Cine nu a auzit de cacao? Cine nu a auzit de ciocolata? Toata lumea stie ce este cacao si prea putine persoane stiu ce este carob. De-a lungul timpului cacaua a beneficiat de mult marketing, pe cand carobul deloc.

Ce este carobul?

Carobul face parte din clasa leguminoaselor alaturi de soia, mazare, fasole, linte etc.
Copacul, care se numeste si Ceratonia siliqua, are ca fructe niste teci lungi si maro, care contin pulpa si seminte.
Grecii antici au fost primii care au crescut acest copac, care se gaseste acum peste tot in lume, din India pana in Australia. Prin urmare nu este deloc un aliment nou descoperit pentru ca a fost utilizat inca de acum 4000 de ani pentru beneficii asupra sanatatii. Este totusi un aliment nou pentru cine nu a auzit de el pana acum :).

Cum se obtine pudra de carob?

Pudra de carob mai este numita si pudra de roscove, se obtine prin macinarea tecilor, semintele continute in aceste teci nefiind destinate consumului. Pudra de carob se poate obtine cu un grad de puritate maxim, iar aspectul este similar celui al pudrei de cacao.
Tecile de carob arata asa:

Ce este cacao?

Arborele de cacao (Theobroma cacao) apartine familiei Malvacee si creste la o inaltime mica de 4-5 m fiind nativ regiunilor tropicale ale Americii. A fost utilizat prima data de civilizatia mayasa a Americii Centrale.
Cacaua a fost introdusa in Europa in secolul 16 de catre conquistadorii spanioli si a devenit rapid foarte populara.
Cei mai mari producatori de cacao sunt tari precum Nigeria, Ghana sau Indonezia. Iar Africa produce aprox 70% din productia mondiala de cacao.

Cum se obtine pudra de cacao?

Fructul de cacao contine boabele de cacao si untul de cacao. Dupa ce s-a indepartat untul de cacao, boabele sunt puse la fermentat si apoi la uscat. Dupa ce s-au uscat acestea sunt prajite si apoi macinate. De retinut este faptul ca uscarea boabelor de cacao se face in aer liber, pana la 6 zile. Deci boabele vor lua contact cu diverse insecte, rozatoare sau alte impuritati. Astfel pudra de cacao nu poate fi purificata 100% ca si pudra de carob.
Aproape 98% din productia mondiala de cacao merge la productia de ciocolata. De retinut faptul ca ciocolata alba nu contine absolut deloc pudra de cacao ci doar unt de cacao si substanta uscata lactata.
Fructul de cacao arata asa:

Boabele de cacao arata asa:

Untul de cacao in fruct arata asa:

GUSTUL

Pudra de carob are un gust dulceag in mod natural si nu mai este necesar sa-i adaugam indulcitori. Pudra de cacao in schimb are un gust nativ amar intens si pentru a o consuma trebuie sa-i adaugam indulcitori.

CALCIU

Pudra de carob reprezinta o sursa importanta de calciu, avand 348mg per 100g, de aproape trei ori mai mult calciu decat cacao.
Pudra de carob nu contine oxalati, pe cand cacao este un eliminator major de calciu din organism atat prin oxalatii pe care ii contine cat si prin faptul ca induce aciditate in corp.
Daca obisnuim sa oferim copilului cacao cu lapte ar trebui sa stim ca este o bautura dezastruoasa pentru sanatatea lui. Oxalatii din cacao si calciul din lapte formeaza acidul oxalic, o substanta extrem de greu de digerat, care genereaza diaree fiind o eliminatoare atat de Ca cat si de alte substante cum ar fi magneziu, fier, zinc.
O dieta bogata in oxalati predispune la pietre la rinichi sau la alte probleme renale.
Reamintim cateva alimente bogate in oxalati pe care daca le consumam ar trebui sa o facem cu moderatie: spanacul, toate plantele cu frunze verzi cum ar fi (stevia, leurda, loboda, macris), rubarba, andive, varza kale, arahide, sfecla rosie.

