Constipatia este una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne putem confrunta atunci cand vine vorba de copii, de aceea este foarte important sa prevenim constipatia la copii, dar si la noi adultii. In articol voi folosi chiar termenul de ‘’caca’’ pentru ca deja este termenul pe care il folosim in mod natural cu totii, noi parintii. 😀

Un copil este constipat atunci cand:
– nu face caca cel putin de trei ori pe saptamana;
– face caca tare, provocandu-i durere copilasului si fiind dificil de eliminat;
– face caca sub forma de bobite mici si tari.

CELE MAI FRECVENTE CAUZE PENTRU APARITIA CONSTIPATIEI SUNT

1. Bebelusul incepe sa bea lapte formula.
Sunt foarte multi sugari care, desi nu au fost diversificati, sunt constipati. Cauza poate fi laptele formula. Trebuie sa intelegem ca nu toate formulele de lapte sunt identice si nu toate formulele de lapte sunt tolerate la fel de toti copiii. Nu este ceva normal ca un copil nediversificat si hranit cu lapte formula sa fie constipat. Daca totusi avem aceasta situatie, este bine sa discutam cu un pediatru informat despre schimbarea formulei de lapte cu una care sa fie tolerata mai bine de copilas. De asemenea este foarte important ca pediatrul sa ne explice cum se schimba o formula de lapte cu alta, caci acest procedeu nu trebuie sa se faca brusc, pentru ca riscam sa provocam alt disconfort copilasului, inclusiv diaree.
Copilasul se poate constipa si la schimbarea formulei de lapte, de exemplu de la numarul 1 la numarul 2. Aceasta schimbare de la numarul 1 la numarul 2 are loc pe la varsta de 6 luni atunci cand incepem si diversificarea. Deci copilasul trece prin doua schimbari majore si se poate instala constipatia. Chiar daca formula de lapte este de la aceeasi marca, este bine sa facem schimbarea treptat, intreband pediatrul despre cum putem face acest lucru fara sa afecteze copilasul.

Daca bebelusul sau copilul mic alaptat este constipat atunci o posibila cauza poate fi alimentatia mamei. In acest caz este foarte important ca mama sa aiba o dieta variata, bogata in multe fibre. Femeile ar trebui sa manance 25 g de fibre per zi. Deci daca avem copilul alaptat constipat (nediversificat sau diversificat dar care mananca foarte putine solide) atunci ar trebui sa ne uitam atente la dieta noastra.

2. Bebelusul incepe diversificarea
Este foarte important sa incepem diversificarea cu alimentele introduse treptat si sa acordam o deosebita atentie combinatiilor de alimente pe care le facem. Desi mai toate organizatiile de sanatate sustin ca putem da aproape orice inca din prima zi a diversificarii, nu inseamna ca trebuie sa oferim zeci de alimente din prima zi.

Trebuie sa intelegem ca stomacelul copilasului nu a digerat decat lapte pana in acel moment, iar inceperea diversificarii haotice cu multe alimente deodata poate constipa copilul, cum se intampla in cele mai multe cazuri sau ii poate provoca diaree. Diversificarea ar trebui sa inceapa cu cantitati mici de mancare solida cat si cu alimente introduse treptat. In felul acesta dam timp sistemului digestiv al copilasului sa se adapteze la noua schimbare. Daca observam ca bebelusul este predispus constipatiei atunci vom miza pe alimente bogate in fibre (fructe, legume, cereale integrale), mai ales in primele luni ale diversificarii.

3. Dieta copilului nu contine suficiente fibre (fructe, legume, cereale, leguminoase)
Aici vom zabovi putin mai mult caci aceasta cauza este cea mai frecventa pentru aparitia constipatiei. De cele mai multe ori dieta bebelusului sau a copilului mic nu contine suficiente fructe, legume, cereale si leguminoase raportat la alimentele de origine animala pe care le primeste. Trebuie sa intelegem ca fibrele alimentare care joaca un rol crucial in procesul digestiv sunt doar de origine vegetala, deci nu se gasesc in alimentele de origine animala.
Va invit sa cititi articolul GRESELI IN ALIMENTATIE CARE PREDISPUN LA CONSTIPATIE pentru a intelege ca unele asocieri sau alimente pot constipa copilul foarte rau. Mai multe informatii despre cat de importante sunt fibrele alimentare gasiti in articolul CONSTIPATIA: FIBRELE ALIMENTARE

