INGREDIENTE

500 g făina albă (de tip 000 sau 650)
25 g drojdie proaspata sau 7g drojdie uscata
350 ml apa călduță
puțin ulei pentru uns blatul de lucru

MOD DE PREPARARE

Am pus făina intr-un castron încăpător și am făcut o gaura. M-am apucat de făcut MAIAUA:

Am dizolvat drojdia cam intr-un sfert din apa călduță și am amestecat cu 4-5 lingurițe de făina cât sa se facă o pasta. Am lăsat la crescut. Am răsturnat apoi maiaua peste făina, am pus treptat și restul de apa călduță și am frământat pana am incorporat toată făina.

Am răsturnat apoi coca pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și cu mâinile unse de ulei am întins aluatul apoi l-am împăturit (stânga-dreapta, sus-jos). Am mai repetat o data manevra și am lăsat aluatul la dospit vreo 20 de minute pe blatul de lucru acoperit cu folie de plastic.

După ce a dospit, am întins iar aluatul tot cu mâinile foarte puțin unse și pe blatul uns, am împăturit iar și am strâns colțurile in așa fel încât sa iasă o coca rotundă și ferma, frumoasa.

Am pus-o pe o bucata mai mare de hârtie de copt in așa fel încât sa ajungă pe marginile vasului pana sus. Între timp am pus intr-un vas ceramic, rotund și înalt 100 ml apa călduță, apoi am pus coca cu tot cu hârtie de copt in vas. Am tăiat surplusul de hârtie (pana la gura vasului, nu mai mult). Am pus capacul și am mai lăsat la dospit 15-20 de minute.

Am ridicat capacul, am făcut doua crestături lungi, am pus capacul iar și am băgat la cuptorul preîncălzit la 240 grade C caldura sus-jos fara ventilatie. Am lăsat 30 de minute, am redus temperatura la 200 de grade si am mai lăsat 10 minute, apoi am luat capacul si am mai lăsat încă 10 minute ca sa se rumeneasca si mai bine.

Rezultatul îl puteți vedea. O pâine incredibil de FRUMOASĂ, PUFOASĂ și GUSTOASĂ. Și miroase minunat!

* Puteți face pâinea chiar cu mai putina drojdie dacă aveți timp sa lăsați mai mult la dospit.

Se unge foarte puțin cu o pensula înmuiată in apa după ce se scoate din cuptor. Și se lasă la răcit pe un grătar imediat după ce se scoate din cuptor.
Pofta buna!