Clarificari

Am realizat acest plan pentru a veni in ajutorul mamicilor care doresc sa introduca alimentele treptat in meniul bebelusului.
Nu exista varsta speciala pentru introducerea unui aliment anume, exceptie fac urmatoarele:
sarea – recomandarile sunt sa nu adaugam sare in mancarea bebelusului inainte de 2 ani. Informatii despre sare gasiti in articolul SAREA.
zaharul – recomandarile sunt sa nu indulcim cu zahar preparatele destinate bebelusilor. Zahar inseamna si miere si sirop de artar.
mierea – este interzisa bebelusilor mai mici de 1 an. Informatii despre miere gasiti in articolul MIEREA

Prin urmare, pentru ca nu sunt alte interdictii, decizia de a introduce un aliment nou pe zi, sau la 2 zile sau la 3 zile sau mai multe alimente noi pe zi revine exclusiv mamei in urma discutiei cu medicul si a informarii personale. Atentie mare de unde va luati informatiile intr-o era a falsilor nutritionisti aparuti peste noapte si a falsilor experti in diversificare.

In cele mai multe cazuri, medicii pediatri informati si responsabili vor recomanda introducerea treptata a alimentelor noi cat si a meselor. Sa nu uitam ca vorbim despre un sistem digestiv inca imatur pe care trebuie sa-l obisnuim treptat cu mancarea solida dupa ce a digerat doar lapte.

Trebuie sa mai clarificam inca un aspect important legat de numarul de mese. Recomandarile sunt ca bebelusul sa aiba 2-3 mese la 6-8 luni, dar introduse treptat. Prin urmare, cel mai sanatos pentru sistemul digestiv al copilului este sa introducem o masa la 6 luni, una la 7 luni si una la 8 luni. In felul acesta ne incadram si in recomandarile OMS si introducem si treptat mesele bebelusului.
Trebuie sa subliniez faptul ca acestea sunt doar niste recomandari OMS. Decizia privind numarul de mese la 6 luni cat si alimentele introduse revine din nou, exclusiv, mamei.

Atat Flaveur cat si multi pediatri responsabili si informati recomanda introducerea treptata atat a meselor cat si a alimentelor.

Informatii despre planul de diversificare

Reamintesc faptul ca la inceput bebelusul va manca foarte putin, adica doar va gusta. Daca in prima zi va inghiti o lingurita de piure ne putem declara fericite. Cantitatea de solide va fi marita treptat. Deci totul se va face treptat, cu rabdare si calm, pentru ca diversificarea nu inseamna maraton. Copilul va avea suficient timp sa manance de toate.

Piureurile trebuie sa fie groase, astfel incat sa nu curga din lingurita. Este foarte important sa adaugati in piure ulei de masline si / sau de in. Mai multe informatii despre uleiuri gasiti in articolul ULEIURILE ALIMENTARE.

De asemenea, piureurile pot fi aromatizate cu verdeata proaspata (marar, patrunjel, leustean) sau diverse condimente de exemplu curcuma, boia, busuioc, oregano sau fulgi de drojdie inactiva.

Acolo unde vom putea, vom pastra coaja legumelor si nu vom curata tot, de exemplu dovlecelul. Coaja legumelor si fructelor este cea mai bogata in vitamine si antioxidanti. Legumele pot fi gatite la abur sau fierte, insa gatite la abur sunt mai sanatoase pentru ca isi pastreaza mare parte din nutrienti. Ceapa se mananca si ea, nu o fierbem apoi o aruncam. Semintele de la dovlecel le vom scoate doar daca sunt imense, altfel ele vor fi pasate odata cu legumele. Usturoiul se va gati si el la abur. Oul poate fi atat de gaina cat si de prepelita. Carnea poate fi de gaina, pui, curcan, prepelita.

Combinatia de legume cu proteina de origine animala din acest plan este facuta in asa fel incat sa evite constipatia. Insa va reamintesc ca bebelusul are nevoie de o cantitate extrem de mica de carne aproximativ 20g. Oul se ofera intreg deoacere toate alimentele potential alergene se pot introduce inainte de 1 an. Mai multe informatii in articolul : CAND INTRODUCEM ALIMENTELE POTENTIAL ALERGENE. Pestele poate sa fie salau sau pastrav de exemplu.

Mai multe combinatii gasiti si in categoria RETETE BEBELUSI 6 LUNI.

ziua 1 – cartof dulce

ziua 2 – cartof dulce + pastarnac

ziua 3 – cartof dulce + pastarnac + dovlecel

ziua 4 – cartof dulce + pastarnac + dovlecel + 1 catel usturoi

ziua 5 – morcov + dovlecel+ usturoi

ziua 6 – cartof dulce + pastarnac + ardei gras

ziua 7 – dovlecel + morcov + usturoi + piept de pui

ziua 8 – ceapa + ardei + pastarnac

ziua 9 – dovleac placintar + pastarnac + ceapa

ziua 10 – dovleac placintar + branza de casa

ziua 11 – morcov + radacina patrunjel + dovlecel + usturoi

ziua 12 – cartof dulce + ardei + fasole verde + usturoi

ziua 13 – 1/2 ou fiert + morcov + dovlecel

ziua 14 – fenicul + ceapa + ardei + pastarnac

ziua 15 – fasole verde + praz + usturoi + pulpa de pui

ziua 16 – cartof + morcov + ardei gras + ceapa

ziua 17 – cartof dulce + dovlecel + branza de casa

ziua 18 – fasole verde + ceapa + ardei + morcov + ficatel de pasare

ziua 19 – broccoli + pastarnac + dovlecel + morcov

ziua 20 – telina + morcov + cartof dulce + ardei

ziua 21 – cartof + morcov + usturoi + smantana

ziua 22 – mazare + cartof dulce + usturoi + ceapa

ziua 23 – cartof + ardei + morcov + praz + carne de pasare

ziua 24 – spanac + praz + usturoi + morcov

ziua 25 – ciuperci + telina + ceapa + iaurt

ziua 26 – dovlecel + cartof dulce + praz + ou fiert

ziua 27 – morcov + dovlecel + fasole verde + branza de casa

ziua 28 – conopida + cartof dulce + usturoi + ardei

ziua 29 – peste + cartof + fasole verde + usturoi

ziua 30 – dovleac placintar + pastarnac + ardei + carne de pasare

La 7 luni introducem fructele de aceea cred ca va este util PLANUL DE DIVERSIFICARE CU FRUCTE