De multe ori am auzit mame plangandu-se ca al lor copil nu vrea sa mai manance fructe si acest lucru se intampla de obicei in jurul varstei de 1 an jumatate – 2 ani.
Am observat probabil ca in jurul varstei de 7 luni, cand introducem piureul de fructe, el mananca foarte bine. Ajungem in jurul varstei de 1 an cand deja bebe mananca bucati, are gustarea de fructe simple si usor usor observam ca incepe sa refuze fructele chiar de tot.
Pe masura ce copilul creste si incepe sa devina mai constient, el incepe sa preia si obiceiurile parintilor, cu alte cuvinte, incepe sa copieze. Noi, parintii, incepem sa devenim modelul copilului.
Revenind la subiectul articolului, si in acest caz copilul face ce vede la parinti. Intrebarea este, copilul isi vede parintii mananca fructe? Va intreb, voi parintii, obisnuiti sa mancati fructe zilnic? Va puneti fructe pe farfurie si mancati iar copilul va vede?
Daca raspunsul este nu, iar principiul dupa care va ghidati este ca fructele sunt numai pentru copii, atunci aveti toate sansele ca in momentul in care ii dati farfuria de fructe sa manance, copilul sa refuze. De ce? Pentru ca copilul nu isi vede si parintii ca mananca. Iar daca insistam sa manance cu atat copilul el va refuza si mai vehement.
In momentul in care si mama si tata obisnuiesc sa consume fructe zilnic atunci si copilul va manca fructe.
Vom lua un exemplu: sa presupunem ca avem un copil de 2 ani care refuza fructele de ceva vreme iar parintii nu obisnuiesc sa consume nici ei fructe.
Daca dorim ca copilul sa inceapa sa manance fructe atunci vom incepe noi parintii sa mancam fructe. De exemplu, mama isi pune pe farfurie mai multe fructe taiate bucati iar cand copilul are ora de gustare de fructe, va merge acolo unde este copilul, presupunem in living. Mama se va aseza pe canapea si va incepe sa manance fructele spunand din cand in cand mmmmm ce bune sunt. Fara sa invite copilul in niciun fel sa guste. Cam in 90% din cazuri, copilul vine singur sa guste. Poate va manca numai o bucatica sau poate chiar mai mult, dar e important sa-i starnim interesul.
A doua zi vom proceda la fel. Ideal este sa avem pe farfurie 2-3 fructe de culori diferite. A treia zi la fel si tot asa. In momentul in care acesta devine un obicei in familie automat si copilul va manca. Si ideal este sa ii vada pe ambii parinti mancand fructe.
Obiceiurile sanatoase pleaca din familie. Si aici trebuie sa trag un semnal de alarma cu privire la fructe: fructele NU sunt numai pentru copii. Cu cat inaintam in varsta cu atat avem nevoie de mai multe fructe, adica de mai multe vitamine, minerale si antioxidanti. Persoanele in varsta in mod special ar trebui sa consume si mai multe fructe, dar din pacate 99% dintre parintii si bunicii nostri nu consuma fructe mai deloc.
Toate fructele sunt extraordinar de sanatoase, dar in mod special cele negre, de exemplu dude negre, mure, coacaze negre, struguri negri, cirese negre, afine, datorita colorantului negru, numit resveratrol, cel mai puternic antioxidant.
Alte modalitati prin care ii putem trezi copilului interesul pentru fructe:
– Mergem la cumparaturi cu el, il lasam sa aleaga si sa puna fructe in cosul de cumparaturi
– Ii punem un scaunel la chiuveta si il invitam sa ne ajute sa spalam fructele
– Daca facem o budinca, de exemplu FULGI DE OVAZ CU FRUCTE LA CUPTOR, il lasam pe el sa puna fructele in vas sau sa aleaga fructele
– Cumparam fructe de jucarie si cream un joc prin asocierea cu cele reale
Obiceiurile sanatoase pornesc din familie!
Noi avem un bol cu fructe mereu in casa! Atat tatal cat si eu consumam o varietate mare de fructe, fetita insa se rezuma la banane si capsuni, desi ne vede pe noi mancand diverse fructe. E atat de incapatanata incat nu vrea nici sa guste. Insa am renuntat la a mai insista, nu-mi aducea decat frustrare. E valabila treaba si cu mancarea. Pot enumera pe degete cate feluri mananca. Cred ca sunt copii mancaciosi si copii mofturosi.
corect, sunt si exceptii, dar in majoritatea cazurilor nu se consuma fructe in familie.
Apreciez foarte mult articolul, mi-a dat curaj sa mai incep sa insist. Fiica mea nu a mancat niciodata fructele cu placere. Are cateva din pacate care nu se gasesc tot anul cum de exemplu coacaze si capsuni care le mananca cu placere. In rest, vine, ma ajuta sa le curat sau sa le spal, daca e un fruct nou gust apoi decide ca nu ii place si pleaca. Foarte probabil nu va mai gusta acel fruct a doua oara sau doar dupa mult timp. Ca si parinti mancam fructe.
poate sa faceti impreuna o salata de fructe? Apoi sa jucati un joc ‘ghiceste ce fruct e’? 😀 O parte din copii refuza de tot fructele in momentul in care primesc in mod frecvent dulciuri concentrate. Poate nu e cazul dvs.