INGREDIENTE (8 borcane de 370mL)
1,5Kg vinete coapte la cuptor (aprox 3Kg vinete crude)
800g ardei kapia copți la cuptor (aprox 1,5Kg cruzi)
500g ceapă albă
1,1L suc de roșii (am pus 350mL zeamă lăsată de la ardeii copți și 750mL suc de roșii)
4 foi dafin
100mL ulei de măsline nonextravirgin (Pomace olive oil – găsiți la orice supermarket)
*sare punem numai dacă facem pentru copii mai mari de 2 ani – eu am pus 2 lingurițe
MOD DE PREPARARE
Vinetele le înțepăm cu furculița și le punem în tavă pe hârtie de copt. Le coacem la 210 grade C căldură sus-jos fără ventilație pentru aprox 1h30. Timpul variază în funcție de cuptor, deci le mai verificăm să fie moi la sfârșit. După ce sunt gata, le lăsăm la răcit apoi le curățăm. Le lăsăm la scurs peste noapte în strecurătoare. Vinetele coapte la cuptor sigur că nu au același gust ca cele fripte pe grătar dar sunt sănătoase!
Ardeii îi spălăm și îi punem în tavă pe hârtie de copt. Îi coacem la 200 grade C căldură sus-jos cu ventilație pentru aprox 45 minute sau până vedem că începe coaja să devină rumenită pe alocuri iar ei foarte moi. Când sunt gata îi punem într-un vas și acoperim cu un capac. Lăsăm aprox o oră apoi îndepărtăm capacul. Acest procedeu face decojirea lor mai usoară. Așadar îi vom decoji, le vom îndepărta semințele și cotoarele și îi punem într-o strecurătoare peste noapte. Zeama lăsată în vasul în care i-am scos o strecurăm și o păstrăm pentru că o putem folosi la zacuscă, plus pe cea lăsata în strecuratoare de la ardeii curățați.
Și vinetele și ardeii după ce au stat la scurs peste noapte îi tocăm mărunt. Eu am tocat la marunțitorul electric. La fel am procedat și cu ceapa.
Avem nevoie de o cratiță mare, care merge băgată și la cuptor. Eu am folosit una de 6L.
Punem cratița pe foc și punem în ea ceapa tocată, uleiul și 1 pahar mic de apă. Lăsăm la foc mic până scade apa, amestecând din când în când să nu se lipească. După ce a scăzut apa, adăugăm din nou ½ pahar cu apă și lăsăm iar să scadă apoi adăugăm ardeii tocați mărunt și 350mL zeamă de la ardei. Lăsăm să fiarbă cam 7-8 minute apoi adăgăm vinetele, sucul de roșii și foile de dafin. Amestecăm foarte bine până se omogenizează.
Luam cratița de pe foc și o băgăm la cuptor la 210 grade C căldură sus-jos fără ventilație pentru aprox 2h. În tot acest timp mai amestecăm din când în când în cratiță.
Cum sterilizăm borcanele cu zacuscă?
Mai întâi pregătim borcanele cu capcele pe care trebuie să le sterilizăm. Capacele obligatoriu să fie noi. Le spălăm cu detergent de vase, le clătim foarte bine și le punem în tavă pe hârtie de copt. Borcanele cu gura în sus, la fel și capacele. Băgăm tava în cuptor și setăm 140 grade C căldură sus-jos cu ventilație. Deci cuptorul este rece în momentul în care băgăm borcanele. Le lăsăm 20 minute.
Lăsăm borcanele la răcit în cuptor cu usă deschisă. Când sunt încă călduțe le putem umple cu zacusca. Nu punem zacuscă fierbiente în borcane reci. Deci ambele trebuie să aiba cam aceeași temperatură. Strângem bine capacele.
Luam o oală mai mare, eu am folosit una de 10L, pe fundul căreia punem un prosop de bucătărie peste care aranjăm borcanele. Umplem cu apă până aproape de capace. Deci aproape tot borcanul fără capac va fi în apă. Udăm o foaie de copt pentru a deveni mai maleabilă și facem un capac. Când începe să fiarbă va da pe afară apa. Nu folosim alt capac ci doar cel făcut din hărtie de copt sau unul de sită dacă avem.
Dăm drumul la foc și lăsăm 30 de minute contorizate din momentul în care dă în clocot. După ce au trecut cele 30 de minute le lăsăm în oală exact asa cum sunt până se răcesc complet. Abia atunci le putem depozita în cămară.
Și gata o minunație super gustoasă de zacuscă și sănătoasă și mai ușor de preparat ca cea făcută pe foc. Aceea sare îngrozitor plus că trebuie amestecată nonstop.
E prima oară când fac zacuscă și mă declar perfect mulțumită plus am avut numai feedbackuri pozitive 😊.