Multe dintre noi am trecut prin momente terifiante atunci cand am vazut copilul cu ochii iesiti din orbita, aplecat in fata si gata gata sa vomite atunci cand i-am bagat o lingurita cu mancare in gura.
Mai mult ca sigur ne-am panicat ca se sufoca si am devenit disperate sa scoatem din gura lui acea bucatica de mancare. Gata, bucatica este afara si putem rasufla usurate, copilul este bine. Probabil ne-au trebuit cateva secunde sa ne revenim ca inima sa nu mai bata intr-un ritm galopant. Atunci ne-am intrebat: este normal? Nu ii place mancarea? Nu este pregatit pentru solide?
Atunci cand invata sa manance este perfect normal ca bebelusii sa aiba gag. Gag-ul este diferit de inec si trebuie sa stim sa le distingem.
Gag-ul este un mecanism de aparare prin care copilul impinge afara din gura mancarea atunci cand este aproape de caile respiratorii. Si este un lucru foarte bun ca bebelusii au acest instinct de protectie.
Acest reflex este foarte sensibil la nastere, iar pe masura ce bebelusii cresc si incep sa bage in gura obiecte, acest reflex devine mai putin sensibil, zona de declasare mutandu-se mai spre spatele limbii.
Si adultii au acest reflex de gag dar mult spre spatele limbii, mai mult ca sigur va amintiti aceasta senzatie atunci cand mergeati la medic iar acesta va apasa pe limba pentru a vedea daca aveti rosu in gat. Instantaneu aveati senzatie de voma.
Spre deosebire de inec, gag-ul nu este periculos si n-ar trebui sa ne panicam atunci cand apare si nici n-ar trebui sa intervenim in vreun fel pentru ca este parte din procesul de invatare iar bebelusii stiu singuri cum sa gestioneze situatia. Atunci cand au gag, ei tusesc, lacrimeaza, se inrosesc, scot mancarea afara din gura sau chiar vomita.
Comparativ cu gag-ul care este zgomotos, inecul este silentios. Atunci cand caile respiratorii sunt obstructionate partial sau total, copilul se invineteste la fata si instinctiv duce mana la gat. In acel moment trebuie sa stim sa oferim primul ajutor in caz de inec cu mancare.
Aici vreau sa va reamintesc ca atunci cand oferim mancare solida copilului, acesta trebuie sa stea in sezut la 90 grade si nu in plan inclinat in scoica sau in vreun leagan de bebelusi. Daca hranim copilul cu solide in pozitie inclinata riscam ca acesta sa aspire mancarea in caile respiratorii pentru ca mancarea poate aluneca necontrolat pe gat.
Cel mai recomandat este sa nu hranim copilul distras de tableta sau televizor, el trebuie sa fie concentrat pe mancare. De asemenea, niciodata nu lasam copilul nesupravegheat atunci cand mananca.
Unii copii obisnuiesc sa pastreze mancare in gura, intre gingie si obraz. Mare atentie la acest lucru pentru ca reprezinta un real pericol daca nu ne dam seama si pozitionam copilul la orizontala cu mancarea in gura.
De asemenea va reamintesc ca unele alimente sunt total interzise copiilor sub 5 ani pentru ca pot bloca total caile respiratorii. Printre acestea sunt migdalele intregi, alunele intregi, arahidele intregi, bucati de nuca, boabe de strugure netaiate in doua, rosii cherry netaiate in doua. Pe langa acestea, mai sunt si alte alimente care nu doar ca nu ar trebui oferite pana la 5 ani, nu ar trebui oferite deloc.
Si aici trag un semnal de alarma pentru bomboane si acadele. Daca copilul aspira o bomboana sau o acadea desprinsa de pe bat, ii poate obstructiona total caile respiratorii, deblocarea lor fiind extrem de dificila chiar si cu manevrele de prim ajutor bine facute. A fost un caz cu o fetita de 3 ani care sugea o acadea linistita in timp ce era pe olita. Acadeaua s-a desprins de pe bat si a fost aspirata in caile respiratorii ramanand blocata in jos pe trahee. Traheea la adulti este destul de mare, cam 2,5cm pe cand la copii este mult mai ingusta. Fetita a fost salvata la limita, de o vecina asistenta medical, pentru ca parintele nu a stiut ce sa faca. Chiar si pentru un cadru medical aceasta operatiune a fost destul de dificila pentru ca acadeaua era bine blocata in trahee.
