Toamna este sezonul placintelor si al recoltelor de mere, pere, gutui, dovleac placintar si multe alte bunatati.
Sa profidam de aceste roade din plin.

INGREDIENTE (4 portii)

ALUAT
250 g faina integrala
50 ml lapte
25 ml ulei
1 lingurita cu varf drojdie uscata
1 lingura cu varf de nuca macinata fin

UMPLUTURA
1 mar mare si dulce
1 para mare
1 lingurita de unt
1 lingura de nuci pisate
1/2 lingurita de scortisoara

DECOR
1 galbenus
1 lingurita de ulei
putina scortisoara

 

MOD DE PREPARARE
Am amestecat drojdia cu laptele caldut si uleiul si am turnat peste faina.

Am amestecat/framantat totul bine.

Eventual cat o framantati usor cu mana sa va pudrati cu putina faina.

O puneti intr-un vas acoperit cu folie alimentara si prosop, si totul intr-un loc ferit de curent ( chiar cuptorul este un loc ideal).
Cam 45-50 minute l-am lasat la odihnit.

Separat am razuit fin para si marul ( ambele decojite) si intr-o tigaie impreuna scortisoara si untul, am lasat compozitia la inmuiat, amestecand continuu….3-4 minute.

Apoi am uns plansa cu ulei si am impartit aluatul in 4.

Am intins o foaie mareeee de vreo 0.5 cm grosime.

Apoi am decupat cerculete.

Ies 12 bucati duble.

Practic 24 puse cate 2.
De preferat impartiti aluatul in 2 si faceti 12 si apoi iar o serie.

Apoi am pus umplutura si am presarat nuca pe cerc .
Apoi am pus un alt cerc si cu ajutorul unei cozi de lingurita am sigilat de jur imprejur aluatul.

Asezati pachetelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Ungeti-le cu pensula cu galbenusul amestecat cu ulei.

Pudrati-le cu scortisoara si bagati tava la 170-180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie ( preincalzit) pana se rumeneste usor.

Sunt perfecte si pentru cei mici si pentru cei mari.

Pofta buna!