INGREDIENTE

Pentru RATA
o rata
o portocala mare
cimbru
piper măcinat

Pentru CUS-CUS
cus-cus
ceapa
ardei capia

Pentru SALATA
sfecla rosie
ceapa
patrunjel
zeama de lamaie

Pentru SOS DE PORTOCALE
o lingura unt
Zeama de la o portocala mare

MOD DE PREPARARE

RATA se spala bine, se pune intr-un vas de ceramica încăpător, se stoarce zeama de la o jumătate de portocala peste ea, iar cealalta jumătate se curată de coaja si se baga in rata.

Se asezonează cu condimente, se pune capac peste vas si se baga la cuptor pana se înmoaie, la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie, aproximativ 1h30. Atunci e momentul sa luați capacul si sa lăsați sa se rumeneasca.
! Nu puneți nici ulei si nici apa pentru ca rata isi va lasa zeama si grăsime.

CUS-CUS- ul l-am facut asa:
Am tocat ceapa si ardei capia si le-am „călit” in apa cu putin ulei, apoi am pus cus-cus, apa si am lasat sa fiarbă pana s-a umflat. Trebuie sa absoarba toata apa. Respectați indicatiile de pe plic in ceea ce privește cantitatea de apa.

SALATA:
Am taiat sfecla rosie cu un aparat special care scoate fasii lungi ca pe spaghete(achiziție noua de la soț ). Nu va faceți griji, se poate face foarte usor cu un cuțit cu lama mare si lata.

Tăiați felii subțiri, apoi in bastonașe cat mai subțiri. O puteți da si pe răzătoare, dar nu mai are aceeași textura. Amestecați sfecla cu ceapa tăiată solzișori si cu pătrunjelul tocat marunt. Asezonați cu zeama de lamaie.

SOSUL de portocale se face foarte simplu. Puneți untul si zeama de la portocala intr-o crăticioară mica si lăsați pe foc cateva minute pana se reduce putin. Asta-i tot.

Serviți rata împreuna cu salata si cus-cus-ul si stropiti cu sosul delicios.
Carnea se va topi in gura si va fi totul o explozie de gusturi. Va veți linge pe degete la propriu.

Pofta buna va doresc !