La mine miroase deja a CRACIUN

INGREDIENTE:

Pentru ALUAT:
300 g de făina albă de grau tip 000 ( este posibil sa intre un pic mai multă)
15 g drojdie proaspăta sau 5g drojdie uscata
1 lingurița zahar
1 ou + 1 albus
150 ml lapte de vaca 3.5% grasime călduț (! Nu fierbinte) – sau lapte vegetal
4 linguri de ulei de masline
Coaja de portocala BIO

Pentru UMPLUTURA:
500-600 g dovleac plăcintar (curățat de coaja)
Zeama de la o jumătate de portocala
1 lingurița unt sau ulei de cocos
1 praf de scorțișoara Ceylon

Pentru UNS placinta:
1 galbenus
1 lingura lapte de vaca 3.5% grasime sau lapte vegetal

Pentru DECOR:
Sirop de artar pentru uns
Felii de portocala
Nuca măcinată
Cateva bobițe de rodie
Decorul este optional, bineînțeles. Se poate si fara.

MOD DE PREPARARE:

UMPLUTURA am facut-o asa:
Am taiat dovleacul curățat in bucatele l-am pus intr-un vas de yena, l-am stropit cu zeama de portocala, am pus si untul, am acoperit cu un capac si am băgat la cuptor la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pana a scăzut zeama (dovleacul se înmoaie oricum repede), dar fara sa se ardă.

Cand a fost gata, l-am pasat cu o furculița si l-am lasat sa se răcorească.

ALUATUL l-am facut asa:
Am cernut făina intr-un bol si am facut o gaura.
Am încălzit laptele.

Drojdia am pus-o intr-un castronel si am dizolvat-o cu putin din laptele călduț, am pus zaharul si o lingura de făina si am amestecat bine. Am lasat sa se umfle.
Am răsturnat apoi maiaua in făina, am pus oul si albușul, si am amestecat cu mana, încorporând treptat laptele călduț si uleiul cu coaja de portocala. La mine a mai fost nevoie de un pic de făina ca sa-mi iasă o coca perfecta (nu trebuie sa se lipească de maini, dar nici sa fie tare; o coca moale ca de paine).

Am acoperit si am lasat la dospit cam 40 de minute( depinde cat este de cald in camera)

Am împărțit aluatul in doua si am frământat foarte putin pe fiecare. Pe blatul de lucru presarat cu făina, am întins cu un sucitor fiecare aluat intr-o foaie cat de cat dreptunghiulara (nu prea subțire), am pus jumătate din compoziția de dovleac si am rulat usor.

La una dintre foi, dupa ce am întins umplutura am presarat scortisoara.

Am pus plăcintele in tava pe hartie de copt, am uns cu gălbenușul amestecat cu laptele si am băgat la cuptor la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pana s-au rumenit frumos, aproximativ 30 de minute.

Cand au fost gata, le-am uns imediat cu sirop de artar diluat cu un pic de apa.

Am lasat sa se mai răcească si am decorat cu nuca, portocala si rodie.

Mega bunătate!

Pofta buna!