Cand si cum introducem oul in alimentatia bebelusului? Cate oua poate manca bebelusul? Cu ce putem combina oul? Sunt doar unele dintre multele intrebari pe care le au mamele odata cu inceperea diversificarii.
Sper ca acest articol sa raspunda la cat mai multe intrebari si sa clarifice cele mai multe dintre situatii.
Voi face referire doar la oul de gaina pentru ca este cel mai des consumat.

OUL ESTE UNUL DINTRE CELE MAI NUTRITIVE ALIMENTE

Oul este o buna alegere pentru o dieta sanatoasa si echilibrata. Un ou intreg contine o cantitate impresionanta de vitamine si minerale cum ar fi: vitamina B12, vitamina B2, vitamina A, vitamina B5, seleniu, cat si alte cantitati mici de vitamine si minerale de care organismul are nevoie, cum ar fi: calciu, fier, potasiu, zinc, magneziu, vitamina E si multe altele.

Oul este de asemenea bogat in proteine de calitate, un singur ou mare continand 6 grame de proteine.

Este de retinut faptul ca aproape toti nutrientii se gasesc in galbenus, albusul continand doar proteine.

CAND SI CUM INTRODUCEM OUL IN ALIMENTATIA BEBELUSULUI

Marile organizarii de sanatate recomanda introducerea oului odata cu varsta de 6 luni, adica odata cu inceperea diversificarii. Tot ele recomanda introducerea oului intreg si nu doar a galbenusului asa cum recomanda unii medici pediatri. Multe mame au primit de la medici diverse scheme de introducerea a oului, in care galbenusul este introdus treptat iar albusul dupa varsta de 1 an fiind un aliment potential alergen. Studiile spun ca evitarea albusului pana la varsta de 1 an nu garanteaza ca bebelusul nu va mai face alergie si istoricul de alergii din familie nu este neaparat un ghidaj corect. Daca mama, tata sau bunica au alergie la oua, asta nu inseamna ca si copilul este neaparat predispus la alergii si asteptand varsta de 1 an copilul nu va mai face alergie.

Dupa varsta de 6 luni, dupa ce am introdus cateva legume, putem introduce si oul intreg, nu doar galbenus.
Este recomandat sa nu oferim un ou intreg de prima data ci sa testam cu o bucatica mica: putem alege sa facem o budinca din care copilul va manca putin sau putem oferi jumatate de ou fiert pentru a putea urmari eventualele reactii. Mai multe despre acest subiect va invit sa cititi in articolul CAND SI CUM INTRODUCEM ALIMENTELE POTENTIAL ALERGENE.

Gasiti multe idei si combinatii pentru inceput cu ou fiert pe siteul nostru in categoria RETETE BEBELUSI 6 LUNI.

ALERGIA LA OUA

Alergia la oua este a doua alergie alimentara care se dezvolta la copii dupa cea la proteina laptelui de vaca.
Simptome ale alergiei la oua:
– probleme digestive, dureri de stomac;
– eruptie cutanata;
– probleme respiratorii;
– anafilaxie (foarte rara).

Este de retinut faptul ca 68% dintre copiii alergici la oua vor incepe sa le tolereze bine dupa varsta de 16 ani, alergia la oua in multe cazuri nefiind una pe viata.

CUM GATIM SANATOS OUL PENTRU BEBELUSI SI COPII MICI

Atat pentru bebelusi cat si pentru copiii mai mari este recomandat sa oferim oul preparat termic bine si sa evitam oul preparat termic insuficient, cu galbenusul moale. Atat albusul cat si galbenusul trebuie sa fie tari. Cel mai sigur si mai sanatos este sa oferim ou fiert tare, ou posat sau ou la cuptor.
Inainte de folosire, oul va fi spalat pe coaja si ne vom spala mainile imediat dupa atingerea lui.

