cu valoare nutritionala scazuta, iar la felul 2 carnita din care nu va mai putea manca multa pentru ca deja are stomacul plin de zeama cu gris, atunci il putem predispune la constipatie. Nemaivorbind de faptul ca aceasta masa nu este una suficient de nutritiva.

Daca avem copilasul constipat, haideti sa ne uitam atent la dieta acestuia, caci in majoritatea cazurilor problema este dieta!

SURSE
healthline.com
nhs.uk