Acest articol este o traducere integrala a interviului regasit pe siteul OMS. Il puteti vizualiza aici: http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
Ce considerati a fi carne rosie?
Carnea rosie se refera la carnea de vita, vitel, porc, miel, oaie, cal, capra.
Ce considerati a fi carnea procesata?
Carnea procesata se refera la acea carne care a fost transformata prin sarare, conservare, fermantare, afumare sau prin alte procese cu scopul de a-i imbunatati aroma si conservarea. Cele mai multe carnuri procesate contin porc sau vita, dar si alte carnuri rosii, pui, maruntaie sau sange.
Exemple de carne procesata sunt cremwurstii, baconul, carnatii si toate mezelurile in general: salam, parizer, sunca, muschi file.
De ce IARC (Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului) a ales sa evalueze carnea rosie si carnea procesata?
Un comitet consultativ international care s-a intalnit in 2014 a recomandat ca prioritatile evaluarii IARC sa fie carnea rosie si cea procesata. Aceasta recomandare s-a bazat pe studii epidemiologice care au aratat ca exista o mica crestere in riscul dezvoltarii unor cancere, risc asociat cu consumul ridicat de carne rosie si carne procesata. Desi aceste riscuri sunt unele mici, trebuie luate in consideratie pentru sanatatea publica intrucat marea majoritatea a oamenilor din intreaga lume consuma carne, putandu-se constata chiar o crestere a consumului in tarile cu venituri mici si mijlocii. Desi unele agentii de sanatate recomanda deja limitarea consumului de carne, aceste recomandari vizeaza, in principal, reducerea riscului de aparitie a altor boli. Avand in vedere acest lucru, a fost important pentru IARC sa furnizeze dovezi stiintifice autorizate cu privire la riscurile de cancer asociate cu consumul de carne rosie si carne procesata.
Metoda de gatire a carnii schimba acest risc?
Metodele de gatit la temperaturi ridicate genereaza compusi care pot contribui la riscul carcinogen, dar rolul lor nu este inca pe deplin inteles.
Care sunt cele mai sigure metode de preparare a carnii (de exemplu, sotare, fierbere, prajire sau gratare)?
Gatitul la temperaturi ridicate sau cu alimentele care intra in contact direct cu o flacara sau o suprafata fierbinte (gratar / tigaie grill) produce mai multe tipuri de substante chimice cancerigene, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice si aminele aromatice heterociclice. Cu toate acestea, nu au existat suficiente date pentru grupul de lucru al IARC pentru a ajunge la o concluzie cu privire la o corelatie directa intre modul in care este preparata carnea si riscul de cancer. (nota personala: In articolul CUM GATIM SANATOS CARNEA am explicat fiecare metoda in parte).
Este mai sigur sa mancam carne cruda?
Nu au existat date care sa raspunda la aceasta intrebare din punctul de vedere al riscului de cancer. Cu toate acestea, este necesar sa se tina cont de problema separata a riscului de infectie cauzata de consumul de carne cruda.
Carnea rosie a fost clasificata ca Grupa 2A, posibil carcinogena pentru oameni. Ce inseamna exact asta?
In cazul carnii rosii, clasificarea se bazeaza pe dovezi limitate din studiile epidemiologice care arata asocieri pozitive intre consumul de carne rosie si dezvoltarea cancerului colorectal.
Dovezile limitate inseamna ca s-a observat o asociere pozitiva intre expunerea la agent si cancer, dar nu au putut fi excluse nici alte explicatii pentru aceste observatii.
Carnea procesata a fost clasificata ca fiind Grupa 1, carcinogen pentru om. Ce inseamna asta?
Includerea in aceasta categorie se face atunci cand exista suficiente dovezi al unui efect carginogen la om. Cu alte cuvinte exista dovezi convingatoare ca agentul cauzeaza cancer. Evaluarea se bazeaza de obicei pe studii epidemiologice care arata evolutia cancerului la omul expus.
In cazul carnii procesate, aceasta clasificare se bazeaza pe dovezi suficiente din studiile epidemiologice conform carora consumul de carnea procesata provoaca cancer colorectal.
Carnea prelucrata a fost clasificata drept carcinogena pentru om (Grupa 1). Fumul de tutun si azbest sunt de asemenea clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni (Grupa 1). Consumul de carne procesata este asadar la fel de cancerigen ca fumatul si azbestul?
