INGREDIENTE
Crema:
5 gălbenușuri
750 ml lapte de vaca 3.5% grasime
40 g amidon de porumb sau de cartofi
1 lingurița pudra de vanilie
100 g unt de 82% (la temperatura camerei)
zahar in funcție de preferințe (am pus 2 linguri)
Blat:
5 albușuri
2 oua întregi
300 g făina alba de grau
1 lingurița pudra de vanilie
1 lingurița praf de copt BIO
250 g unt 82%
250 ml lapte de vaca 3.5% grasime
80 g carob
zahar optional, eu am folosit 2 linguri cu zahar brut
Tava dreptunghiulara 22/ 28 cm
MOD DE PREPARARE
Mai întâi ne ocupam de crema.
Amestecam toate ingredientele pentru crema, in afara de unt. Punem intr-o crăticioară antiaderenta la foc mic, amestecând continuu, ca sa nu se formeze cocoloașe, pana se îngroașa ca o budinca.
Luam de pe foc crema și începem sa adăugăm untul tăiat cubulete. Amestecam pana incorporam bine tot untul. Acoperim vasul cu folie alimentara de plastic, direct peste crema, lipita. Și o lasam la răcit pana ne ocupam de blat.
Preparam blatul:
Amestecam făina, carobul și praful de copt.
Punem albușul de la cele doua oua întregi peste cele 5 albușuri rămase de la crema, le mixam spuma tare. Într-un alt vas frecăm bine untul moale cu zaharul, adăugăm pe rând cele 2 gălbenușuri, laptele apoi făina. La sfârșit incorporam bezeaua, amestecând ușor cu o spatula de jos in sus ca sa nu iasă aerul din bezea. Turnam compoziția in tava, nivelam și bagam la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru aproximativ 30 min sau pana trece testul scobitorii.
Timpul de coacere variază in funcție de cuptor.
După ce s-a copt lasam blatul sa se răcească complet. Întindem crema in strat uniform pe toată suprafața blatului.
Dam prajitura la frigider pentru minim o ora, eu am lăsat-o peste noapte ca sa se întrepătrundă bin crema cu blatul.
Înainte sa tai negresa am presărat deasupra carob.
Puteți înjumătățit cantitatile, eu am făcut pentru mai multe persoane. Mi-au ieșit 14 porții generoase ( exact cum se văd și in poza)
Spor la gătit, dragi mămici, și pofta mare!