INGREDIENTE
550 g făină albă de grâu, tip 000
15 g drojdie proaspătă
2 linguri zahăr
120 g unt topit
4 ouă
80 ml lapte de vacă, 3,5% grăsime
1 linguriță pudră de vanilie (eu am folosit de la Kspices)
50 g stafide
50 g merișoare uscate (NU confiate)
50 g caise uscate
1 ou bătut + 1 lingură lapte, pentru uns cozonacul
(Puteți folosi doar stafide, dacă preferați.)
MOD DE PREPARARE
Tăiem caisele mărunt și le punem într-un bol, împreună cu stafidele și merișoarele. Turnăm apă peste ele cât să le acopere și le lăsăm la înmuiat aproximativ o oră. După aceea, le scurgem bine într-o strecurătoare.
Încălzim ușor laptele și dizolvăm drojdia în el. Adăugăm ouăle, zahărul, untul topit și pudra de vanilie. Amestecăm până obținem o compoziție omogenă.
Începem să încorporăm făina treptat, frământând aluatul timp de aproximativ 10 minute. Cel mai simplu este să folosiți un robot de bucătărie sau o mașină de pâine, pe programul pentru aluaturi dospite.
Lăsăm aluatul la dospit într-un loc cald, până își dublează volumul. După ce a crescut, îl frământăm din nou, ușor, împreună cu fructele uscate bine scurse.
Punem aluatul în forme de panettone. Eu am folosit forme de unică folosință din hârtie, cu diametrul de 16 cm și înălțimea de 11 cm.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 170°C, căldură sus-jos, fără ventilație, timp de aproximativ 1 oră și 10 minute. În primele 50 de minute, acoperim cozonacul cu hârtie de copt. Spre final, îndepărtăm hârtia pentru a se rumeni frumos.
Obligatoriu facem testul cu scobitoarea înainte de a-l scoate din cuptor, deoarece timpul de coacere poate varia în funcție de cuptor.
Lăsăm cozonacul să se răcească în formă, apoi îl scoatem și îl putem felia.
Nu are textura clasică de panettone, pentru că e făcut cu un singur aluat, dar e extrem de gustos și parfumat.
Poftă mare!