Vom acorda o atentie deosebita preparatelor cu ou care sunt fripte, ca de exemplu omleta sau pancakes. Desi frigerea alimentelor nu este o metoda sanatoasa de gatire putem diminua efectele nocive daca vom acoperi vasul si vom gati la foc foarte mic, evitand arsura. Atentie mare la pancakes oferite bebelusilor! Pe langa faptul ca aceste preparate nu sunt adecvate sa fie in meniul bebelusilor (copii mai mici de 1 an), trebuie sa acordam o atentie deosebita pentru ca in pancakes oul poate ramane insuficient gatit.

OUALE SI COLESTEROLUL

Principalul motiv pentru care oamenii sunt avertizati in legatura cu ouale este ca ele contin cantitati enorme de colesterol. Un singur ou contine 212 mg de colesterol, ceea ce inseamna o cantitate enorma raportat la alte alimente.
Daca un aliment contine colesterol nu inseamna neaparat ca va creste colesterolul ‘’rau’’ din sange. Ficatul produce colesterol in fiecare zi si daca vom manca alimente bogate in colesterol atunci ficatul va produce mai putin. Daca nu consumam colesterol atunci ficatul va produce mai mult.

Studiile arata ca oul de fapt imbunatateste profilul nostru de colesterol, crescand colesterolul HDL (colesterolul ‘’bun’’) si modificand colesterolul LDL (colesterolul ‘’rau’’), astfel ca nu poate fi asociat cu un risc crescut de boli cardiace.

Insa gatirea oului la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, va oxida colesterolul din ou si aceasta poate predispune riscului de boli cardiace.

OUL SI SALMONELLA

Salmonella este o bacterie care traieste in intestinele multor animale. Este perfect sigur sa fie acolo, dar daca ia contact cu alimente poate provoca o boala grava.

O infectie cu Salmonella poate avea simptome foarte grave, cum ar fi varsaturi si diaree putand fi chiar fatala. Cei mai vulnerabili sunt bebelusii si copiii mici care nu au un sistem imunitar dezvoltat, la fel si batranii sau alte persoane cu boli care le afecteaza sistemul imunitar.
Cele mai comune surse de focare de Salmonella sunt: untul de arahide, carnea de pui si ouale.

Un ou poate fi contaminat cu Salmonella atat exterior, daca bacteria penetreaza coaja cat si interior daca gaina era purtatoare de bacterie si a transmis-o in ou inainte de a se forma coaja.

Depozitarea si gatirea corespunzatoare a oului omoara orice bacterie prezenta.

CUM PASTRAM OUALE

In multe tari cum ar fi Statele Unite, Japonia, Australia, tarile scadinave ouale sunt refrigerate, ele trecand printr-un proces de sterilizare inainte de a fi puse la vanzare. Prin acest proces sunt omorate bacteriile care se gasesc la nivelul cojii dar nu omoara si bacteria din interior daca aceasta ar exista.

Refrigerarea face mai dificila inmultirea bacteriei si penetrarea cojii. Odata refrigerat, oul trebuie mentinut la aceeasi temperatura pentru a evita condensarea. Daca oul este contaminat, atunci umiditatea va accelera inmultirea bacteriei si penetrarea cojii daca acesta nu are coaja sterilizata. De aceea este foarte important sa acordam o atentie deosebita daca obisnuim sa luam oua din alte surse decat cele din magazine.

In multe tari din Europa, ouale nu necesita refrigerare, insa trebuie mentinute reci.
In timp ce Statele Unite previn contaminarea cu Salmonella prin spalarea oualor, tarile din Europa au ales sa vaccineze gainile impotriva bacteriei, prevenind infectia in primul rand.
In mod contrar fata de Statele Unite, in Europa este interzisa spalarea oualor considerandu-se ca e mai bine sa lase intacta cuticula si coaja oului care actioneaza ca un sistem de aparare impotriva bacteriilor.
Cu alte cuvinte, putem tine ouale si afara daca temperatura nu depaseste 7 grade C si intentionam sa le consumam repede. Insa cel mai sigur este sa le pastram la frigider, asa putem fi cel mai siguri ca bacteriile sunt sub control iar oul ramane proaspat un timp mai indelungat.

