Pentru ca au fost multe intrebari pe grup despre cum pastram preparatele, consider ca un articol in acest sens ar fi util.
Inainte de toate este bine de stiut ca mancarea / alimentele trebuie depozitate in frigider in recipiente, pungi, oale cu capac, invelite in folie de plastic sau aluminiu si in niciun caz descoperite. Nu de putine ori am vazut situatii in care mancarea gatita / branza sau alte preparate erau puse in frigider fara sa fie acoperite.
De retinut faptul ca supa si ciorba dupa ce le-ati gatit trebuie sa le raciti brusc apoi sa le bagati rapid la frigider. Deci nu vom astepta sa se raceasca ciorba la temperatura camerei ci vom pune oala in chiuveta umpluta cu apa rece pentru a grabi racirea.
In articol luam in considerare temperatura camerei ca fiind in jur de 20 grade C. Daca aceasta este mai mare sau pe timpul verii, alimentele vor fi depozitate in frigider.
Branza de casa: 1-2 zile la frigider in recipient inchis ermetic.
Budinci / sufleuri cu fructe / legume: 1-2 zile la frigider in casolete.
Biscuiti: in functie de reteta, pana la 4 zile in cutie (plastic, metal) la temperatura camerei.
Briose / checuri cu legume si branza: 1-2 zile la frigider in casolete sau invelite in folie de plastic / aluminiu.
Briose / checuri cu fructe: 1-2 zile la temperatura camerei sau la frigider casolete sau invelite sa folie de plastic / aluminiu.
Chiftelute cu carne / legume: 1-2 zile la frigider in casoleta. La servire se pot incalzi la cuptor. Daca dorim sa le congelam, atunci le vom pune in pungi de plastic imediat ce s-au racit si le vom baga la congelator. Le putem decongela apoi direct in cuptor la 150 grade C pentru 20 de minute.
Ciorba: 2-3 zile la frigider in recipient inchis ermetic. Ciorba se poate si congela in pungi sau in casolete de plastic.
Clatite cu lactate: 1-2 zile la frigider in casolete.
Cozonac: pana la 4-5 zile la temperatura camerei sau la frigider invelit in folie de plastic sau aluminiu.
Tocanite: 2-3 zile la frigider in recipient inchis ermetic.
Paste: 1-2 zile la frigider in recipient inchis ermetic.
Cereale / leguminoase fierte: 1-2 zile la frigider in recipient inchis ermetic. Daca ati fiert in apa cantitate prea mare de cereale sau leguminoase, acestea se pot si congela in pungi de plastic.
Carne fiarta: 1-2 zile la frigider in recipient inchis ermetic sau se poate congela in pungi de plastic.
Piureuri de legume cu / fara carne: 1-2 zile la frigider in recipient inchis ermetic sau se pot congela in pungi sau recipiente de plastic. Se vor decongela in frigider si le vom incalzi apoi ori la cuptor ori intr-o craticioara pe aragaz.
Piureuri de fructe: max 24h ore la frigider in recipient inchis ermetic sau se pot congela in pungi de plastic sau diverse recipiente speciale pentru congelator.
Laptele vegetal facut in casa: 3-4 zile la frigider in sticla.
Cereale / seminte / leguminoase / fainuri: dupa deschidere le vom pastra la temperatura camerei in borcane / recipiente cu capac sau le putem pastra in ambalajul original prins cu o clema.
Fructele proaspete pot fi depozitate la temperatura camerei sau ideal intr-un loc racoros cum ar fi beci sau camara. De asemenea pot fi pastrate si in frigider.
Carnea cruda va fi depozitata pe raft separat in frigider, in cutie, departe de mancarea gatita pentru a nu fi contaminata. De retinut faptul ca odata decongelata carnea nu mai poate fi recongelata. O puteti insa recongela daca o fierbeti inainte. Carnea se va decongela doar in frigider si nu la temperatura camerei.
Ouale: informatii utile despre pastrarea oualor puteti gasi in articolul OUL IN ALIMENTATIA COPILULUI.
Acesti timp sunt de retinut si pentru alimentele gatite la abur?
da
Buna seara. Mie nu mi se decongeleaza alimentele preparate in frigider, este o problema daca le scoatem afara sau le punem pe calorifer? Am incercat zilele trecute sa decongelez 300g de ciorba si am lasat-o in frigider de seara si a doua zi, cam de la 00:00 la 10:00, era tot inghetata…
pai cam in 24 ore se decongeleaza. Daca nu e complet, atunci puneti-o intr-o craticioara la foc mic exact atunci cand vreti sa o serviti ca o si incalziti cu ocazia asta. Nu pe calorifer!
Ce fel de cutii ermetice recomandati?De la ce firma ar fi mai ok sau la ce sa fiim mai atenti cand alegem pe aceste produse?
De la ce varsta se poate da la bebelus mancare pastrat la frigider? Se poate de la 10 luni sau e prea devreme?De exemplu daca se pregateste la masa piure de legume si iese mai mult putem sa impartim si sa lasam o portie pentru a doua zi?
cumparati orice casolete care se inchid ermetic. Mancarea se poate pastra la frigider si se poate servi max 3 zile.