INGREDIENTE

300 g faina alba de grau
200 g fulgi de ovaz
20 g zahar brut – optional
190 g unt rece – cu 65% grasime
3 linguri nuci pecan macinate fin
6 mere mari
3 linguri suc de lime
2 lingurite cu scortisoara Ceylon
1 lingura sirop de artar
1 pastaie de vanilie (sau pudra de vanilie) – optional

MOD DE PREPARARE

Intr-un bol mare se pun primele 6 ingrediente (faina, fulgii de ovaz, zaharul, nucile pecan) si se amesteca usor.
Se adauga untul dat prin razatoare si se amesteca bine compozitia cu ajutorul mainilor sau cu o furculita. Aspectul la final trebuie sa fie nisipos (chiar sfaramicios).

Se impartite compozitia in doua si se pune prima jumatate intr-o forma de tort detasabila (22-24 cm). Se preseaza foarte bine cu ajutorul unei linguri pana se obtine aspectului unui blat de tort.

Se curata merele de coaja si se taie in felii subtiri, renuntandu-se la cotor. Se pun feliile de mar intr-un bol mare si se adauga sucul de lime, scortisoara, siropul de artar si vanilia.

Se aseaza feliile de mar in tava de tort peste blatul presat bine mai devreme. Peste mar se pune cealalta jumatate din compozitia de blat si se preseaza la fel de bine.

Se introduce tava de tort la cuptorul preincalzit (180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie) pentru 50 minute. La final trebuie sa fie usor rumenit la suprafata.

Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet la temperatura camerei dupa care se tine la frigider pentru 3 ore sau cel mai bine peste noapte. Este mult mai delicios asa, plus ca blatul nu mai este la fel de sfaramicios dupa ce sta la rece.

E delicios!

Pofta buna!