Apa este un nutrient de baza al corpului uman si este esentiala pentru viata umana. Apa sustine digestia alimentelor, absorbtia, transportul si utilizarea substantelor nutritive cat si eliminarea toxinelor din organism. Este de asemenea esentiala pentru prepararea hranei.





Cand si cum oferim apa bebelusului?





Vom oferi apa bebelusului incepand cu varsta de 6 luni, respectiv odata cu inceperea diversificarii. Pentru ca apa va fi o noutate pentru bebelus, o vom oferi intr-o canuta adecvata varstei. Daca copilul este hranit cu lapte praf, atunci biberonul va ramane in continuare strict pentru lapte si nu-l vom bulversa oferindu-i apa in biberon cand el asteapta ca acolo sa fie lapte. Este mult mai indicat si normal sa oferim apa intr-o canuta.
Daca copilul este alaptat exclusiv cu atat mai mult nu este indicata introducerea biberonului pentru apa.
Alegerea cea mai corecta si normala este sa oferim apa in canuta. Pe piata gasim o sumedenie de variante de canute, care mai de care mai interesante. Personal la inceput am ales o canuta cu cioc moale din silicon apoi dupa o perioada am schimbat cu una cu pai.







De ce nu trebuie sa oferim apa bebelusului mai mic de 6 luni?





Laptele matern contine 80% apa, prin urmare, daca mama simte ca bebelusului ii este sete atunci ea il va alapta. In felul acesta setea bebelusului va fi satisfacuta, el continuand sa fie protejat impotriva infectiilor si sa creasca sanatos. Daca oferim apa bebelusilor mai mici de 6 luni ii vom expune riscului de diaree si malnutritie. De asemenea, sursa apei ii poate expune infectiilor. Apa inainte de 6 luni face bebelusul sa bea mai putin lapte matern sau chiar sa opreasca alaptarea conducand in unele cazuri la malnutritie, scazand si producerea de lapte matern. Bebelusii mai mici de 6 luni nu au nevoie de apa nici intr-un climat calduros. Alaptand bebelusul ii oferim ‘’apa sigura’’.





Aceleasi reguli se aplica si pentru copiii hraniti cu lapte formula. Formula de lapte se prepara tot cu apa si asigura hidratarea bebelusilor.





Pana la 6 luni bebelusul are nevoie exclusiv de lapte (matern sau formula). Atentie mare la ceaiuri, sunt total interzise copiilor. Mai multe despre ceai puteti citi in articolul CEAIUL LA BEBELUSI SI COPII MICI.







Cata apa trebuie sa bem?





De retinut faptul ca rinichii elimina substantele toxice in urina. Ei filtreaza un volum foarte mare de sange in fiecare zi. Pentru a-si face treaba cum trebuie ei au nevoie de apa suficienta. Daca nu obisnuim sa bem apa suficienta, rinichii nu vor avea suficienta apa sa isi indeplineasca rolul, cu alte cuvinte substantele toxice vor persista in organism sau se vor elimina cu dificultate rezultand de aici multe boli precum cancerul caruia ii place foarte mult substantele toxice.
Volum de apa aproximativ necesar pentru hidratare este de 30-40 mL per kg / corp.





Femei adulte – 2.2 litri / zi
Femei gravide – 4.8 litri / zi
Femei care alapteaza – 5.5 litri / zi
Femei adulte care muncesc fizic la temperaturi inalte – 4.5 litri / zi





Barbati adulti – 2.9 litri / zi
Barbati adulti care muncesc fizic la temperaturi inalte – 4.5 litri / zi





Batranii nu au nevoie de apa in plus insa trebuie acordata o atentie deosebita pentru ca sunt predispusi deshidratarii deoarece odata cu inaintarea in varsta scade si senzatia de sete.





Copii (10 ani) – 1 litru / zi







Nu ne vom speria daca in prima zi cand vom oferi apa copilului acesta va bea foarte putina. Este absolut normal. La inceputul diversificarii, copiii vor continua sa aiba laptele matern sau laptele formula alimentul de baza. Cu alte cuvinte acestia vor continua sa se hidrateze cu laptele.





Copiilor hraniti cu lapte formula le vom oferi apa suficienta pe masura ce vom reduce cantitatea de lapte pe care ei o consuma, astfel incat sa fie hidratati optim.





Sunt cazuri in care copiii alaptati accepta apa mai tarziu pe la 7-8 luni. Nu este nicio problema atata timp cat ei sug cat trebuie.





Trebuie sa incurajam copiii sa bea apa, de aceea vom lasa apa la discretie si la indemana copiilor.





Asadar volumul necesar de apa poate fi acoperit dintr-un cumul de lapte, apa, supe / ciorbe.





O hidratare optima inseamna o urina incolora si inodora. Daca urina este concentrata atunci inseamna ca nu am baut suficienta apa.





Vom bea apa chiar daca nu ne este sete, daca dorim sa fim sanatosi!





Daca o persoana care obisnuieste sa bea un pahar de apa pe zi doreste sa inceapa sa bea 2 litri pe zi atunci schimbarea se va face treptat. Va introduce 50-100 mL de apa pe zi astfel incat in timp de 14-30 de zile sa ajunga la cei 2 litri pe zi. Cresterea brusca a cantitatii de lichide la o persoana care obisnuia sa consume o cantitate redusa poate avea efecte neplacute, de aceea trebuie facuta schimbarea treptat.







