In acest articol am incercat sa raspund celor mai frecvente intrebari legate de diversificare pe care mamicile le pun in grupul nostru de Facebook: Bebelusi – diversificare si retete Flaveur. O mare parte din aceste raspunsuri se regaseste deja in articolele de pe site si de aceea voi face trimiterile necesare pentru a citi un raspuns mai amplu si mai detaliat.

1. Cand incepem diversificarea alimentatiei bebelusului? De ce la varsta de 6 luni?

OMS recomanda inceperea diversificarii alimentatiei incepand cu varsta de 6 luni pentru ca atunci stomacului bebelusului este pregatit sa digere si altceva in afara de lapte. Subiectul este dezbatut pe larg in articolul CAND SA INCEPEM DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI.

2. Pasat / blenduit sau BLW? Ce ar trebui sa aleg?

Ar trebui sa alegem varianta cu care suntem noi in confort ca mame dar si bebelusul. Daca alegem sa oferim bebelusului la inceput de diversificare piureuri asta nu inseamna ca gresim sau ca nu stim sa ne hranim copiii asa cum se vehiculeaza in unele cercuri BLW. Sunt copii care nu accepta bucati din prima zi de diversificare in schimb mananca foarte bine piure. Sau sunt mame care nu au la dispozitie 2 ore pentru o masa, caci aproximativ atat dureaza o masa a unui bebelus autodiversificat, luand in calcul masa efectiva a bebelusului si curatenia de dupa :).
Cu alte cuvinte, daca alegem piureurile in locul autodiversificarii, nu inseamna ca gresim. Sau invers.

3. Cu ce incepem diversificarea? Fructe sau legume?

Recomandarile sunt sa introducem alimentele bogate in fier cat mai repede posibil. Carnea este unul dintre aceste alimente. Ca sa putem oferi carne cat mai repede atunci vom incepe cu legumele. Detalii complete in articolul CU CE SA INCEPEM DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI.

4. Cand putem introduce galbenusul de ou si in ce cantitate?

Oul intreg si nu doar galbenusul il putem introduce cand dorim dupa varsta de 6 luni. Putem incepe cu ¼ ou pentru a vedea eventualele reactii apoi daca nu sunt probleme putem oferi si un ou intreg. Oul FIERT TARE il putem combina cu legumele pe care deja le-a testat bebelusul. Va rog cititi tot ce trebui sa stiti in articolul OUL IN ALIMENTATIA BEBELUSULUI.

5. Ce cantitate oferim la inceputul diversificarii?

In prima zi vom oferi 1-2 lingurite, apoi crestem treptat cantitatea de mancare in fiecare zi. Daca vrem ca bebelusul sa manance un castron de mancare in prima zi, trebuie sa intelegem ca aceste asteptari nu sunt realiste! Mai multe detalii in articolul CUM SI CU CE ALIMENTE SA INCEPEM DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI.

6. Ce oferim la cina si la micul dejun? Am ramas in pana de idei!

Indiferent de varsta copilului, pe siteul nostru gasiti peste 2500 de retete pentru toate mesele copilului. Trebuie doar sa cautam! Mai mult, gasim si variante de MENIURI SAPTAMANALE.

La micul dejun avem nenumarate variate cum ar fi PATEURI, OMLETE, diverse briose, cereale cu fructe, nuci si carob etc.

Pentru cina putem alege retete cu CARTOFI, fara carne, aici gasiti inspiratie pentru cina – RETETE PENTRU CINA

7. Cu ce combinam dovleacul? Dar broccoli? Dar sparanghelul?

Indiferent de leguma, putem cauta pe site dupa ingredientul dorit si vom descoperi sute de retete. De mare ajutor este si categoria PIUREURI PENTRU BEBELUSI sau PLAN DE DIVERSIFICARE PE 30 DE ZILE.

8. Cu ce putem inlocui zaharul?

Zaharul poate fi inlocuit sau nu in functie de reteta. La o budinca de exemplu, il putem inlocui cu banana sau pasta de curmale, dar ne vom astepta si la o alta textura. Daca vorbim de o prajitura pufoasa, atunci zaharul nu poate fi inlocuit pentru ca vom obtine o prajitura cu totul alta textura. Mai multe informarii despre zahar in articolul ZAHARUL.

9. Putem inlocui faina alba cu faina integrala?

Raspunsul este DA, dar depinde de reteta. Va rog cititi articolul FAINA DE GRAU.

10. Putem inlocui praful de copt cu bicarbonatul?

Raspunsul este NU! Deoacere bicarbonatul nu are puterea prafului de copt. In schimb, praful de copt poate inlocui bicarbonatul pentru ca este unul dintre ingredientele lui.

11. Cand incepem diversificarea la copiii nascuti prematur?

La varsta corectata! De exemplu, daca un bebelus s-a nascut mai devreme cu o luna, atunci vom incepe diversificarea la 7 luni pentru ca atunci stomacul lui este suficient de matur. Chestiunea trebuie discutata cu un medic pediatru foarte bine informat.

12. Cand incepem sa oferim apa si ce cantitate?

Raspunsul pe larg il gasiti in articolul APA – TOT CE TREBUIE SA STIM!

