Competitia acerba intre copii generata de mame poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii copilului. Unele mame pur si simplu nu inteleg ca fiecare copil se dezvolta in propriul ritm iar achizitiile psiho-motorii se acumuleaza treptat si nu atunci cand doreste mama.
Competitia ”Copilul meu e cel mai cel” le impinge pe unele mame sa forteze dezvoltarea copilului si, in cazurile cele mai fericite, doar sa exagereze atunci cand povestesc despre achizitiile copilului.
Procesul de grabire/fortare al copilului pentru a indeplini anumite cerinte pe care mama le doreste poate avea efecte adverse in timp asupra sanatatii copilului. Copiii sunt fortati si grabiti sa manance repede, sa stea in sezut, sa mearga, sa vorbeasca inainte ca ei sa fie pregatiti fizic si psihic.
Asa cum diversificarea precoce are efecte adverse, la fel are si fortarea copilului de a sta in sezut sau de a merge atunci cand el nu este pregatit.
Aproape toti copiii pot sta in sezut sustinuti, adica in scaun de masa, in jurul varstei de 6 luni, iar nesustinuti in jurul varstei de 8 luni. Daca ii fortam punandu-i de la 2-3 luni intre perne, nu facem decat sa punem presiune pe coloana si pe bazinul lor extrem de fragile.
Cei mai multi copii incep sa se ridice singuri in picioare dupa varsta de 10 luni. Copiii trebuiesc lasati sa se ridice singuri, nu sa-i punem in premergator sau sa-i plimbam de mana de la 4 luni, pentru ca le poate afecta coloana.

Sunt multe mame care pun presiuni pe copii pentru a indeplini anumite cerinte doar pentru a iesi in evidenta si a avea cu ce sa se ‘’laude’’ in fata anturajului de mame cu care se intalneste in parc sau in fata blocului. Cand ai lor copii reusesc sa indeplineasca cerinta impusa de mama, precoce bineinteles, ego-ul acesteia ajunge la cote maxime atunci cand povesteste altei mame. Bineinteles ca nici laudele in mediul virtual nu intarzie sa apara, fiind un adevarat eveniment ca al ei copil merge de la 6 luni si nemaicontenind sa primesca sute de likeuri de la cei 3000 de prieteni pe care ii are pe facebook.
Asadar, vom auzi mame care se lauda ca ai lor copii mananca de la 3-4 luni de toate si copilul e sanatos tun. Iar daca le spui ca diversificarea incepe la 6 luni iti vor raspunde ca si noi la fel am fost diversificati si uite ce sanatosi suntem.
Vom auzi mame care se lauda ca ai lor copii stau in sezut de la 3-4 luni, iar daca le spui ca au fortat copilul punandu-l intre perne, ele nu vor recunoaste.
Vom auzi mame ai caror copii merg de la 6 luni, iar daca le spui ca la 6 luni copilul abia sta in sezut bine, nu vor recunoaste ca l-au fortat si iti vor spune ca copilul s-a ridicat singur.
Si vom auzi mame care se lauda ca ai lor copii fac la olita de la 6-7 luni. Din pacate acest lucru nu e deloc de lauda! De ce? Pentru ca si in acest caz exista niste efecte adverse asa cum exista si in cazul diversificarii precoce, al pusului intre perne de la 2 luni sau al mersului sustinut de la 5 luni!

