Ce este mierea?

Mierea este o substanta dulce, asemanatoare siropului, pe care albinele o produc din nectarul plantelor cu flori. Albinele colecteaza nectarul, il consuma, il digera apoi il regurgiteaza in interiorul stupului pentru a produce mierea.

Mierea este apoi depozitata in structuri de ceara numite faguri de miere, care este apoi colectata de oameni prin practica apiculturii.

Sunt disponibile mai multe tipuri de miere in functie de planta, de metoda extractiei si de felul acesteia, cruda sau procesata.

Mierea cruda (raw) se obtine prin extragerea mierii din fagure si filtrarea ei folosind o panza textila sau o sita. Prin filtrare se indeparteaza eventuale urme de ceara de albine sau de albine moarte.

Odata filtrata mierea cruda poate fi imbuteliata si gata de consum.

Spre deosebite de mierea cruda, cea procesata, adica aceea pe care o intalnim cel mai des pe rafturile magazinelor, trebuie sa treaca prin mai multi pasi inainte de imbuteliere, cum ar fi pasteurizarea si filtrarea.

Pasteurizarea este un proces prin care drojdia regasita in miere este distrusa in urma aplicarii caldurii ridicate. Aceasta metoda ii prelungeste termenul de valabilitate si o face mai fluida fiind astfel mai usor de manipulat. Filtrarea indeparteaza impuritatile si bulele de aer, facand mierea un lichid limpede care rezista mai mult timp si care ii ofera un aspect mai estetic pentru consumatori.

Mierea cruda contine polen, 22 aminoacizi, 31 diferite minerale si vitamine cat si enzime cu proprietati antibacteriene. Pe langa acestea, mierea cruda mai contine si 30 de compusi bioactivi numiti polifenoli care actioneaza ca antioxidanti. Ce este de retinut este faptul ca aceste minerale si vitamine se regasesc in cantitate extrem de mica, fiind doar urme.

Comparativ cu mierea cruda, cea procesata termic si imbuteliata are de 4 ori mai putini antioxidanti, enzimele sunt distruse in urma incalzirii si filtrarii si nu contine polen.
Mai mult, mierea imbuteliata procesata termic poate ascunde cantitati importante de zahar sau indulcitori adaugati pentru a reduce costul de productie.

Cum stim ca mierea este cruda?

Mierea poate fi lichida in mod natural numai in sezonul activ cand este proaspata si abia extrasa. Exceptie facand insa mierea de salcam care ramane lichida si nu cristalizeaza dupa extractie. Cu alte cuvinte, restul sortimentelor de miere, dupa extractie vor cristaliza mai devreme sau mai tarziu. De exemplu sunt sortimente de miere care cristalizeaza in doua saptamani dupa extractie sau in trei saptamani, cert este ca dupa o luna de la extractie aproape toate sortimentele de miere vor fi cristalizate. Deci automat toata mierea lichida pe care o gasim pe rafturile magazinelor (exceptie mierea de salcam) este o miere incalzita. O miere incalzita la 40 grade C poate recristaliza in cateva saptamani. Daca nu recristalizeaza inseamna ca a fost incalzita la peste 40 grade C si este toxica. Cu alte cuvinte, daca dorim sa facem o alegere sanatoasa, atunci vom cumpara doar miere cristalizata sau miere de salcam. Consistenta mierii crude poate diferi in functie de sortiment. De exemplu, mierea poliflora ramane cremoasa dupa cristalizare, la fel si mierea de rapita, spre deosebire de mierea de floarea soarelui sau tei care se intaresc foarte tare.

Ne vom intreba poate de ce gasim atat de multa miere lichida. Raspunsul este simplu: dupa cum spuneam mai sus, doar in momentul extractiei mierea este lichida indiferent de sortiment. Dupa extractie mierea este depozitata in bidoane. In acest moment, mierea fiind lichida, poate fi imbuteliata in borcane. Insa din diverse considerente, apicultorii nu pot imbutelia repede o cantitate mare de miere iar ea ramane in bidoane unde si cristalizeaza. Daca mierea a cristalizat in bidoane, manipularea ei este foarte anevoioasa si este necesara incalzirea ei direct in bidon cu ajutorul unui aparat numit decristalizator. Acest decristalizator va face mierea din nou lichida iar borcanele vor putea fi umplute cu usurinta.

MIEREA ESTE BOGATA IN ZAHAR

Nu de multe ori am auzit replica ‘’nu am adaugat zahar ci miere’’. Practic este cam acelasi lucru, mierea fiind bogata in zahar si avand aceleasi efecte negative asupra sanatatii ca si zaharul: obezitate, inflamatie, rezistenta la insulina, afectiuni hepatice, boli de inima. Intr-adevar diferenta dintre miere si zaharul obisnuit o face acele urme de minerale si vitamine regasite in mierea cruda. Aceste urme, reprezinta cam 1% din doza zilnica recomandata de minerale si vitamine. Deci in niciun caz nu putem spune ca mierea reprezinta o sursa buna de vitamine si minerale pentru ca ar insemna sa mancam cateva borcane pe zi :D.
De retinut faptul ca recomandarile sunt de 15g zahar adaugat pe zi la copii si 25g de zahar la adulti. Deci zahar inseamna nu doar zaharul obisnuit ci si mierea si siropul de artar, de exemplu. Este indicat sa nu prea depasim aceste valori daca dorim sa fim sanatosi.