Nu, carnea procesata a fost clasificata in aceeasi categorie ca si cauze ale cancerului, precum fumatul si azbestul, dar acest lucru nu inseamna ca acestia sunt toti la fel de periculosi. Clasificarile IARC descriu soliditatea probelor stiintifice despre un agent ca si cauza a cancerului, mai degraba decat a evalua un nivelul de risc.
Ce tipuri de cancer sunt legate sau asociate cu consumul de carne rosie?
Dovezile cele mai puternice pentru o asociere cu consumul de carne rosie sunt pentru cancerul colorectal, insa sunt totusi unele limitate. Exista de asemenea dovezi ale asocierilor cu cancerul de pancreas si cu cancerul de prostata.
Ce tipuri de cancer sunt legate sau asociate cu consumul de carne procesata?
Concluzia grupului de lucru al IARC asupra consumului de carne procesata este ca acesta provoaca cancer colorectal.
De asemenea, a fost observata si o asociere cu cancerul de stomac, dar dovezile nu sunt concludente.
Cate cazuri de cancer in fiecare an pot fi atribuite consumului de carne procesata si de carne rosie?
Conform celor mai recente estimari ale studiului Global Burden of Disease, o organizatie independenta de cercetare academica, aproximativ 34 000 de decese pe an la nivel mondial se datoreaza dietelor bogate in carne procesata.
Consumul de carne rosie nu a fost inca stabilita drept o cauza a cancerului. Cu toate acestea, daca asocierile s-au dovedit a fi unele cauzale, studiul Global Burden of Disease a estimat ca dietele bogate in carne rosie ar putea fi responsabile pentru 50 000 decese provocate de cancer pe an la nivel mondial.
Aceste cifre contrasteaza cu aproximativ 1 milion de decese pe an la nivel global datorate fumatului, 600 000 pe an din cauza consumului de alcool si peste 200 000 pe an din cauza poluarii aerului.
Puteti cuantifica riscul de a consuma carne rosie si carne procesata?
Consumul de carne procesata a fost asociat cu cresteri mici ale riscului de cancer in studiile analizate. In aceste studii, riscul a crescut in general cu cantitatea de carne consumata. O analiza a datelor din 10 studii a estimat ca fiecare portie de 50 de grame de carne procesata consumata zilnic creste cu aproximativ 18% riscul de aparitie a cancerului colorectal.
Riscul de cancer legat de consumul de carne rosie este mai greu de estimat, deoarece dovezile conform carora carnea rosie provoaca cancer nu sunt la fel de puternice. Cu toate acestea, daca s-a dovedit ca asocierea dintre carnea rosie si cancerul colorectal este una cauzala, datele din aceleasi studii sugereaza ca riscul de cancer colorectal ar putea creste cu 17% pentru fiecare portie de 100 de grame de carne rosie consumata zilnic.
Este riscul mai ridicat la copii, la varstnici, la femei sau la barbati? Sunt unii oameni mai expusi?
Datele disponibile nu au permis sa se stabileasca daca riscurile sunt unele diferite in aceste grupuri de persoane.
Ce ne puteti spune despre oamenii care au avut cancer de colon? Ar trebui sa nu mai manance carne rosie?
Datele disponibile nu permit sa tragem concluzii privind riscurile pentru acele persoane care au suferit deja de cancer.
Ar trebui sa nu mai mananc carne?
Sunt cunoscute beneficiile consumului de carne asupra sanatatii. Multe recomandari nationale in domeniul sanatatii sunt pentru limitarea aporturilor de carne procesata si de carne rosie, aceste recomandari fiind facute pe considerente de risc crescut de deces din cauza bolilor de inima, a diabetului zaharat sau a altor boli.
Ce cantitate de carne ar fi sigura pentru consum?
Riscul creste odata cu cantitatea de carne consumata, dar datele disponibile pentru evaluare nu au permis sa se ajunga la o concluzie despre existenta unei prag de siguranta in ceea ce priveste cantitatea consumata.
Ce face ca aceste carnuri (rosie si procesata) sa creasca riscul de cancer?
