De curand, mi-a atras atentia un post, vazut pe timeline-ul meu de facebook- o postare in care era tag-uita o prietena si in care aparea poza copilului ei. Cand ma uit mai atent, vad ca acea postare era facuta de o pagina de facebook detinuta de gradinita unde mergea copilul ei. Din curiozitate, intru pe pagina gradinitei si mare mi-e mirarea sa aflu ca nu doar acel copil era pozat si pus pe facebook ci erau toti copiii din gradinita. Poze peste poze la fiecare pas, la fiecare noua pozitie a copilului sau la fiecare activitate zilnica. Nimic n-a scapat nefotografiat.
Indignata, totusi imi spun of-ul unei colege, care imi explica faptul ca este o moda acum pe pagina de facebook a gradinitelor sa puna cat mai multe poze cu copiii, urmarind in felul acesta promovarea afacerii. Mi-a mai spus ca stie un caz cu o mama despartita de un sot violent, care nu dorea sub nicio forma ca tatal sa afle unde merge la gradinita copilul si care a aflat din intamplare, ca al ei copil era deja pe facebook pe pagina gradinitei. Mama nici nu avea cont de facebook. Suparata de situatie, a mers la directoarea gradinitei sa ceara explicatii, iar de acolo raspunsul a fost ca majoritatea a votat.
Dupa cele relatate de colega mea, tot nu mi-a venit sa cred asa ceva si am inceput cautarile pe facebook pe paginile gradinitelor. Absolut toate pe care le-am gasit aveau poze cu copiii si diverse filmulete.
Mi s-ar parea normal ca cei care sunt la conducerea gradinitei sa ceara acordul pentru fotografierea copilului si pentru expunerea lui in mediul online. Pentru ca asa cum eu am vazut ce copiii sunt la gradinita respectiva, in felul acesta poate vedea toata lumea.
Vreau sa trag un semnal de alarma ca absolut tot continutul unei pagini de facebook este public si nu poate fi facut privat asa cum se intampla in cazul unui cont de utilizator.
Iar copiii sunt pusi pe tava tuturor necunoscutilor, pedofililor si traficantilor! Oricine are acces la programul si rutina copilului tau si ar trebui sa te intrebi daca gradinita are si masuri de securitate pe masura publicitatii pe care si-o face prin copilul tau.

Dragi manageri de gradinite, oare ati epuizat toate metodele de promovare ale afacerii incat trebuie sa apelati la aceasta metoda abuziva vanzand copiii? Oare nu puteti gasi o alta metoda mai etica de a va promova afacerea?
De ce nu ne aratati mai bine ce dotari aveti si ce facilitati oferiti in plus fata de alta gradinita? Ce educatori acreditati aveti si ce competente au acestia? Ce activitati educative aveti cu copiii? Fara sa-i pozati pe ei! Aratati-ne ce realizari au copiii, ce lucrari artistice au facut! Aratati-ne ce programe propuneti pentru dezvoltarea creativitatii! Aratati-ne ce meniu sanatos propuneti!
Nu credeti ca in loc de a poza copiii si a-i pune pe facebook pentru toata lumea, mai bine oferiti acces parintilor la camerele de supraveghere? Ca parinte as vrea sa stiu mai degraba cum se comporta copilul in colectiv si cum se comporta educatorii cu el, sa vad REALTIME, nu poze cu el pe facebook la care au acces toti necunoscutii! Nu credeti ca merita si copiii sa li se respecte intimitatea?
Nu generalizez, sunt sigura ca exista si gradinite care respecta intimitatea copilului si nu-i foloseste abuziv imaginea pentru promovarea propriei afaceri.

Codul civil prevede foarte clar in art74 la punctul c : captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, se poate face doar cu acordul persoanei, iar in cazul minorilor cu acordul parintilor.
Oare cati manageri de gradinite cer acordul parintilor pentru fotografierea si publicarea pozelor cu copiii in diverse scopuri?