Efecte adverse ale antrenamentului timpuriu la olita

Medicul pediatru urolog Steve Hodges a tras un semnal de alarma in articolul publicat pe site-ul huffingtonpost.com in legatura cu cazul fetitei de 6 luni care fusese antrenata sa faca la olita si mama chiar sustinea ca fetita scotea un sunet atunci cand vroia sa mearga la toaleta. Practic, fetita nu mai facea in scutec ci se abtinea pana cand mama o punea pe olita. Bineinteles ca mama considera ca are un copil foarte inteligent, insa medicul a afirmat ca acest lucru nu are deloc legatura cu inteligenta. Un copil antrenat la olita dupa varsta de 2 ani nu este un copil mai putin inteligent. Insa in acest caz competitia ‘’copilul meu e cel mai cel’’ are repercusiuni grave asupra sanatatii copilului.
Parintii ai caror copii asteapta pana mai tarziu antrenamentul la olita, nu inseamna ca isi trateaza copiii ca pe niste prosti ci ofera timp vezicii urinare sa se dezvolte intr-un mod sanatos.
Pentru o dezvoltare corecta a vezicii urinare, copilul trebuie sa faca pipi si caca fara niciun fel de restrictie.
Medicul sustine ca abtinerea cronica este un obicei dezastruos si sunt mai predispusi copiii antrenati la olita inaintea varstei de 2 ani. Abtinerea cronica este cauza tuturor problemelor legate de mersul la toaleta, scapatul in pantaloni pe timpul zilei, facutul in pat, urinarea frecventa si infectiile tractului urinar. Practic daca prevenim abtinerea atunci aceste consecinte vor disparea.
Medicul trage un semnal de alarma asupra faptului ca sunt extrem de multe cazuri ale copiilor invatati sa se abtina ceea ce a dus la diverse probleme. Clinica lui are nenumarate programari pentru copii care au fost dezvatati de scutec inainte de 2 ani.
Bebelusii si copiii mici nu inteleg importanta de a merge la toaleta atunci cand natura o cere. Faptul ca un copil stie sa-si faca nevoie la olita nu este acelasi lucru cu a raspunde in mod corect nevoilor corpului. Odata ce copiii invata sa se abtina de la pipi si caca, asta insemnand de fapt antrenamanetul la olita, ei tind sa faca lucrul acesta cat de des pot. Copiilor nu le place sa-si intrerupa activitatile pentru a merge la toaleta, iar acest lucru este o problema pentru ca de fiecare data cand isi incordeaza sfincterul, vor crea rezistenta in vezica urinara. Practic, daca acesta devine un obicei si copilul va amana mersul la toaleta, in luni si ani vezica urinara se va ingrosa. O vezica ingrosata inseamna o vezica cu capacitate mai mica si cu un mecanism senzorial afectat. Vezica poate deveni atat de puternica si iritabila inca se poate goli singura fara niciun fel de actiune a copilului.
Abtinerea de la a face pipi cauzeaza infectii ale tractului urinar! Cu cat mai rar face copilul pipi cu atat favorizeaza bacteriile cauzatoare de infectii urinare sa se strecoare pana la vezica.

Abtinerea cronica de la caca este o problema la fel de grava intalnita mai ales la copiii cu diete sarace in fibre, deci predispusi constipatiei. Scaunul unui copil constipat este foarte dureros, de aceea ei tind sa se abtina cat de mult pot. Scaunul se acumuleaza in rect, chiar in spatele vezicii urinare, si poate modifica diametrul acestuia de la 2 la 10 cm. In pelvis nu este atat de mult spatiu, deci poate presa vezica urinara, copilul nemaiputand tine prea multa urina, de aici si accidentele din cursul zilei sau noptii.
Mai mult, gradinita contribuie foarte mult la aceasta epidemie a invatatului timpuriu la olita pentru ca impune ca regula si solicita invatatul pana la varsta de 3 ani.
Practic un copil invatat timpuriu sa se abtina, se va abtine si mai mult la gradinita. Intr-un mediu nefamiliar el nu va intrerupe educatorul sa ceara la toaleta si nici nu-si va intrerupe activitatea sa mearga la toaleta. Sunt copii care reusesc sa se abtina de la pipi si caca de la 7 dimineata pana la ora 16, ceea ce este foarte grav!

