Inainte de toate as vrea sa va reamintesc ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva sau hranirea exclusiva cu lapte formula pana la varsta de 6 luni.
Exclusiv (conform dex)= care se limiteaza la un singur lucru, care exclude alte posibilitati, care este incompatibil cu altceva. Cu alte cuvinte, pana la 6 luni copilul trebuie sa bea NUMAI lapte matern sau lapte formula. NU CEAI, NU APA.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda evitarea oricarui tip de ceai (negru, verde sau din alte plante) pana la varsta de 2 ani deoarece substantele continute de ceai inhiba absorbtia fierului.
Ca si cerealele care contin antinutrienti si pe care trebuie sa stim sa le PREPARAM CORECT pentru a diminua efectele adverse ale acestora, asa si plantele contin inhibitori nutritionali. Ceaiul contine taninuri (compusi polifenolici) care impiedica absorbtia fierului din alimente. Studiile spun ca ceaiul reduce cu 62% absorbtia fierului dintr-o masa. Deci daca oferiti copiilor ceai la masa nu faceti decat sa impiedicati absorbtia fierului si a altor minerale din acele alimente. Spun asta in mod special pentru ca sunt multi parinti care ofera dimineata ceai cu o felie de paine unsa cu unt, de exemplu sau le ofera ceai dupa masa, in loc de apa.
In Romania, ca de altfel in majoritatea tarilor din Europa de Est este o practica des intalnita introducerea rapida a ceaiului in alimentatia copilului, chiar de la o luna, iar aceasta practica nu face decat sa conduca la o deficienta de fier.

Studiile spun ca nu exista dovezi privind beneficiile ceaiului la sugari dar exista dovezi ale efectelor negative ale consumului acestuia.
Oferirea ceaiului este si o practica intalnita aproape in toate gradinitele in Romania, fara macar ca nimeni sa se intrebe de ce ar avea nevoie copiii de ceai si ce beneficii le aduce. Sigur ca este mult mai convenabil si mai rentabil pentru institutii sa le umfle stomacul copiilor cu apa dulce decat sa le ofere o masa mai sanatoasa. Ar fi o cheltuiala in plus sa ofere 2 felii de paine cu unt in loc de una singura si o cana cu ceai.

CEAIUL LA COPIII SUB 6 LUNI
Aici vreau sa trag un MARE SEMNAL DE ALARMA: Un medic cu adevarat informat, un medic preocupat sa-si actualizeze cunostintele in mod constant NU recomanda niciun ceai bebelusilor.
Ca in toate domeniilor, unde exista oameni mai pregatiti si oameni mai putin pregatiti, asa exista si medici mai pregatiti si medici mai putin pregatiti. Dar mai grav este ca exista medici care pur si simplu nu mai sunt preocupati de ce studii mai apar in domeniul lor.
Asadar exista, din pacate, medici care recomanda ceaiul pentru colici. Am vazut ca mamicilor li se mai recomanda cu insistenta de catre medici si alte bauturi ‘’speciale’’ pentru bebelusi. La o scurta cautare pe internet am putut sa vad ce ingrediente contin.

Una dintre bauturi desi pe ambalaj scrie ca nu contine zahar, are de fapt fructoza. Si fructoza tot zahar este. Am incercat sa aflu cata fructoza contine per pliculet si nu am aflat pentru ca pur si simplu nu este mentionat pe ambalaj. Despre fructoza am vorbit in articolul cu SUCURILE. Organismul nostru pur si simplu nu are nevoie de fructoza! De ce am da unor bebelusi de o luna o bautura indulcita cu fructoza cand el are nevoie doar de lapte?

O alta dintre bauturile cele mai recomandate este de fapt un cocktail chimic, avand in vedere lista lunga de ingrediente. Dupa parerea mea, aici ar trebui sa intervina si judecata mamei care ar trebui sa se intrebe de ce ar avea nevoie copilul ei de acel cocktail chimic.

Faptul ca un medic poate sa recomande un asemenea cocktail chimic unui bebelus de o luna imi ridica semne de intrebare legate de etica sa profesionala. Totodata cresc si suspiciunile ca astfel de doctori sunt motivati cumva de aceste firme producatoare, probabil la fel cum se intampla si in cazul cerealelor instant.
Daca oferim bebelusilor in mod frecvent ceaiuri indulcite nu facem decat sa-i obisnuim cu gustul dulce conducand chiar si la renuntarea la lapte in favoarea bauturilor dulci.

