INGREDIENTE ALUAT

300mL apa minerala carbogazoasa
100mL ulei de masline
1 lingurita praf de copt bio
600g faina alba de grau
*zahar optional sau in functie de preferinte

INGREDIENTE UMPLUTURA

1,5 kg mere
1 lingura scortisoara
*zahar optional sau in functie de preferinte

MOD DE PREPARARE

Pentru aluat amestecam apa cu uleiul de masline, praful de copt si zaharul, apoi incepem sa adaugam faina treptat si framantam pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. Cantitatea de faina difera in functie de tipul acesteia, deci este posibil sa intre mai multa sau mai putina. Eu am pus fix 600g.

Pentru umplutura: curatam merele si le dam pe razatoarea mare sau le tocam la robot.
Intr-o tigaie antiaderenta punem merele la calit la foc mic, cu scortisoara si zaharul, amestecand des pana nu mai ramane deloc zeama.

Impartim aluatul in 2 parti egale si intindem fiecare parte in foaie foarte subtire. Blatul de lucru nu trebuie sa fie infainat pentru ca va fi dificil de intind in foaie subtire.
Am folosit o tava mare de aragaz pe care am pus hartie de copt, o foaie de aluatul, merele calite si a doua foaie de aluatul pe care am intepat-o cu furculiza.

Am copt placinta in cuptorul preincalzit la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pentru aproximativ 30 de minute, pana s-a rumenit putin deasupra.

Dupa ce am scos din cuptor am acoperit placinta pana s-a racit cu un prosop textil de bucatarie pentru a se inmuia putin aluatul, in caz contrar va fi crocant.

Pofta buna!