INGREDIENTE
*unitatea de masura este un pahar de 230mL
3 pahare lapte
20g unt + unt pentru uns vasul
1 pahar si jumatate gris
½ pahar faina alba de grau
3 oua
60g cascaval ras
2 lingurite praf de copt bio
aproximativ 50g faina pentru tavalit galustile
Pentru sos:
200g smantana (am folosit cu 12% grasime)
cascaval ras in functie de preferinte
MOD DE PREPARARE
Intr-o oala punem laptele si untul la foc mic. Cand aproape incepe sa fiarba, luam oala de pe foc si adaugam grisul amestecand energic cu un tel. Adaugam si faina amestecata cu praful de copt, mixand cu mixerul, apoi ouale unul cate unul mixand dupa fiecare.
Adaugam si cascavalul ras amestecand cu o lingura de lemn. Vom obtine o compozitie groasa.
Lasam compozitia sa se raceasca 10 minute.
Punem cele 50g de faina intr-o farfurie intinsa. Luam cate o lingura plina din compozitie si punem in farfuria cu faina. Tavalim usor prin faina si dam forma de galusti. Dimensiunea galustilor o stabilim in functie de preferinte.
Punem galustile formate pe o alta farfurie.
Intr-o oala mare punem apa la fiert. Cand apa incepe sa fiarba adaugam cate 3-4 galusti, in functie de cat de mare este oala si cat de mari sunt galustile. Lasam galustile sa fiarba pana se ridica la suprafata. Scoatem galustile cu o paleta si le punem pe o farfurie.
Continuam astfel pana terminam toate galustile de fiert.
Ungem cu unt un vas mare de yena (sau ceramic) si punem galustile.
Punem pe fiecare galusca cate 2 lingurite de smantana si presaram cascaval in functie de preferinte.
Bagam vasul in cuptor, setam 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie si lasam pentru 40 de minute sau pana se rumeneste frumos cascavalul.
Pentru noi a fost o cina nemaipomenit de delicioasa! Pofta mare!