INGREDIENTE

250mL lapte de vaca 3.5% grasime caldut
Aproximativ 550g faina alba de grau (gramajul difera in functie de faina; am pornit cu 500g si am adaugat pana cand aluatul nu s-a mai lipit de maini)
7g drojdie uscata
50g unt la temperatura camerei
2 albusuri + 1 galbenus de la oua de gaina
o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)
Gem – optional (am folosit magiun)

Pentru uns:
1 galbenus de la ou de gaina
2 linguri lapte de vaca
Diferite seminte – optional
Ulei pentru uns blatul de lucru

MOD DE PREPARARE

In laptele caldut am dizolvat drojdia si zaharul. Am lasat cateva minute, timp in care am amestecat faina cu oul intreg si albusul, untul, pe care le-am pus peste lapte si am omogenizat.

Am mai adaugat putina faina. Am framantat cateva minute aluatul, apoi l-am lasat la dospit pana cand si-a dublat cantitatea.

Dupa ce aluatul a crescut, am uns blatul de lucru cu putin ulei si l-am impartit in 6 bucati egale (egale mai mult sau mai putin ale mele).

Fiecare bucata am intins-o sub forma dreptunghiulara si am crestat asa cum se vede in imaginea de mai jos. Doi dintre covrigi i-am umplut cu magiun (magiunul l-am pus pe partea necrestata). Am rulat usor pe lungime si am lipit capetele.

Am lasat covrigii sa se “odihneasca” in tava tapetata cu hartie de copt inca 10minute, apoi i-am uns cu galbenusul si laptele amestecate.

Am presarat susan, mac si seminte crude de floarea soarelui, separat.

Am bagat covrigii la cuptorul preincalzit la 180grade C pana cand s-au rumenit deasupra (15minute in cazul meu).

Sunt foarte pufosi, iar cei cu magiun sunt yummy!

Pofta buna!

* Pentru adulti as reface cu dulceata de capsuni sau cu putin mai mult zahar in aluat.