INGREDIENTE

Aluat:
150mL lapte de vaca 3.5% grasime
250g faina alba de grau (se mai adauga daca aluatul “cere”)
4g drojdie uscata
2 linguri ulei de masline nonextravirgin sau ulei de cocos + pentru tapetat blatul de lucru
1 ou
o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)

Umplutura:
10 linguri nuca macinata (cantarita, aproximativ 115g nuca)
80g unt la temperatura camerei cu 65% grasime
½ lingurita pudra de vanilie – optional
½ lingurita scortisoara Ceylon
o lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)

Ou pentru uns (eu am folosit un ou de prepelita pentru ca e mic si l-am folosit pe tot)

MOD DE PREPARARE

Peste laptele caldut am pus drojdia si zaharul si am amestecat cu lingura. Am adaugat faina, oul si uleiul si am framantat bine pana cand aluatul nu a mai fost lipicios. L-am lasat la dospit aproximativ o ora, la loc cald.

Am amestecat nuca macinata cu untul, zaharul, scortisoara, praful de vanilie si am incorporat bine.

Am uns masa cu ulei si am intins aluatul sub forma dreptunghiulara (cat de dreptunghiulara am putut) si am pus amestecul de nuca pe toata suprafata ei.

Am rulat usor pe lungime si am taiat rulouri de aproximativ 2cm latime. Am pus rulourile in tava tapetata cu hartie de copt si am aplatizat usor cu mana pe fiecare. Am lasat spatiu intre ele.

Am uns cu ou batut si am mai lasat 10 minute sa se “odihneasca” in tava, dupa care am bagat la cuptorul preincalzit la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pana cand melcisorii au devenit rumeni ca in fotografie, aprox 30 de minute.

Pofta buna!

**Pe cativa melcisori am pus si cu putina miere (o lingurita miere amestecata cu putina apa plata) dupa ce s-au racit putin.