INGREDIENTE

550g faina alba de grau (am folosit tip 000)
125mL lapte caldut
125mL apa calduta
80g unt (pe care il topim)
*o lingura de zahar optional
un pliculet drojdie uscata (7g)

un ou batut + o lingura apa pentru uns
seminte la alegere: mac, susan, in, floarea soarelui.

50g bicarbonat de sodiu alimentar + 1,5l apa

MOD DE PREPARARE

Amestecam laptele, cu apa, zaharul si drojdia, apoi adaugam untul topit si faina. Framantam pana obtinem un aluat omogen. Lasam aluatul la crescut pentru o ora jumatate la loc caldut.

Aluatul crescut il impartim in 9 parti. Eu am cantarit ca fiecare sa aiba in jur de 100g.

Pe blatul de lucru rulam fiecare parte intr-un snur lung de 30-40cm. Formam covrigii aducand capetele la mijlocul snurului rasucindu-le o data intre ele.

Apoi apasam putin pe capete astfel incat sa se lipeasca de mijloc si sa nu se desprinda in timpul fierberii.

Punem cei 1,5l de apa la fiert intr-o oala cu gura mai larga impreuna cu bicarbonatul. In momentul in care apa incepe sa fiarba adaugam un covrig.

Lasam sa fiarba 3-4 secunde si il scoatem usor cu o paleta, punandu-l in tava pe hartie de copt. La fel procedam si cu restul covrigilor. Eu i-am facut pe rand pentru ca nu imi incapeau cate 2 in oala. Daca aveti oala cu gura mai larga atunci veti economisi timp punand cate 2 sau cate 3.

Ungem covrigii cu oul batut amestecat cu apa si presaram seminte la alegere.

Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pentru 20 de minute sau pana se rumenesc bine. Cu cat ii lasati mai mult cu atat vor iesi mai crocanti.

Au iesit foarte pufosi si buni!

Pofta buna!