OUL ALB VS OUL MARO

Unii oameni considera ca oul maro este mai sanatos, pe cand altii considera ca oul alb are gust mai bun. Insa este vreo diferenta intre ele?
Culorile oualor sunt date de pigmentii produsi de gaini. Principalul factor determinant al culorii il constituie rasa gainii.
Desi multa lume considera ca ouale maro sunt mai sanatoase decat cele albe, adevarul este ca amandoua au valoare nutritionala similara. Atat ouale maro cat si cele albe sunt la fel de sanatoase. Culoarea oului nu influenteaza compozitia si calitatea oului.

Calitatea oualor este data in schimb atat de mediul in care este crescuta gaina cat si de hrana pe care o are. De exemplu, o gaina care este crescuta in aer liber produce oua care contin vitamina D de 3-4 ori mai multa pe care nu o  vom avea in ouale gainilor crescute industrial in hale.

Nu este o diferenta reala de gust intre ouale maro si cele albe, insa gustul poate fi influentat de hrana gainilor, de cat de proaspete sunt ouale cat si de modul in care sunt preparate.

CAT TIMP ESTE VALABIL OUL

Ouale manipulate si depozitate corespunzator au valabilitate 4-5 saptamani, pe ouale achizitionate de la magazin gasind data inscrisa pe ambalaj.
Cand luam oua din alte surse, cum ar fi de la tara de la bunici, trebuie sa stim exact ziua ouarii. De asemenea trebuie sa acordam o atentie deosebita surselor daca sunt altele decat cele din magazin sau de la persoane de incredere.

Daca ne raman galbenusuri sau albusuri crude de la diverse preparate atunci trebuie sa stim ca le putem pastra in frigider intre 2 si 4 zile.
Un ou fiert tare se poate pastra la frigider pana la o saptamana, necuratat de coaja.
Bucatile de budinca se pot pastra maximum 3 zile.

PUTEM CONGELA OUALE?

Da, le putem congela, dar nu este recomandat sa le congelam cu tot cu coaja. Le putem sparge si pastra intr-o cutie la congelator pana la 1 an. Este bine de stiut ca dupa un anumit timp incep sa-si piarda din calitate. Daca dorim sa folosim din ouale congelate atunci le vom decongela in frigider.

CATE OUA PUTEM MANCA PE ZI

Nu exista o recomandare exacta privind numarul oualor pe care il putem consuma zilnic.

Dupa cum bine stim, ouale reprezinta o categorie alimentara pe care o putem oferi zilnic copiilor. Ele fac parte dintr-o dieta diversificata si sanatoasa. Prin urmare, recomandari cu 1 ou pe saptamana nu au nicio baza stiintifica. Putem oferi zilnic oua copiilor.
Deci noi vom hotari cate oua sa manance copilul pe zi avand in vedere ca dieta trebuie sa fie una diversificata.

CATEGORII DE OUA

Ouale sunt de doua categorii: Categoria A si B. Cele categoria A sunt mai bune din punct de vedere calitativ.
Ouale destinate comercializarii vor fi obligatoriu stampilate cu un cod care indica: codul producatorului, codul tarii, codul judetului, data ouatului si o cifra in fata codului tarii care indica metoda de crestere a gainilor.
Aceasta cifra poate fi:
– 0 pentru ouale provenite de la gaini crescute ecologic
– 1 pentru ouale provenite de la gaini crescute in aer liber
– 2 pentru ouale provenite de la gaini crescute in hale la sol
– 3 pentru ouale provenite de la gaini crescute in baterii

Ca o concluzie, oul este extraordinar de hranitor, putem consuma cate oua dorim atata timp cat mizam pe o dieta diversificata si echilibrata.

Surse

nhs.uk

healthline.com