Sfaturile medicului pentru parintii care doresc sa inceapa antrenamentul la olita

Fiti siguri ca copilul nu este constipat! Scaunul lui trebuie sa fie moale ca un hummus! Daca copilul este constipat si face bobite deja invatatul la olita este sabotat si trebuie sa luati o pauza de cateva luni, in care sa incercati sa rezolvati problema cu constipatia. Cum am spus si mai sus, copiii constipati au un scaun dureros iar daca vom incerca sa-i invatam atunci la olita, ei vor asocia aceasta metoda cu durerea si vor incepe sa se abtina atat de mult cat vor putea.
Antrenamentul la olita poate incepe atunci cand copilul este pregatit, atunci cand este capabil sa spuna singur cand face pipi si caca si cand prezinta interes pentru olita! Acesta lucru se intampla rar inainte de varsta de 3 ani! Copilul nu ar trebui sa inceapa antrenamentul la olita doar pentru ca parintii sunt obositi sa mai schimbe scutece sau ca lor li se pare cool acest lucru si au nevoie de inca un motiv pentru a se lauda altor parinti!
Invatatul la olita nu ar trebui sa fie o conditie pentru inscrierea la gradinita. Totusi daca este o conditie, si parintii sunt nevoiti sa inceapa antrenamentul inainte sa fie copilul pregatit, trebuie sa fie foarte atenti la multe aspecte:
-Sa nu treaca 2 ore de cand copilul nu a facut pipi;
-Sa nu fie copilul constipat;
-Sa nu-l intrebe niciodata daca are nevoie la toaleta pentru ca mereu copilul va raspunde cu NU. Este responsabilitatea parintelui sa-l instruiasca sa mearga la toaleta!

Daca ati inceput antrenamentul copilului inainte de 2 ani inseamna ca el nu este perfect constient de necesitatea mersului la toaleta atunci cand natura o cere!! El se va tine de cele mai multe ori pana cand parintele isi aminteste sa-l puna pe olita! Nu trebuie sa mergeti pe premiza ca punandu-i scutec atunci cand iesiti cu el afara, va fi face in scutec! In acest fel nu faceti decat sa bulversati copilul si mai mult cand el asteapta de fapt sa-l puneti pe olita! De aceea cand iesiti afara cu el trebuie sa luati olita dupa voi! El trebuie sa stie ca poate face pipi si caca oricand si oriunde!
Vedeti? Antrenand copilul inainte de 2 ani sau 2 ani si jumatate sau atunci cand el nu este pregatit, nu faceti decat sa-l supuneti unui mare stres si sa va stresati si voi! Cand toate aceste probleme ar putea fi foarte frumos evitate daca lasam copilul in ritmul lui! Mare mi-a fost mirarea sa citesc despre mame care au antrenat copilul la olita de la 10 luni si il trezesc pe copil noaptea din 2 in 2 ore! Pentru ce toate acestea? De ce trebuie sa chinuim copilul in halul asta si sa ne chinuim si noi?
Mai sunt cazurile de copii antrenati de la 6 luni care dupa parerea mea este de fapt o teroare! Aceste mamici care doresc sa pozeze in mamicile perfecte, sau in mamicile cele mai iscusite, nu fac decat sa creeze probleme de sanatate copilului.

