Inițial am vrut să fac fursecuri cu unt și smochine, dar aveam și mere și aș fi vrut să fac ceva și cu ele. Așa că am combinat ideile și a ieșit…o tartă!

INGREDIENTE

100 g unt 82% grăsime
240-250 g făină albă de grâu
9 smochine
6 curmale
1 ou
vanilie
4 mere mari
scorțișoară Ceylon

MOD DE PREPARARE

Am lăsat la hidratat smochinele și curmalele peste noapte (nu am avut smochine suficiente și am pus și curmale). Am făcut o pastă din ele, pe care am amestecat-o ( în robotul de bucătărie) cu unt, vanilie, ou și o parte din făină (100 g).

Apoi am continuat să frământ aluatul cu mâna, adăugând treptat restul de făină. Am curățat și răzuit merele, după care le-am călit într-o tigaie antiaderentă. Le-am lăsat să se scurgă de suc într-o strecurătoare și le-am amestecat cu scorțișoară.

Am uns tava cu unt, am luat 3/4 din aluat și l-am întins într-o foaie subțire. Am pus merele scurse și răcite peste aluatul din tavă.

Din restul de aluat am tăiat fâșii subțiri (1,5 cm) și le-am așezat peste mere. Am dat tava la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade C caldura sus-jos fara ventilatie.

Alte precizari
Am folosit o tavă cu diametrul de 25 cm.