ANTIOXIDANTI

Pudra de carob are un nivel antioxidant imens, fiind pozitionat printre cele mai bogate alimente in antioxidanti pe scala ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) alaturi de pudra de cuisoare, curcuma, oregano, scortioara etc. Cu doar o cantitate infima de pudra de carob aducem in organism o cantitate importanta de antioxidanti polifenoli care reduc stresul oxidativ avand abilitati anti-inflamatorii, anticancer, antidiabet, protejand totodata si de afectiuni neurologice.
Pudra de cacao contine si ea un nivel mare de antioxidanti, cu aproximativ 10% mai putin ca pudra de carob, doar ca acest nivel se pierde in proportie de 60% prin procesul de fermentare si prajire a boabelor de cacao.
Nivelul antioxidant al pudrei de carob nu scade insa prin prelucrare.

GRASIMI

Pudra de carob este slaba in grasimi pe cand pudra de cacao nedegresata contine o cantitate importanta de grasimi saturate daunatoare vaselor noastre de sange.

SODIU

Pudra de carob nu contine sodiu pe cand pudra de cacao este bogata in sodiu.

COFEINA SI TIRAMINA

Pudra de cacao contine cofeina, dar si teobromina, tiramina, teofilina rezultand de aici un aliment puternic excitant si iritant. Inainte sa oferim copiilor sau chiar sa consumam noi cacao trebuie sa stim ca efectele substantelor de mai sus sunt: insomnie, batai neregulate ale inimii, nervozitate, iritabilitate, dureri de stomac, tremuraturi necontrolate ale muschilor, dureri de cap (date de tiramina), iar alaturi de indulcitori da dependenta. Teobromina este un stimulent de durata al sistemului nervos central.
Cu alte cuvinte, oferind copiilor cacao / ciocolata nu facem decat sa-i agitam si mai mult decat sunt oricum. Important de discutat si cu ceilalti membri ai familiei, care in loc sa vina cu o sacosa plina de dulciuri la copii mai bine vin cu o lada de fructe printre care mai pot pune si diverse pungute cu seminte / migdale / caju rezultand un cadou minunat si sanatos!
Pudra de carob nu contine cofeina sau tiramina, deci poate fi consumata in siguranta de catre copii. Creste toleranta gastrica si a altor alimente, ajutand atat in cazul diareei cat si in cel al constipatiei.
Pudra de cacao accelereaza tranzitul si poate provoca diaree, afectand totodata absorbtia unor minerale, mai ales la copii.

De ce sa consumam carob?

Pe langa aspectele prezentate mai sus, carobul aduce in organism si o cantitate importanta de fibre, proteine, vitamine (A, B-2, B-3, B-6), minerale (cupru, calciu, mangan, potasiu, magneziu, zinc, seleniu). Pudra de carob scade colesterolul, reduce riscul bolilor de inima si ajuta in cazul afectiunilor stomacului.
Toate aceste aspecte fac pudra de carob o alternativa mult mai sanatoasa pentru pudra de cacao.

Cata pudra de carob putem consuma zilnic?

Avand in vedere nivelul crescut al zaharurilor proprii, putem consuma aproximativ 1-2 lingurite pe zi.

Cand introducem pudra de carob in alimentatia copiilor?

Pudra de carob se poate introduce odata cu inceperea diversificarii, bineinteles in functie de felul in care am hotarat sa introducem mesele, caci nu o vom combina nici cu carne nici cu legume :). Deci putem adauga pudra de carob odata cu introducerea meselor de fructe / cereale. Pudra de carob se poate consuma fara a fi nevoie sa o fierbem.
Pe site-ul nostru aveti multe retete cu CAROB.
Alergia la carob este rara, dar ca la orice aliment nou introdus este bine sa urmarim eventuale efecte.

De preferat este sa cumparam pudra de carob bio si nu una dintre cele mai ieftine. Intre cele doua este diferenta atat la gust cat si la culoare si valoare nutritionala.

Pudra de carob chiar si bio este mult mai ieftina decat pudra de cacao :). Inca un atu pentru carob!

GUMA CARUBA SAU E 410

Aceasta guma provine din seminte care au 35% guma. Este un agent de ingrosare folosit la inghetata sau diverse produse de patiserie, fiind 100% natural, sanatos si netoxic.

Luand in considerare toate aspectele mentionate, putem spune cu fermitate ca pudra de carob este cea castigatoare, fiind mult mai sanatoasa decat pudra de cacao!

Daca v-a placut articolul, va rog sa-l distribuiti si in retelele sociale folosind butoanele de mai jos.

Surse

healthline.com

wikipedia.org