O mare temere a mamelor este introducerea alimentelor potential alergene, aceasta temere reprezentand de cele mai multe ori o bariera in desfasurarea corecta a procesului de diversificare.
Varietatea este importanta in dieta copilului insa exista posibilitatea ca acesta sa fie alergic la anumite alimente.
In cazurile in care exista istoric de alergii in familie, alaptarea exclusiva pana la 6 luni va scadea riscul dezvoltarii alergiilor alimentare.
Nu exista dovezi care sa arate ca amanarea introducerii alimentelor potential alergene pana atunci cand copilul implineste 1 an scade riscul dezvoltarii alergiilor alimentare.

Prin urmare, laptele de vaca, ouale, arahidele, nucile, glutenul, semintele, pot fi introduse in alimentatia copilului chiar de la inceputul diversificarii, de la 6 luni. Bineinteles ca nu vom incepe diversificarea chiar cu alimentele potential alergene, dar nici nu avem de ce astepta pana la varsta de 1 an a copilului. Deci le putem introduce intre 6 si 12 luni.
ATENTIE!– Introducerea alimentelor cu potential alergen inainte de 6 luni, atunci cand copilul este diversificat precoce, creste riscul dezvoltatii alergiilor alimentare.
Alimentele potential alergene se introduc in cantitate mica urmarind eventuale simptome ale unei reactii alergice. Este recomandat sa fie introduse pe rand, mai ales daca copilul are deja un diagnostic de o alergie sau eczema sau istoric de alergii in familie. Trebuie sa fiti foarte atenti mai ales atunci cand introduceti alunele sau arahidele sau alimente care contin alune sau arahide. Alunele si arahidele trebuiesc maruntite sau macinate, oferite intregi sunt interzise copiilor sub 5 ani din cauza riscului mare de inec.

De obicei alergiile la lapte de vaca sau ou trec in timp, insa alergia la arahide ramane pentru toata viata.
Este recomandat ca atunci cand introduceti un aliment nou sau un aliment potential alergen sa o faceti in prima parte a zilei si nu seara. Alergiile pot aparea si de la alte alimente nu neaparat de la cele potential alergene.

Cum introducem alimentele potential alergene?
Oul– il fierbem tare si il amestecam cu 2-3 legume deja introduse. Nu oferim din start un ou intreg ci o bucatica pentru a testa reactiile. Daca copilul nu are niciun simptom de alergie atunci la masa urmatoare putem oferi un ou intreg. Stiu ca circula diverse scheme de introducere intai a galbenusului apoi a albusului dupa 1 an. Am explicat mai sus de ce putem oferi din start ou cu tot cu albus si galbenus. Mai puteti testa oul inserandu-l intr-o budinca, de exemplu- copilul nu va manca toata budinca, insa va manca suficient incat sa apara reactii daca este cazul.
Laptele de vaca– puteti oferi cantitate mica de BRANZA PREPARATA IN CASA sau puteti pune putin lapte de vaca pasteurizat in piureul de legume sau puteti testa cu putin iaurt sau unt.
La fel procedati si cu restul alimentelor potential alergene- inserati o cantitate mica intr-un preparat pentru a le testa.

Care sunt semnele unei alergii alimentare?
O reactie alergica poate sa prezinte unul sau mai multe semne dintre urmatoarele:
– diaree si varsaturi
– tuse
– dificultati de respiratie
– mancarime la nivelul gatului si a limbii
– mancarime cutanata sau eruptie cutanata
– buze si gat umflate
– ochi inflamati si rosii

Daca observati una sau mai multe dintre aceste simptome dupa administrarea unui aliment nou, intrerupeti imediat administrarea acestuia si discutati cu pediatrul copilului.

Surse

nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/solid-foods-weaning.aspx#close
edu-cnsmf.ro/prevent/GhidPreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf
nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/food-allergies-in-children.aspx