INGREDIENTE
250mL lapte de vaca 3.5% grasime caldut
Aproximativ 550g faina alba de grau (gramajul difera in functie de faina; am pornit cu 500g si am adaugat pana cand aluatul nu s-a mai lipit de maini)
7g drojdie uscata
50g unt la temperatura camerei
2 albusuri + 1 galbenus de la oua de gaina
o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)
Gem – optional (am folosit magiun)
Pentru uns:
1 galbenus de la ou de gaina
2 linguri lapte de vaca
Diferite seminte – optional
Ulei pentru uns blatul de lucru
MOD DE PREPARARE
In laptele caldut am dizolvat drojdia si zaharul. Am lasat cateva minute, timp in care am amestecat faina cu oul intreg si albusul, untul, pe care le-am pus peste lapte si am omogenizat.
Am mai adaugat putina faina. Am framantat cateva minute aluatul, apoi l-am lasat la dospit pana cand si-a dublat cantitatea.
Dupa ce aluatul a crescut, am uns blatul de lucru cu putin ulei si l-am impartit in 6 bucati egale (egale mai mult sau mai putin ale mele).
Fiecare bucata am intins-o sub forma dreptunghiulara si am crestat asa cum se vede in imaginea de mai jos. Doi dintre covrigi i-am umplut cu magiun (magiunul l-am pus pe partea necrestata). Am rulat usor pe lungime si am lipit capetele.
Am lasat covrigii sa se “odihneasca” in tava tapetata cu hartie de copt inca 10minute, apoi i-am uns cu galbenusul si laptele amestecate.
Am presarat susan, mac si seminte crude de floarea soarelui, separat.
Am bagat covrigii la cuptorul preincalzit la 180grade C pana cand s-au rumenit deasupra (15minute in cazul meu).
Sunt foarte pufosi, iar cei cu magiun sunt yummy!
Pofta buna!
* Pentru adulti as reface cu dulceata de capsuni sau cu putin mai mult zahar in aluat.
Cele 7g de drojdie uscata,pot fi inlocuite cu praf de copt?Daca se poate ce cantitate?
nu se poate inlocui. Trebuie sa folositi drojdie!
Se poate fara zahar?
se poate
7 grame drojdie uscată cât înseamnă în drojdie proaspătă?
puteti incerca cu 25g
Pot inlocui laptele de vaca cu lapte de soia?
sau cu alt lapte vegetal.
Foarte faină rețeta! Mulțumim!
Buna ,La modul de preparare se pune un albus cu un ou intreg si se amesteca cu faina ? Sau doua albusuri se amesteca cu faina?
la aluat aveti exact cum scrie 2 albusuri + 1 galbenus, adica 1 ou intreg plus un albus