Nu sunt studii suficiente care sa dovedeasca faptul ca ceaiul ar ajuta la calmarea colicilor, asa cum si unele medicamente speciale pentru colici pot fi ineficiente. Ceaiul de musetel si ceaiul de tei sunt de fapt niste sedative care induc somnul copilului! Practic nu amelioreaza colicii ci doar il sedeaza pe copil! Sunt studii care arata ca florile de tei neambalate contin spori ai bacteriei Clostridium botulinum si pot imbolnavi bebelusii mai mici de 1 an de botulism infantil. Ceaiul de anason a fost interzis administrarii la copii deoarece contine o toxina care poate otravi copilul.

Practic, nu este de joaca cu aceste plante medicinale folosite mai ales in tratamentul diferitelor afectiuni ale adultilor. Ca sa aiba efectele dorite la adulti, aceste tratamente sunt de lunga durata si nu sunt excluse nici efecte secundare. Sunt mame care ofera ceai de tei la micul dejun! De ce am dori sa sedam un copil de la prima ora a zilei? Aceasta stare de relaxare indusa de ceaiul de tei afecteaza automat si functia cognitiva!

Pentru calmarea colicilor bebelusului cel mai bine apelam la alte metode si nu la cele medicamentoase care de cele mai multe ori nu au niciun efect. Stiu ca perioada colicilor este una foarte obositoare si grea dar cel mai bine o depasim cu foarte multa rabdare pentru ca sistemul digestiv al copilului se va maturiza singur in timp, iar interventiile ‘’naturiste’’ si chimice nu il ajuta ci dimpotriva.

Mai exista categoria de medici care recomanda ceaiul pe motiv ca bebelusul este obez sau pur simplu sa se linisteasca stomacul pe timpul noptii sau sa inlocuim o masa de lapte.

In primul rand nu exista termenul de bebelus obez iar unii medici au niste tabele vechi de zeci de ani dupa care se ghideaza si care nu mai au nicio legatura cu realitatea. Fiecare copil se dezvolta in propriul ritm, sunt copii mai slabuti sau mai grasuti. Daca inlocuim o masa de lapte cu ceai nu facem decat sa sabotam suptul, copiii alaptati putand chiar renunta la supt pentru biberonul cu ceai. Este practic absurd sa ne gandim ca un bebelus poate fi obez si trebuie bagat la dieta de slabire. Inlocuirea a 1-2 mese de lapte cu ceai, in cazul copiilor hraniti cu lapte formula, poate duce chiar si la malnutritie.

In timpul noptii copiii se trezesc pentru ca le este foame, iar daca oferim ceai nu facem decat sa le umflam stomacelul inutil cu un lichid fara niciun aport nutritional, iar peste 10 minute copilul va urla din nou de foame. Nici noi adultii nu bem ceai in locul unei mesei principale, nici macar atunci cand urmam cele mai drastice diete de slabit.

Apoi i-as invita pe acesti medici sa vina ei sa calmeze noaptea un bebelus cu colici si infometat dupa ce a baut un biberon cu ceai in locul laptelui.
Mai exista medici care recomanda ceai pe motiv ca bebelusul nu se satura cu laptele de mama!!!! Dragi mamici, laptele matern este tot ce are nevoie copilul!! Cum am putea crede ca o apa indulcita cu zero aport nutritional il poate satura pe copil mai bine decat laptele matern?

Tot pe motiv ca bebelusul este obez, personal mi s-a recomandat diluarea laptelui formula, adica, cu alte cuvinte sa-l fac mai slab si sa nu mai respect dozajul recomandat de producator. Daca as fi respectat ce mi-a fost recomandat de catre medicul de familie nu as fi facut decat sa imbolnavesc copilul! Laptele formula se prepara exact conform instructiunilor de pe ambalaj, iar daca il preparam nerespectand dozajul recomandat nu facem decat sa privam copilul de cantitatea de nutrienti de care are nevoie, ducand astfel la malnutritie.

O alta recomandare des intalnita este prepararea laptelui praf cu ceai in loc de apa! Efectele negative in acest caz pot fi unele devastatoare pentru sanatatea copilului pentru ca bebelusul va fi privat astfel de multi nutrienti care sunt pur si simplu inhibati de substantele continute de ceai. Si in acest caz se poate vorbi de malnutritie rezultand grave probleme de sanatate.