4. Copilul mananca peste masura sau bea prea mult lapte.
Copilul se poate constipa si daca mananca mai mult decat ii este necesar. De exemplu sunt copii care sunt distrasi in momentul mesei sau sunt pacaliti. Aceasta practica daca este folosita des putem predispune copilul la constipatie. De asemenea si atunci cand oferim lapte mai ales de vaca in exces.

5. Copilul nu bea suficienta apa.
Este foarte important sa incurajam copilul sa bea apa odata cu inceperea diversificarii. Cel mai recomandat este sa ii oferim apa in canuta speciala si nu in biberon. La inceputul diversificarii nu va bea multa apa, dar pe masura ce creste va incepe si este recomandat sa bea apa cat mai multa. Copilasilor mai mari trebuie sa le lasam canuta cu apa la discretie.
Copiii alaptati vor fi pusi la san in continuare la cerere, mai ales ca multi nu accepta prea usor apa odata cu inceperea diversificarii. Deci alaptarea este in continuare importanta pentru hidratare.

6. Antrenament timpuriu la olita sau facut in mod gresit
Antrenamentul timpuriu la olita, atunci cand copilul nu este capabil sa inteleaga necesitatea de a merge la toaleta il va face sa se abtina. Atunci cand copilul se abtine de la a face caca se poate ajunge la constipatie. De asemenea sunt mai multe motive pentru care se abtine, principalele sunt:
– scaunul este dureros si prefera sa evite momentul;
– este prea mic si nu intelege necesitatea de a merge la toaleta preferand sa nu-si intrerupa activitatea.
– se simte presat sau intrerupt si deranjat in momentul in care este pe wc.
Pentru mai multe informatii despre antrenamentul la olita va invit sa cititi articolul CAND INCEPEM ANTRENAMENTUL LA OLITA.

7. Copilul trece printr-o schimbare majora.
Schimbarile majore pot afecta copiii, de exemplu mutatul intr-o casa noua, sau inceperea gradinitei sau a scolii. Chiar si venirea pe lume a fratiorului mai mic. Aceste situatii ii pot provoca anxietate, stres si ingrijorare ce pot predispune copilul la constipatie.
E foarte important sa ajutam copilasul in aceste situatii, sa incercam sa intelegem care este motivul si sa-l ajutam vorbindu-i si explicandu-i cu calm.

8. Constipatia poate fi si efectul advers al unui tratament medicamentos.

CUM PUTEM PREVENI CONSTIPATIA LA COPII
 Oferind o dieta bogata in fructe, legume, cereale, leguminoase;
 Asigurandu-ne ca bebelusul sau copilul mic bea suficienta apa;
 Incurajand copilul sa fie activ din punct de vedere fizic;
 Incepand antrenamentul la olita atunci cand este pregatit si nu este constipat.

CUM TRATAM CONSTIPATIA
In primul rand facem o schimbare in dieta si sa incurajam copilul sa faca miscare.
Efectele schimbarii dietei vor aparea in cateva zile, chiar saptamani.

Cu cat este mai mult timp constipat cu atat va fi mai greu de tratat si de a incepe sa aiba un scaun normal. Asadar cel mai indicat este sa intervenim cat mai repede cu putinta.

Daca schimbarea dietei nu imbunatateste digestia copilului atunci cel mai recomandat este sa discutam cu medicul. El poate prescrie laxative care pot ajuta pe o perioada scurta.

Trebuie sa mergem la doctor urgent daca:
– tratamentul prescris de medic nu rezolva constipatia;
– copilul este constipat regulat si pentru o perioada lunga;
– este balonat o lunga perioada;
– are scaun cu sange;
– are o scadere in greutate sau nu ia in greutate cum ar trebui;
– se simte mereu obosit.

