Printre primele mele experiente in ceea ce priveste aluatul, se numara si acest preparat.

Uitasem complet de el, pana cand m-a intrebat mama: „tu mai stii sa faci melcii aceia pufosi cu scortisoara si cu lapte?”

Nu mai stiu de unde am luat atunci reteta, dar stiam unde am scris-o.
Asa ca am si trecut la copt melcisori.
Ies circa 16 buc – 8 cm diametru

INGREDIENTE ALUAT

2 galbenusuri
100 ml lapte de vaca 3.5% grasime, caldut
20 g drojdie proaspata
o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)
175 g faina alba de grau tip 000

INGREDIENTE UMPLUTURA SI INSIROPARE

100 g unt min 65% grasime
o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)
3 lingurite potrivite de scortisoara Ceylon
400-500 ml lapte de vaca 3.5% grasime

MOD DE PREPARARE

Am pus in laptele caldut drojdia faramitata si zaharul, si am lasat 10 minute la loc cald, sa creasca.
Intre timp am frecat galbenusurile.

Am pus apoi drojdia si faina turnata in ploaie.

Am obtinut un aluat maleabil si am intins o foaie dreptunghiulara mare.
Maxim 0.5 cm grosime.
De preferat 0.25 cm.

Am frecat untul cu zaharul si 1 lingurita de scortisoara.

Am uns bine, bine foaie cu aceasta crema si am rulat foaie, obtinand un baton lung.

Am taiat melcisori de 1 maxim 2 cm. si i-am pozitionat cu fata in sus, unul langa altul in vas.

I-am lasat 1 ora la crescut la loc ferit si calduros (simplu in cuptor dupa ce este aproape racit, sau in cuptorul cu microunde).

I-am bagat apoi la 170 grade C caldura sus-jos fara ventilatie, pana s-au rumenit frumos, aprox 30 minute.
Am incins laptele bine, l-am amestecta cu scortisoara si dupa ce am scos melcii fierbinti, am turnat peste.
Am acoperit totul cu prosoape de bucatarie.

In functie de cat de insiropati doriti sa fie, mai puteti adauga lapte fierbinte.

Dupa 15 minute i-am servit calzi.

Si a doua zi sunt minunati.

Pofta buna!