Ca si nucile, semintele ar trebui sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Pentru o asimilare mai buna a nutrientilor ele ar trebui rasnite. Ca si granele, semintele contin acid fitic iar pentru reducerea lui semintele ar trebui inmuiate. Dar avand in vedere ca si acidul fitic aduce beneficii iar cantitatea de seminte pe care o putem manca este mica atunci nu ar fi gresit sa le oferim chiar daca nu sunt inmuiate.
Pentru ca avem o gama variata si le putem integra usor in alimentatia copiilor, mai ales la micul dejun, oferindu-le prin rotatie poate fi o alegere buna mai ales ca fiecare dintre ele vine cu un profil nutritional diferit.
SEMINTELE DE IN
Semintele de in au o valoare nutritionala mare, fiind sursa importanta de omega 3 si fibre.
Introduse atat in dieta noastra cat si a copiilor nostri vom avea multe beneficii asupra sanatatii cum ar fi: imbunatatirea functiei digestive, reducerea riscului de boli de inima, diabet de tip 2 si cancer.
Semintele de in pot fi introduse foarte usor in dieta iar pentru a beneficia de toti nutrientii ele ar trebui macinate sau cel putin maruntite. Acest lucru il putem realiza fie cu o rasnita fie cu un blender. Ele pot fi adaugate apoi in piureuri de fructe, in terciuri.
Daca vom hidrata semintele de in vom obtine o masa mucilaginoasa care actioneaza ca un laxativ natural. Asadar, consumand seminte de in regulat, putem preveni constipatia.
Semintele de in sunt o sursa buna de vitamine si minerale cum ar fi vitamina B1, cupru, magneziu, fosfor cat si o importanta sursa de antioxidanti.
Este de retinut faptul ca doza zilnica nu ar trebui sa depaseasca 50g pe zi, in caz contrar poate avea efecte adverse si pot fi toxice in unele cazuri. Nu exista o doza zilnica recomandata pentru copii insa o lingurita pe zi ar fi suficient.
Asemenea altor alimente bogate in fibre, semintele de in pot provoca disconfort abdominal cum ar fi balonare si gaze la persoanele care nu obisnuiesc sa aiba o dieta bogata in fibre.
SEMINTELE DE CHIA
Semintele de chia contin cantitati mari de fibre si acizi grasi Omega 3, proteine de calitate si minerale esentiale si antioxidanti.
Semintele de chia sunt foarte mici, cu o forma ovala si cu o culoare ce poate varia de la alb la maro sau negru. Ele provin de la planta numita chia, nativa din Mexic si Guatemala.
Datorita gustului neutru, semintele de chia pot fi adaugate aproape in orice.
Le putem rasni si adauga in terciuri, sau putem face BUDINCI DE CHIA, preparate coapte sau salate. Pe site-ul nostru aveti multe retete cu CHIA.
Mai multe despre modul de preparare si cantitatea zilnica puteti citi in articolul CUM PREPARAM CORECT PSEUDOCEREALELE.
SEMINTELE DE CANEPA
Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine vegetale. Semintele de canepa sunt unele dintre putinele proteine complete vegetale adica ele contin toti amino acizii esentiali pe care organismul nu-i poate produce. De asemenea, raportul dintre omega 6 si omega 3 pe care il contin este unul bun de 3:1.
Semintele de canepa le putem marunti si adauga in diverse salate/piureuri de fructe, terciuri de cereale etc.
SEMINTELE DE SUSAN
Ca si celelalte seminte, cele de susan au un profil nutritional larg. Sunt o buna sursa de fibre, cupru, mangan si magneziu.
Semintele de susan ajuta la reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ.
Ele pot fi rasnite si adaugate in piureuri de fructe, terciuri sau diverse salate. Semintele de susan pot fi albe, maro sau negre. Ideal este sa alegem susanul negru pentru ca este mai bogat in antioxidanti.
SEMINTELE DE DOVLEAC
Semintele de dovleac sunt cele mai consumate dintre seminte fiind unele dintre cele mai nutritive. Cu doar o cantitate mica de seminte de dovleac aducem organismului un aport mare de antioxidanti, grasimi sanatoase, magneziu si zinc, fiind una dintre cele mai bune surse naturale de magneziu. Sunt de asemenea bogate in fibre, iar o dieta bogata in fibre ne asigura un sistem digestiv sanatos.
Semintele de dovleac imbunatatesc sanatatea inimii si ne protejeaza de diferite tipuri de cancer. Ele se gasesc foarte usor in magazine si trebuie sa le alegem pe cele crude si nu pe cele prajite/sarate. Le putem integra foarte usor in dieta noastra si a copiilor, le putem macina si combina cu diverse piureuri de fructe, salate, cereale sau le putem folosi in preparate coapte pentru un plus de savoare.
SEMINTELE DE FLOAREA SOARELUI
Semintele de floarea soarelui sunt de asemenea foarte nutritive, continand o cantitate importanta de proteine, grasime mononesaturate si vitamina E.
Ca si cele de dovleac, semintele de floarea soarelui le putem introduce in dieta foarte usor, combinate cu fructe, cereale, salate. Este foarte important sa le alegem pe cele crude si nu pe cele prajite/sarate.
Semintele, ca si granele si nucile ar trebui sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa. O dieta sanatoasa bogata in, fibre, antioxidanti, vitamine si minerale ne asigura o protectie mare impotriva cancerului de toate tipurile cat si a bolilor autoimune sau al altora grave.
Cand putem introduce semintele in alimentatia copilului?
Semintele le putem introduce de la 7 luni odata cu introducerea mesei de fructe. Pot fi foarte usor integrate in piureul de fructe, insa pentru o asimilare mai buna este ideal sa fie macinate.
Semintele de mac sunt ok pentru copilasi? Nu mai stiu ce sa cred, sunt foarte multe pareri pro si contra in ceea ce priveste consumul acestor seminte. Multumesc!
Semintele se consuma in cantitati mici! Deci un copil nu poate manca o punga intreaga de mac pentru a fi eventuale probleme.
Pot introduce semintele in alimentatia fetitei la 7 luni? Multumesc!
Dvs hotariti cand!
De la cate luni se introduc semintele?
de la 7 luni, cand introducem masa a doua de dimineata