INGREDIENTE

Aluat:
500g faina alba de grau (tip000)
300g piure de dovleac placintar (copt in cuptor sau gatit la abur)
un pliculet drojdie uscata (7g)
o lingura de zahar (optional sau in functie de preferinte)
80g unt moale (la temperatura camerei)
1 ou (sa fie la temperatura camerei)
50ml lapte caldut
o lingurita scortisoara

Umplutura:
80g unt
o lingura de zahar
o lingurita scortisoara

Lapte pentru uns

MOD DE PREPARARE

Aluat
Dizolvam drojdia in laptele caldut. Adaugam apoi oul, untul topit, zaharul, scortisoara si piureul de dovleac si omogenizam. Incepem si adaugam faina putin cate putin.

Framantam foarte bine pana obtinem un aluat omogen. NU mai adaugam faina deloc. Lasam aluatul exact asa cum este, chiar daca este putin lipicios.

Aluatul se mai poate face si la mixerul cu bol daca aveti ustensila pentru aluaturi sau la masina de paine.

Lasam aluatul la dospit pentru 2h pana isi dubleaza volumul. Il puteti baga la cuptor la 30 grade C daca este racoare in camera.

Aluatul dospit il intidem pe blatul infainat bine. Atentie, este destul de lipicios deci trebuie sa infainam bine blatul de lucru. Intindem in forma de dreptunghi cu o grosime de 0.5cm.

Lasam aluatul intins pe blatul de lucru si ne ocupam de umplutura.

Punem untul la topit iar in momentul in care este complet topit adaugam zaharul si scortisoara si amestecam bine. Lasam pentru 1 minut la foc mic amestecand continuu. Luam de pe foc si lasam la racit cateva minute.

Ungem cu aceasta compozitie aluatul intins.

Rulam aluatul pe lungime si il taiem in bucati de 5cm. Punem bucatile intr-o tava rotunda cu diametrul de aproximativ 25cm. Prima bucata o punem in mijloc apoi de jur imprejurul ei.

Ungem floarea cu lapte si coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pentru aproximativ 35 de minute sau pana se rumeneste frumos. Atentie, cuptorul neaparat sa fie preincalzit.

Nemaipomenit de bun! Pofta buna!

*La tot acest cozonac am pus 2 linguri de zahar: una in aluat si una in umplutura si a iesit perfect.