Sau poate sa fie denumita si placinta, nici nu stiu, cert este ca este absolut delicioasa.
Am cautat prin bunici reteta aceasta de aluat, fieare isi amintea usor diferit ingredientele si m-am lasat purtata de ce aveam in casa si de ideea de a folosi ingrediente bune si pentru copii mici.

INGREDIENTE

300 g faina alba de grau
2 linguri potrivite smantana min 20% grasime
100 g unt min 65% grasime
o lingura zahar brut (optional)
5 g praf de copt
1 ou mic
4 mere mari dulci, zemoase
2 lingurite de scortisoara Ceylon
optional: nuca pentru servire sau scortisoara

MOD DE PREPARARE

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Initial am razuit merele decojite.

Nu fin, prin razatoarea mare, dar adaptati in functie de preferinte.

Le-am inabusit in suc propriu, impreuna cu scortisoara.

Daca nu sunt zemoase, adaugati apa.

Le-am lasat la racit.

Intre timp am frecat untul cu zaharul, am adaugat smantana si oul.

Am turnat in ploaie amestecul de faina (250gr initial) si praf de copt.

Pe masura ce aluatul capata o textura modelabila, framanatati usor adaugand faina daca este necesar.
El nu trebuie sa fie lipicios.

Am impartit aluatul in doua si am intins prima foaie dreptunghiulara (masa pudrata cu faina), de dimensiunea tavii ce urma sa o folosesc (puteti face orice forma doriti).

Am pus foaia in tava (27x17cm) si am nivelat frumos umplutura de mar.

Am intins si a doua foaie (masa pudrata iar cu faina) si am acoperit merele.
Am bagat la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie (preincalzit), timp de 35-40 minute.

Eu am ales ca la servire sa pudrez cu nuca.

Pofta buna!