Carnea contine mai multi compusi printre care si fier heme (nota personala: biopsiile tumorilor au aratat ca acestea contin cantitati uriase de fier). Carnea poate contine de asemenea compusi chimici care se formeaza in timpul procesarii carnii sau a gatitului. De exemplu substantele chimice cancerigene care se formeaza in timpul procesarii carnii includ compusii N-nitrozo si hidrocarburile aromatice policiclice. Prepararea carnii rosii sau a carnii procesate produce de asemenea amine aromatice heterociclice precum si alte substante chimice, inclusiv hidrocarburi aromatice policiclice care se gasesc si in alte produse alimentare si in aerul poluat. Unele dintre aceste substante chimice sunt cunoscute sau suspectate ca fiind agenti cancerigeni, dar, in ciuda multor astfel de cunostinte, nu este inca pe deplin inteles modul in care riscul de cancer creste ca urmare a consumului de carne rosie sau de carne procesata.
Puteti compara riscul de a consuma carne rosie cu riscul de a consuma carne procesata?
Au fost estimate riscuri similare pentru o portie normala, aceasta fiind in medie mai mica in cazul carnii procesate decat in cazul carnii rosii. Totusi consumul de carne rosie nu a fost stabilit ca o cauza a cancerului.
Care este recomandarea OMS pentru a reduce riscul de cancer asociat consumului de carne rosie si carne procesata?
IARC este o organizatie de cercetare care evalueaza dovezile disponibile cu privire la cauzele cancerului dar nu face ca atare recomandari de sanatate. Guvernele nationale si OMS sunt responsabile pentru elaborarea orientarilor nutritionale. Aceasta evaluare efectuata de IARC consolideaza o recomandare a OMS din 2002 potrivit careia persoanele care mananca carne ar trebui sa consume moderat carne procesata pentru a reduce riscul de aparitie a cancerului colorectal. Sunt de asemenea recomandari de limitare a consumului de carne rosie sau de carne procesata, dar acestea se concentreaza in principal pe reducerea consumului de grasimi si sodiu, factori de risc pentru bolile cardiovasculare si pentru obezitate. Persoanele care sunt preocupate de evitarea cancerului ar putea lua in considerare reducerea consumului de carne rosie sau de carne procesata pana cand vor fi disponibile noi indrumari cu privire la cancer.
Ar trebui sa mancam doar pui si peste?
Riscurile legate de cancer asociate consumului de pui si peste nu au fost unele evaluate.
Ar trebui sa fim vegetarieni?
Dietele vegetariene si dietele care includ carne au fiecare avantaje si dezavantaje diferite pentru sanatate. Aceasta evaluare nu a comparat direct riscurile pentru sanatatea personelor vegetariene si a celor ce consuma carne. Acest tip de comparatie este dificil de realizat deoarece aceste grupuri pot fi diferite in multe moduri, nu doar prin perspectiva consumului de carne.
Exista vreun tip de carne rosie care este mai sigura?
Cateva studii au investigat riscurile de cancer asociate cu diferite tipuri de carne rosie, cum ar fi carnea de vita si de porc si cu diferite tipuri de carne procesata, cum ar fi sunca si cremwurstii. Cu toate acestea nu exista suficiente informatii pentru a spune daca riscurile de cancer sunt mai mari sau mai mici in cazul consumului unui anumit tip de carne rosie sau procesata.
Metoda de conservare poate influenta riscul (de exemplu sarare, inghetare sau iradiere)?
Diferitele metode de conservare ar putea conduce la formarea de agenti cancerigeni (de exemplu N-nitrozo-compusi), dar nu se cunoaste daca si in ce masura contribuie acestea la cresterea riscului de cancer.
Cate studii au fost evaluate?
Grupul de lucru al IARC a analizat peste 800 de studii diferite privind cancerul la om (unele studii au furnizat date privind ambele tipuri de carne, in total peste 700 de studii epidemiologice au furnizat date privind carnea rosie si peste 400 de studii epidemiologice au furnizat date despre carnea procesata).
Cati experti au fost implicati in evaluare?
Grupul de lucru al IARC a fost format din 22 de experti din 10 tari.
Cum credeti ca ar trebui sa actioneze guvernele pe baza rezultatelor dvs?
IARC este o organizatie de cercetare care evalueaza dovezile privind cauzele cancerului dar nu face recomandari pentru sanatate. Monografiile IARC sunt totusi adesea folosite ca baza pentru elaborarea politicilor, liniilor directoare si recomandarilor nationale si internationale pentru minimizarea riscurilor de cancer. Guvernele pot decide sa includa aceste noi informatii privind riscurile de cancer ale carnii procesate in contextul altor riscuri si beneficii pentru sanatate in actualizarea recomandarilor dietetice.