INGREDIENTE
250ml lapte
500g faina
20g drojdie proaspăta
o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)
50g unt
2 oua (1 pentru aluat si 1 pentru uns)
semințe de mac
Umplutura:
5-6 mere
scortisoara
MOD DE PREPARARE
Am topit untul. Am pus faina in vas, apoi oul. Am adaugat zaharul dizolvat in lapte, drojdia si am omogenizat aluatul. La final am adaugat untul topit, ușor călduț si am frământat. Am lăsat la crescut aproximativ 2h.
Între timp am pregătit umplutura: am curățat merele de coaja si semințe si le-am dat pe răzătoare. Le-am înăbușit intr-o tigaie cu putina apa. Am lasat pe foc pana a scazut toata zeama si am presarat scrotisoara.
Dupa ce aluatul a crescut bine, cu mainile pudrate cu faina am luat biluțe pe care le-am întins in dreptunghiuri, am trasat o linie pe lățime, la jumatate, cu cuțitul (fara a secționa aluatul); am pus umplutura la mijlocul uneia dintre cele doua jumatatati si am pus partea exterioara a acelei jumătăți deasupra.
Cealaltă jumatate am taiat-o cu cuțitul in 4-5 fasii pe care le-am adus peste si am pus parizienele in tava; le-am lăsat sa crească 30 min apoi am uns cu ou si am presărat mac.
Am dat la cuptor pana s-au rumenit, la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pentru aproximativ 30 de minute.
Daca folosiți faina specială pentru cozonac, parizienele vor ieși deosebit de pufoase.
Pot înlocui cu drojdie uscata? Dacă da, ce gramaj? Mulțumesc!
7g de drojdie uscata.