Asadar, antrenamentul la olita cu cat incepe mai tarziu, adica dupa varsta de 2 ani este cu atat mai bine pentru sanatatea copilului. Cu cat este mai constient copilul cu atat va fi mai usor sa invete sa faca la olita. Sunt copii care invata foarte repede aproape de varsta de 3 ani! NHS.UK spune ca pana la varsta 3 ani jumatate – 4 ani majoritatea copiilor nu mai poarta scutece.
Practic, in loc sa stresam copilul tinandu-l pe olita de la 8 luni cand el nici nu intelege ce dorim de la el, pierzand si noi timp pretios pazindu-l, mai bine ne focalizam energia pe activitati constructive adaptate varstei.
Daca tu ca mama hotarasti sa-ti presezi si grabesti copilul sa stea in sezut, sa mearga, sa manance de la 3 luni, sa-si faca nevoile la olita de la 6 luni fii pregatita sa-ti asumi si consecintele! In afara de asta, ce-ar fi sa respecti si mamele care hotarasc sa-si lase copiii sa se dezvolte in propriul ritm fara a face niciun fel de presiune asupra lor? Nu crezi ca ar fi mai potrivit sa te abtii de la afirmatii de genul: ‘’Vai, dar copilul tau nu merge inca?’’ sau ‘’Vai, tu nu-i dai copilului pufuleti si ciocolata? Ce fel de mama esti tu?’’ sau ‘’Vai dar copilul tau nu face inca la olita’’?
Faptul ca ati ales sa va grabiti copiii nu va da dreptul sa judecati alte mame, sa jigniti alte mame si sa generati discutii si intrebari doar pentru a va scoate voi la inaintare copiii!
Faptul ca ati ales sa va grabiti copiii in toate nu inseamna ca aveti copii mai inteligenti decat ai mamelor care au ales sa-si lase copiii sa se dezvolte in propriul ritm fara niciun fel de presiune! Poate aceste mame pe care voi le agresati cu intrebarile nu isi compara copiii cu altii si nici nu fac o competitie din cresterea si educarea lor si poate nici nu le intereseaza cum evoleaza alti copii. Sunt sigura ca puteti gasi si alte subiecte de discutie nu doar acel interogatoriu cu scopul de a etala achizitiile precoce ale copiilor vostri.

Rudele, in special bunicile, matusile sau soacrele ar trebui sa nu mai puna presiune pe mame legate de invatatul la olita si ar trebui sa inteleaga ca in aceste vremuri exista scutece de unica folosinta si nu mai sunt aceleasi limitari ca pe timpuri. In plus, bunicile, matusile si soacrele ar trebui sa se abtina de la a face comparatii cu altii copii, de exemplu cu copilul vecinei care mananca friptura de la 3 luni si face caca la olita de la 5 luni si care eventual canta si la pian de la 6 luni. Si care, sa nu mai spunem, ca vorbeste si in engleza tot de la 6 luni!
Dragi bunici, matusi, soacre mai bine abtineti-va! Ati ajuta mult mai mult daca ati fi alaturi de mamica! Va rog sa mai tineti cont ca multe dintre presiunile asupra carora sunt supuse mamicile in legatura cu deciziile legate de alimentatia si educatia copiilor lor vin fix de la alte mamici care au ales sa procedeze altfel.
Si din pacate, aceste presiuni vin exact de la mamele care fac un maraton intre copii si intr-o masura mult mai mare decat vin de la rude!
Dragi mamici, nu aplecati urechea la aceste alte mamici, intr-adevar poate copiii lor fac unele lucruri mai devreme insa in afara ritmului natural de crestere. Si in plus tineti cont ca de cele mai multe ori aceste mamici exagereaza cand va povestesc de cat de precoce sunt copiii lor!
Incercati sa nu va lasati afectate si sa intelegeti ca lasand copilul sa se dezvolte in ritmul lui este cel mai sanatos pentru el atat fizic cat si psihic.

Copilul meu are 2 ani si 5 luni si inca are scutec! Nu face la olita desi stie ce este olita si la ce foloseste! Va face la olita atunci cand va fi pregatit! Eu nu am vazut copil cu scutec atunci cand merge la scoala!

Lasati copiii sa se dezvolte in ritmul lor si nu-i mai grabiti!!

*Articolul este realizat in baza informatiilor date de medicul pediatru urolog Steve Hodges in articolul publicat pe huffingtonpost.com.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-l distribui si in retelele sociale folosind butoanele de mai jos!

SURSE

Nhs.uk
huffingtonpost.com/steve-hodges-md/potty-training_b_1424826.html