Este revoltator faptul ca exact acesti medici care recomanda ceai sunt exact aceia care pe la 4-5-6 luni va prescriu suplimente de fier fara analize. Probabil ca se gandesc si ei ca la cat ceai v-au pus sa dati la copil sigur are deficit de fier. Iar in cele mai multe cazuri, copiii carora li s-a dat ceai chiar au. Tot acesti medici sunt fix aceeasi care va pun sa diversificati copilul de la 3-4 luni, unii chiar mai devreme, pe motiv ca bebelusul nu ia in greutate! Acesti copiii nu iau in greutate fix pentru ca au fost indopati cu ceai! Cum sa ia in greutate un bebelus de la ceai cand ceaiul are fix zero aport nutritional? Si culmea este ca tot acesti doctori va spun sa incepeti diversificarea cu supa clara care are fix tot zero aport nutritional.

Anemia cauzata de deficitul de fier trebuie tratata prin suplimente de fier. Tratamentul se ofera doar in baza analizelor medicale. Odata ce pacientului ii este prescris supliment de fier, acesta va fi monitorizat din nou la cateva luni pentru a vedea daca tratamentul are efect si daca fierul a ajuns din nou la valori normale. Pacientului i se va recomanda sa aiba o dieta bogata in alimente bogate in fier. Lasata netratata poate face vulnerabil pacientul la boli si infectii, pentru ca deficitul de fier afecteaza sistemul imunitar. Unul dintre simptomele deficitului de fier este lipsa poftei de mancare, poate unele mamici gasesc astfel un raspuns la multiplele lor intrebari de ce copilul nu mananca. Sunt multe cazuri in care deficitul de fier nu are niciun simptom.

Ceaiul nu este recomandat copiilor sub 2 ani nici in scop terapeutic.
Inteleg ca administrarea aceasta in masa a ceaiurilor a avut si are in continuare o explicatie practica, materiala. Mesele cu ceaiuri in institutii si in familie erau mai ieftine, unele dintre alimente erau inlocuite cu ceaiuri din considerente economice. Nu trebuie continuata aceasta practica, nu puteti sa va jucati cu sanatatea copiilor. Economiile pe care le faceti sunt mai mici fata de medicatia ulterioara.

Pentru diaree, voma, constipatie exista alte tratamente pe care le puteti afla de la medici informati. In cele mai multe cazuri, constipatia poate fi reglata din alimentatie. Aici as vrea sa precizez in mod special, faptul ca bebelusul alaptat exclusiv poate avea scaun si o data la 7-10 zile! Deci NU vom umfla copilul cu ceai in speranta ca va avea scaun zilnic, NU vom folosi nici metode barbare precum agresarea copilului cu termometrul pentru a favoriza eliminarea scaunelor si nici a supozitoarelor cu glicerina. Se pot lua masuri in ceea ce priveste alimentatia mamei prin cresterea cantitatii de alimente cu efect laxativ. Copiii hraniti cu lapte formula care au probleme cu constipatia se poate rezolva discutand cu un medic informat si eventual schimbata formula de lapte. DISCUTATI CU UN MEDIC INFORMAT!

NU aplicati tratamente dupa ureche sau pe care vi le recomanda prietenele in parc sau pe internet!
Toate sfaturile din acest material sunt exact sfaturile pe care le-am primit si eu de la pediatrul meu chiar de la primele discutii pe care le-am avut cu acesta. Eu am facut parte din categoria mamicilor norocoase care au avut un pediatru bun. Si pe aceasta cale ii multumesc pentru tot ce m-a invatat pentru ca stiu ca va citi articolul.
Cu siguranta unele dintre mamici au primit aceleasi sfaturi de la pediatrii lor.
Daca se intampla sa primiti de la medic un sfat ca trebuie sa oferiti ceai la bebelus este unul dintre primele semne ca ar trebui sa consultati si alt medic.

CONCLUZII
– copilul pana la 6 luni trebuie sa bea doar lapte matern sau lapte formula
– ceaiul nu este recomandat copiilor sub 2 ani nici macar in scop terapeutic.
– copiii in general, nu au nevoie de o apa dulce cu zero valoarea nutritionala

Pentru hidratare oferiti APA copiilor mai mari de 6 luni!

Surse

Who.int
Nhs.uk
Healthline.com
edu-cnsmf.ro