Inca un aspect foarte important pe care trebuie sa il aduc in discutie este legat de sistemul imunitar si miere. Nu ajutam sistemul imunitar al copilului cu zahar / miere. Celulele albe sunt cele care lupta cu bacteriile si virusii. Oferind preparate bogate in zahar, nu vom face decat sa le dam acestor celule de mancare zahar, in loc sa le lasam sa isi faca treaba cu bacteriile si virusii. Prin urmare, daca un copil este racit primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa scoatem zaharul din meniul lui si nu sa-i oferim o ciocolatica.

Cu alte cuvinte, un sistem imunitar bun se dezvolta cu o alimentatie sanatoasa, bogata in vegetale (fructe, legume, cereale, leguminoase) si NU cu ZAHAR / MIERE.

DEVINE MIEREA TOXICA DACA ESTE PREPARATA TERMIC?

In primul rand trebuie sa intelegem ca mierea procesata si imbuteliata regasita pe rafturile magazinelor este procesata termic daca o regasim in stare lichida, exceptia facand mierea de salcam care nu cristalizeaza.

HMF sau 5-Hydroxymethylfurfural este un compus chimic produs prin degradarea zaharului in urma procesarii termice sau a depozitarii de lunga durata a mierii.
Acest compus este absent in mierea cruda sau se regaseste insa in cantitate infima.
HMF este un compus mutagenic, genotoxic, organotoxic si inhibitor enzimatic, adica este un compus cancerigen.
Practic mierea procesata contine deja HMF. Sigur ca sunt reglementari in domeniu care limiteaza HMF la 40mg per kg insa nu putem fi siguri ca aceste valori se si respecta. Valorile acestui HMF difera in functie de temperatura la care a fost procesata mierea cat si de durata de procesare. O miere adusa la 60 grade C pentru 2 minute are valori mai scazute de HMF fata de una adusa la 140 grade C pentru 2 minute. Cu alte cuvinte, nu stim care este de fapt valoarea HMF a mierii procesate pe care o cumparam, ca sa nu mai vorbim despre mierea cumparata de la diversi intreprinzatori.

Daca vom pune miere, nu conteaza daca e cruda sau deja procesata, intr-un preparat pe care il bagam in cuptor la 180 grade C pentru 30 de minute acest HMF atinge niste valori uriase.

Deci raspunsul la intrebarea daca mierea devine toxica daca o preparam termic raspunsul este DA. Daca este miere cruda atunci o facem noi toxica iar daca este deja procesata prin preparare termica la 180 grade C o facem si mai toxica!

Pentru preparate care necesita coacere sau incalzire atunci cel mai sigur este sa folosim zahar obisnuit! Daca vrem sa indulcim un preparat rece atunci o alegere mai buna decat zaharul este mierea cruda! Atentie insa ca diferenta dintre zaharul alb si zaharul brut este una foarte mica! Zaharul brut mai contine si cateva urme de minerale in plus!

Ce miere alegem?

Inainte de toate trebuie sa clarificam unele aspecte.

Mierea cruda (raw) nu este procesata termic. Miere raw nu inseamna miere organica.

Mierea organica este mierea care provine de la stupi de albine care intrunesc standardele organice privind gestionarea populatiilor de albine. Acest lucru inseamna ca albinele si mierea nu trebuie sa intre in contact cu pesticide sau chimicale.

O miere organica poate fi atat cruda cat si procesata. Insa cea mai buna alegere pe care o putem face este MIEREA CRUDA ORGANICA pe care o vom folosi ca atare si NU in preparate care necesita incalzire!

Mierea MANUKA

Este o miere provenita dintr-o planta care creste in Noua Zeelanda. Foarte important de retinut este ca aceasta miere nu este o miere RAW (CRUDA) ci este o miere procesata. Informatiile actuale subliniaza faptul ca ar fi o miere mai potenta, cu efect antibacterial mai mare. Este foarte important sa fim atenti de unde cumparam aceasta miere pentru ca uneori etichetele pot fi inselatoare. Cu toate acestea fie si Manuka, este tot miere :).

Mierea, indiferent ca este cruda sau procesata, poate contine sporii bacteriei Clostridium botulinum si nu ar trebui oferita copiilor mai mici de 1 an pentru ca sistemul lor gastrointestinal nu este suficient de matur pentru a combate acesti spori. Aceasta bacterie poate produce toxine in intestinele bebelusilor rezultand botulism infantil, o boala destul de serioasa care ataca sistemul nervos si provoaca paralizie. Asadar nu indulciti cu miere preparatele copiilor mai mici de 1 an si nici nu le ungeti suzetele sau tetinele. De asemenea, si femeile gravide ar trebui sa o evite.

Informatii despre mierea cu catina, puteti gasi aici: MIEREA CU CATINA PENTRU O IMUNITATE BUNA

Concluzie

Daca dorim o miere de calitate atunci vom alege o miere cruda ecologica pe care o vom consuma ca atare fara sa o incalzim in vreun fel sau sa o punem in bauturi fierbinti!
Daca dorim sa indulcim preparate care necesita coacere sau fierbere atunci cel mai sigur este sa folosim zaharul obisnuit!

Surse:

Healthline.com

ncbi.nlm.nih.gov