13. Putem oferi aceeasi mancare si a doua zi?

Sigur ca da! Daca este pastrata la frigider in recipient inchis ermetic! Apoi, in functie de preparatul despre care vorbim, il putem incalzi ori la abur, ori intr-o craticioara pe foc, ori la cuptor. Nicio mancare nu se strica in 24 de ore daca este tinuta la frigider.

Personal, eu si congelez mancarea cum ar fi ciorba, chiftele, tocanite, piureuri de fructe etc. Ciorbele si tocanitele le decongelez in frigider apoi le incalzesc intr-o craticioara, iar chiftelele / briosele le bag la cuptor direct congelate, la 150 grade C pentru aproximativ 20 de minute. Si sunt nemaipomenite!

14. Cata carne trebuie sa manance un bebelus pe zi?

20-30g sunt mai multe decat suficiente. Mai multe informatii in articolul CONSTIPATIA LA COPII.

15. Bebe nu sta singur in sezut? Aman diversificarea?

Raspunsul este NU! Pentru ca niciun bebelus nu sta in sezut nesustinut la 6 luni. Dar daca vom pune bebelusul in scaunul de masa, atunci el isi va putea pastra pozitia de sezut si vom putea incepe diversificarea. Abia in jurul varstei de 8 luni bebelusii isi pot mentine singuri echilibrul in sezut.

16. La inceputul diversificarii oferim fructe crude sau gatite la abur / coapte?

Unii bebelusi tolereaza mai bine fructele gatite la abur plus ca prin preparare termica eliminam si eventuale bacterii, mai ales daca sursa lor este incerta. Deci nu e nimic rau daca oferim la inceput fructe gatite la abur apoi usor incepem si cu fructele crude. De retinut faptul ca prin preparare termica se pierde vitamina C in proportie de 80%. Mai mult, trebuie sa evitam pe cat posibil sa curatam fructele de coaja, pentru ca in coaja sunt cele mai multe vitamine!

17. Ce cantitate de mancare trebuie sa manance copilul la o masa?

La aceasta intrebare nu este un raspuns exact. Fiecare copil mananca atat cat doreste si ii trebuie. Fortarea copilului nu aduce nimic bun, ba chiar il traumatizeaza. Ca mame, avem de multe ori impresia ca al nostru copil mananca prea putin. Dar sa ne amintim ca obiceiul de a ne ridica de la masa cu burta plina nu este deloc sanatos. Nici adultii si nici copiii nu ar trebui sa se ghiftuiasca, asa cum cred unele persoane cu conceptii mai invechite. Daca copilul obisnuieste sa manance mai putin, atunci trebuie sa ne asiguram ca acel ‘’putin’’ este nutritiv, adica aduce aport de vitamine, minerale si antioxidanti.
Cel mai intelept este sa lasam copilul sa manance atat cat doreste. Sigur ca vor fi feluri de mancare pe care le va accepta mai bine si feluri din care va manca mai putin. Dar ca si noi adultii, ei au preferinte. Este foarte important sa continuam sa oferim diversitate si nu sa ne limitam la 2-3 feluri de mancare pe care stim ca le mananca mai bine.

18. Oferim 2 feluri de mancare la masa?

Capacitatea stomacului unui copil este foarte mica. Daca vom oferi ciorba / supa cu putine bucatele de legume, uneori si acelea inexistente, atunci nu vom face decat sa ii umflam stomacul mai mult cu zeama. Iar la felul doi, unde de obicei oferim mai multe legume si carne, el va manca putin pentru ca are deja stomacul plin cu zeama. Asa ca mai bine oferim o ciorba foarte deasa, adica plina de legume in primul rand si cu putina carnita. Iar de felul doi nu mai este nevoie. Sau oferim doar felul doi in care ne preocupam sa-i asiguram copilului cat mai multi nutrienti. Si veti spune ca noi asa am crescut, cu doua feluri! Da, asa am crescut multi dintre noi, dar nu inseamna ca aceste obiceiuri prin care ne imbuibam sunt si sanatoase. Pentru ca va aigur ca de cele mai multe ori nimeni nu stia ce inseamna un necesar de nutrienti, mergand in mod special pe umflarea stomacului fara sa conteze cu ce. Ca si in cazul ceaiului. Ca si in cazul coltului de paine :).

19. Cand introducem painea?

Raspunsul pe larg il gasiti in articolul FAINA DE GRAU.

20. Cand introducem pestele? Cand introducem pastele?

Cand dorim dupa 6 luni, pentru ca nu sunt restrictii privind introducerea alimentelor.

21. Scoatem semintele de la dovlecei?

Ideal este sa alegem dovlecei mai mici pentru ca aceia au seminte mici si nu ne deranjeaza, le putem lasa acolo. Daca vom lua dovlecei foarte mari, atunci putem gasi niste seminte uriase, deci mai bine evitam sa-i luam. Incercam sa nu curatam nici dovleceii si nici zucchini de coaja.

22. De ce copilul nu mai vrea sa manance?

Cauzele pot fi multiple si am dezbatut subiectul in articolul DE CE COPILUL NU MANANCA.

Sa ne si amuzam putin:

23. A intrat indemnizatia?

Daca mai sunt intrebari ale caror raspuns nu l-ati gasit aici sau in articolele existente de pe site, va rog sa le lasati in comentarii.

Spor la diversificare!