Aceste alimente care pot bloca total caile respiratorii sunt cele mai periculoase. Exista posibilitatea ca bebelusul sa aspire chiar si din piure mai ales daca este hranit in pozitia incorecta dar oricum caile respiratorii nu se vor bloca total iar cu manevrele de deblocare se rezolva situatia rapid. Este important sa lasam copilul sa tuseasca atunci cand se ineaca pentru ca in acest fel scoate singur mancarea.
Legat de inec, voi face o paranteza. Spuneam ca inecul este silentios. Atunci cand o persoana se ineaca in apa, ea NICIODATA nu va putea striga dupa ajutor asa cum ne asteptam ci doar poate fi vazuta ca se agita sub apa si nu mai poate iesi la suprafata. Au fost cazuri in care copii s-au inecat in piscina chiar langa adulti fara ca acestia sa-si dea seama ca ceva nu este in regula. Deci vom ramane vigilenti, fara sa asteptam sa auzim un strigat de ajutor.
Revenind la gag, spuneam mai sus ca bebelusii au la nastere acest reflex mult mai accentuat, aproape de varful limbii. De aceea, este posibil ca ei sa aiba gag chiar si cand sug la san daca fluxul este prea mare. In acest caz, vom pozitiona bebelusul deasupra sanului iar el va gestiona mai bine suptul.
Gag-ul de biberon
Sunt cazuri in care copiii au gag atunci cand beau cu biberonul. Acest lucru se intampla in special la copiii care au fost alaptati exclusiv si carora li se introduce biberonul. Ei nu cunosc pana in acel moment textura unei tetine de biberon fiind ceva nou pentru ei. De aceea este bine sa alegem un biberon cu o tetina adecvata varstei bebelusului. Cu o tetina adecvata, debitul laptelui va fi mai redus iar bebelusul se va descurca mai bine.
La fel de bine pot avea gag atunci cand beau pentru prima data apa cu canuta speciala. Cel mai bine este sa alegem o canuta cu tetina adecvata varstei pentru ca difera atat la dimensiune cat si la debit. La fel este si in cazul biberoanelor.
Bebelusii pot avea gag atunci cand baga jucarii in gura. Daca cumva baga jucaria prea adanc, imediat veti vedea ca o scoate afara din gura si are senzatie de voma, dar cu siguranta nu o va mai baga a doua oara atat de adanc. Putem alege jucarii de dentitie, si acestea sunt pe numere, in functie de aparitia dintilor copiilor. Pe langa asta, jucariile de dentitie desensibilizeaza zona de aparitie a gag-ului.
Cel mai des bebelusii au gag atunci cand ii hranim cu solide. De aceea este bine sa nu le bagam adanc in gura o lingurita plina cu mancare ci sa le dam cate putin, pe varful limbii, cel putin in primele zile de diversificare. In felul acesta bebelusul se va obisnui cu mancarea solida si va invata sa o gestioneze singur.
De asemenea, poate avea gag la schimbarea texturii mancarii. Este bine sa facem treptat trecerea de la piureuri la alte texturi, despre aceasta tranzitie va invit sa cititi in articolul CUM FACEM TRECEREA DE LA PIUREURI LA BUCATELE.
Atunci cand hranim copilul si are gag, este foarte important sa fim atente la ce reactie avem. Nu devenim isterice, nu ne panicam, nu ne enervam. Cel mai bine este sa ne purtam ca si cum nu e mare lucru ce se intampla, eventual ne chinuim sa ne punem un zambet pe fata. Reactia noastra ca mame in astfel de situatii este cruciala, pentru ca daca devenim isterice si agitate, copilul va tine minte reactia noastra apoi va asocia masa cu un pericol.
Deci vom ramane calme, iar daca vedem ca gag-ul nu se opreste, inclinam putin copilul in fata pentru a-l ajuta sa scoata din gura mancarea si ii dam putina apa, apoi continuam sa ii dam de mancare. Daca devenim isterice intr-un episod de gag, vom avea surpriza ca bebelusul sa nu mai vrea sa manance.
In cei aproape 6 ani de existenta a grupului nostru Bebelusi – diversificare si retete Flaveur am auzit nenumarate relatari despre cum se inecau copiii ba cu apa ba cu mancare. Insa mai mult ca sigur, in 90% dintre cazurile relatate, copiii aveau gag .
In concluzie, gag-ul este absolut normal si nu este periculos si se manifesta zgomotos. Important este sa ramanem calme si sa nu speriem copilul.
Inecul este silentios si periculos, de aceea va recomand sa luati cursuri de prim ajutor sau sa va documentati despre cum trebuie sa interveniti in caz de inec.