Ce apa sa consumam?





APA DE LA ROBINET





Apa de la robinet trece prin mai multe procese de filtrare si dezinfectie pana sa ajunga la robinetele din casa noastra. Chiar si supusa acestor procese, in apa mai raman urme contaminate cu un impact negativ asupra sanatatii.





Fiecare stat isi poate reglementa singur standardele calitatii apei. Cu alte cuvinte calitatea apei difera de la un stat la altul sau de la o zona la alta. De exemplu in Romania, sunt zone in care apa de la robinet nu este potabila, acest lucru fiind comunicat in scris locuitorilor zonei respective.





Nu vom face o analiza chimica a apei de la robinet insa sunt de retinut anumite aspecte importante. Apa de la robinet contine metale grele si dezinfectanti clorurati. Toata lumea stie ca apa de la robinet este dezinfectata cu clor. Consumul cronic de apa clorurata creste riscul de cancer, in special cancer de colon, rect, san, laringe, esofag, pancreas si provoaca disfunctii ale glandei tiroide.





Persoanele care consuma in mod regulat apa clorurata au un risc de cancer cu 93% mai mare decat cele care nu consuma apa clorurata.





Clorul este o substanta puternic alergizanta iar copiii sunt cei mai afectati daca ii vom expune acestei substante.





Cancerul de san de asemenea a fost legat de acumularea de compusi organici ai clorului in tesutul mamar. Cu alte cuvinte, femeile cu cancer de san au cu 60% mai multi compusi organoclorurati in tesutul mamar decat femeile fara cancer de san.





Printre efectele negative ale clorului mai enumar: provoaca deshidratarea pielii si imbatranirea ei, riduri, urticarie, iritatie, acnee, eczeme, este una din cauzele principale pentru astm, etc.







De retinut faptul ca fierberea apei de la robinet NU inlatura clorul din ea ci doar ii modifica valorile. Deci nu putem spune ca fierberea apei de la robinet face ca aceasta sa fie mai buna pentru consum.





Filtrele de apa – daca dorim sa le folosim atunci trebuie sa ne documentam temeinic si sa facem o cercetare amanuntita. In primul rand trebuie sa ne asiguram ca filtrele de apa nu filtreaza si siliciul. Siliciul il luam in proportie de 90% din apa si in proportie de 10% din fructe si legume. Daca bem apa fara siliciu, va fi un dezastru pentru sanatate pentru ca siliciul ofera protectie anti-tumorala, anti-tuberculoasa si ajuta la fixarea calciului in oase.





Apoi mai exista ionizatoarele de apa, aparate care fac apa ionizata si alcalina. Faptul ca fac apa alcalina este bine dar ca o face si ionizata este un dezastru pentru sanatatea noastra. Aceste aparate determina scindarea moleculei de apa cu eliminare de radicali liberi. Acesti radicali liberi ne vor imbatrani prematur organismul, adica ne creste riscul unor sumedenii de boli cum ar fi cancer, diabet, reumatism, cataracta, scaderea imunitatii organismului etc.







APA PLATA (APA NATURAL ALCALINA)





Cea mai buna apa pe care o putem consuma este apa plata (apa natural alcalina). Asadar vom alege o apa plata de calitate, cu un pH intre 7,5 – 9,5, fara sulfati, sulfiti, si cu o cantitate de sodiu (Na) <5mg / litru.





Cu aceasta apa vom prepara formula de lapte a bebelusilor si aceasta apa o vom oferi copiilor in canute. Tot cu aceasta apa vom si gati daca dorim sa fim sanatosi! NU se intampla nimic rau din punct de vedere chimic daca fierbem apa plata! Este mult mai sanatos in felul acesta decat sa fierbem apa clorurata!







Dioxina – este a doua substanta puternic cancerigena dupa aflatoxina. Stim deja ca sursele de aflatoxina sunt arahidele, respectiv untul de arahide si toate alimentele mucegaite. Dioxina se gaseste pe peretii recipientelor PET. Daca in PET este apa plata, este nevoie ca petul sa ajunga la 80 grade C pentru ca dioxina sa se dizolve din peretii PET-ului si sa ajunga in apa. Chiar si daca sticla de apa sta in toiul verii sub soare, nu va ajunge niciodata la 80 grade C. Deci putem bea apa plata linistiti din PET-uri. Nu se aplica totusi si PET-urilor cu diverse bauturi racoritoare care contin diverse substante organice. Acestea au nevoie doar de 30 grade C pentru a se dizolva dioxina, lucru rapid realizabil chiar si la noi in casa.





Apa carbogazoasa nu este adecvata nici pentru prepararea laptelui formula nici pentru a fi oferita copiilor. Nici pentru adulti nu este sanatoasa pentru ca este acida si provoaca pierderi mari de calciu.





Apa de la fantana contine in majoritatea cazurilor nitrati si nitriti cancerigeni!





Apa distilata nu mai contine niciun mineral deci nu va fi consumata sub nicio forma. Nu este toxica sau otravitoare insa in timp provoaca pagube organismului.







Apa oxigenata va fi folosita doar pentru dezinfectat rani / sterilizat si NU va fi folosita pentru baut!





Acum ca am aflat cateva lucruri importante despre apa, daca dorim sa fim sanatosi vom folosi pentru baut si pentru mancare apa plata iar pentru igiena corporala si a casei, apa de la robinet!





Surse
who.int
healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov