Alimentatia diversificata numita si alimentatia complementara este procesul de adaugare a alimentelor solide si lichide, atunci cand laptele matern sau laptele formula nu-i mai pot asigura copilului necesarul caloric si nutritiv. Alaptarea sau hranirea bebelusului cu lapte formula vor continua pana la cel putin 1 an.

Pana la 6 luni necesarul caloric si nutritiv este asigurat de laptele matern sau laptele formula.

Capacitatea de a consuma ‘’solide’’ necesita ca sistemul neuromuscular, digestiv, renal si imunitar sa fie suficient de dezvoltate. Conform noilor studii, bebelusul este pregatit pentru diversificare in jurul varstei de 6 luni.
‘’In jurul varstei de 6 luni’’ lasa pentru multe mame loc de interpretari, considerand ca si varsta de 5 luni se incadreaza tot ‘’in jurul varstei de 6 luni’’. In documentul Oms se explica faptul ca ‘’in jurul varstei de 6 luni’’ inseamna la sfarsitul celor 6 luni de viata, adica diversificarea poate incepe dupa ce copilul a implinit 6 luni.

Diversificarea bebelusilor incepe la 6 luni atat pentru copiii alaptati cat si pentru cei hraniti cu formula.

Diversificarea este un pas important pentru dezvoltarea bebelusului, nu trebuie sa fie motiv de stres, ci trebuie sa fie o placere atat pentru bebelusul care exploreaza gusturi si texturi noi, cat si pentru mama.
La inceput, nu este important cat mananca ci este important sa-l obisnuim cu ideea de a manca pentru ca tot laptele matern sau laptele formula ii vor asigura mare parte din nutrienti.

Fiecare bebelus este diferit, insa exista trei semne clare ca odata ce a implinit 6 luni este pregatit pentru alimentatia solida, pe langa cea lactata. Sunt foarte rare cazurile in care se intrunesc toate cele 3 conditii inainte de 6 luni.
1. Poate sta in pozitie de sezut si isi poate sustine capul.
2. Isi poate coordona ochii, mainile si gura astfel incat sa poata privi mancarea, sa o apuce cu mana si sa o duca la gura singur.
3. Poate impinge cu limba mancarea afara din gura.

Atentie: in jurul varstei de 6 luni aproape toti bebelusii sunt capabili sa stea in sezut sustinuti. Deci aproape toti vor putea sta in scaunul de masa si se poate demara introducerea solidelor. Cei mai multi bebelusi sunt capabili sa stea in sezut nesustinuti abia in jurul varstei de 8 luni. Deci nu trebuie sa asteptam pana la 8 luni sa incepem diversificarea doar pentru ca atunci el poate sta in sezut nesustinut, daca poate sta in sezut sustinut de scaunul de masa. Mai multe am explicat aici: INCEPEM DIVERISIFICAREA DACA BEBELUSULUI NU STA INCA IN SEZUT?

Unele semne precum: suptul pumnilor, trezitul des noaptea si dorinta de a bea mai mult lapte, pot fi interpretate gresit, insa acestea nu sunt semne care sa arate ca bebelusul este pregatit pentru solide. Introducerea solidelor nu-l va face pe bebelus sa doarma mai linistit si de cele mai multe ori, oferirea unei cantitati de lapte in plus este suficient.

Asadar, copiii sanatosi si nascuti la termen sunt pregatiti pentru diversificare dupa ce au implinit varsta de 6 luni. Sunt cazuri exceptionale, extrem de rare in care se impune o diversificare precoce, iar aceasta trebuie facuta cu foarte mare grija.

In cazul copiilor prematuri, diversificarea va fi inceputa la varsta corectata, ci nu la varsta de 6 luni ale copilului. Copiii prematuri sunt mai vulnerabili, de aceea trebuie monitorizati in mod constant de un pediatru competent si un nutritionist, mai ales in aceasta perioada de tranzitie, de la alimentatia exclusiv lactata la alimentatia complementara.

Pana la 6 luni bebelusul are nevoie doar de lapte matern sau lapte formula. Nu oferiti apa pentru ca nu are nevoie de apa, laptele ii tine si de foame si de sete. Nu oferiti ceai pentru ca nu ii aduce niciun beneficiu, ci ii face mult rau. Ceaiul este medicament si se ofera doar in scop terapeutic, iar un bebelus alaptat exclusiv sau hranit cu formula nu are nevoie de ceai. Bebelusul se trezeste noaptea pentru ca ii este foame, deci trebuie sa-i oferiti lapte, nu ceai sau apa, pentru ca ceaiul sau apa nu-i vor tine de foame.
Asteptand varsta de 6 luni ale copilului pentru a incepe diversificarea alimentatiei, oferim timp sistemul digestiv sa se maturizeze care abia in jurul varstei de 6 luni este suficient de matur incat sa digere amidonul, proteinele si grasimile. Alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni va proteja copilul de infectii.

O diversificare precoce, adica inainte de 6 luni are nenumarate efecte adverse, unele pot fi vizibile imediat, altele in timp. O diversificare inceputa mai devreme de 6 luni expune copilul la microbi patogeni prezenti in mancare sau fluide, la alergii alimentare, la toxiinfectii alimentare, la diaree pentru ca sistemul digestiv si imunitar sunt inca imature.

In ciuda acestor aspecte, sunt inca multi medici care recomanda diversificarea precoce, in mod nejustificat. Sunt inca multi medici pediatri care nu sunt la curent cu ultimele studii, cu ultimele recomandari facute de OMS. Este foarte important pentru sanatatea copiilor nostri sa mai cerem si inca o parere sau doua si sa ne documentam cat putem de mult.
Daca avem un copil sanatos ar trebui sa ne intrebam de ce medicul nostru ne recomanda sa incepem diversificarea la 4 luni, cand toate organizatiile spun ca ar trebui la 6 luni?

Un alt aspect pe care as vrea sa-l aduc in discutie este categoria mamelor care prefera sa ignore absolut toate informatiile actuale, avizate si disponibile in virtutea ca ele ‘’simt ce-i mai bine pentru copiii lor’’. Sunt mame care declara ca ele simt cand e bebelusul pregatit pentru diversificare, iar daca bebelusul intinde mana sa ia mancare la 3-4 luni ele considera ca diversificarea poate sa inceapa. Aceasta atitudine este una deloc sanatoasa si primitiva iar ca urmare a acestei ignorante si autosuficiente singurul care are de suferit este copilul. Totodata aceste mamici sunt cele mai agresive dar trebuie facute sa constientizeze ca aceasta agresivitate este indreptata in primul rand asupra sanatatii copilului.

Asadar, dragi mamici, nu va grabiti cu introducerea solidelor mai devreme de 6 luni pentru ca bebelusul va avea timp toata viata sa manance de toate. Iar sfatul meu este sa profitati de aceste 6 luni comode in care nu trebuie sa gatiti.

Sunt atatea informatii disponibile si e pacat sa nu ne documentam pentru sanatatea copiilor nostri.

Surse
nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/foods-to-avoid-baby.aspx
edu-cnsmf.ro/prevent/GhidPreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf
who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/