As vrea sa trag aici un semnal de alarma pentru unele practici primitive care sunt frecvent folosite de mame atunci cand copilul este constipat. Printre aceste practici se numara stimularea anusului cu termometrul, gadilarea anusului cu coada de la nu mai stiu ce planta, stimularea anusului cu jetul de apa si cu siguranta poate mai sunt si altele dar nu le cunosc. Cu aceste practici primitive ii putem provoca rani anale copilului care pot duce la alte complicatii. Sunt mame care si-au facut un obicei sa foloseasca supozitoare si microclisme la fiecare scaun al copilului. Atentie! aceste tratamente pot fi folosite dar sunt de scurta durata si neaparat trebuie sa fie avizate de un medic. Nu este deloc normal ca bebelusul sa aiba scaun doar cu supozitor sau cu microclisma sau cu termometru, ci trebuie sa gasim in primul rand cauza. Ba mai mult, nu este deloc normal ca un copilas sa fie constipat perioada lunga de timp, asa cum nu este normal nici in cazul adultilor.

COMPLICATIILE PE TERMEN LUNG ALE CONSTIPATIEI

Dupa cum spuneam mai sus nu este deloc normal ca un copilas sa fie constipat o perioada lunga si din pacate exista niste efecte adverse in cazul constipatiei pe termen lung. Sa nu uitam ca in proportie de 99% constipatia apare din cauza dietei, si culmea ca exact noi parintii suntem singurii raspunzatori de alimentatia pe care o oferim copiilor.

Este constipatia periculoasa pentru sanatatea noastra si a copiilor?

Raspunsul este DA. Constipatia este foarte periculoasa. Haideti sa vedem de ce!

Constipatia predispune la toate problemele grave ce tin de colon, incepand cu hemoroizi si terminand cu cancerul de colon. Motivul nu este greu de inteles. Colonul este construit sa tina o anumita cantitate de materii fecale in tranzit. In momentul in care ne constipam, colonul va ajunge sa tina si de 15 ori mai multa cantitate de materii fecale. Greutatea lui nu ar fi o problema dar volumul este. Materiile fecale mari si grele intind colonul, iritand mucoasa si daunand anusului. De asemenea, in colon se pot produce diferite toxine in urma procesului de fermentatie si putregai.

Constipatia este un simptom al disbacteriozei. Disbacterioza apare cand flora intestinala normala moare sau lipseste. Flora intestinala are foarte multe functii. Prima functie este de a proteja colonul de inflamatii si bacterii daunatoare, deci functie antiinflamatoare, anticancer. A doua functie este de a produce vitamine esentiale B si K responsabile pentru coagularea sangelui. A treia functie este de guvernare a sistemului imunitar. A patra functie este de a ajuta eliminarea materiilor din colon creand un mediu propice. Cand toate aceste functii sunt compromise, este imposibil sa avem o viata lunga si fericita! Deci una dintre cauzele care duc la disbacterioza este alimentatia saraca in alimente vegetale, implicit constipatia. Bacteriile benefice din intestin se hranesc exact cu unele dintre aceste fibre alimentare regasite doar in alimentele vegetale. Sigur ca disbacterioza poate avea si alte cauze cum ar fi tratamente cu antibiotic nesupravegheate sau de lunga durata. De aceea este bine sa alegem un pediatru / medic care nu prescrie imediat tratamente cu antibiotic pentru o banala raceala.

Constipatia afecteaza calitatea vietii provocand stres.

Constipatia cronica provoaca leziuni intestinului, apar polipi care in cele din urma se pot transforma in cancer.

Constipatia este extrem de periculoasa pentru sanatate si pentru viata noastra! Si acestea nu sunt singurele complicatii ale constipatiei.
Este foarte important sa facem tot posibilul sa tratam constipatia inca de pe acum cand este reversibil, altfel vom ajunge sa tratam efectele adverse!

O lista cu alimentele care ajuta tranzitul intestinal gasiti in articolul CONSTIPATIA: ALIMENTE CARE AJUTA TRANZITUL INTESTINAL

In caz de constipatie puteti regla cu RETETE PENTRU TRATAREA CONSTIPATIEI

SURSE
healthline.com
nhs.uk