INGREDIENTE

450-500 g făină albă de grâu
1 plic drojdie uscată (7 g)
100 ml lapte de vaca 3.5% grasime
2 ouă+ 1 ou pentru uns
2 linguri iaurt
60 g unt 82% grăsime

Pentru umplutură:
300-330 g brânză desarata sau branza de vaci/urda
mărar
2 fire ceapă verde

MOD DE PREPARARE

Am cernut făina și am făcut o gropiță în mijloc, unde am adăugat drojdia și laptele călduț. Am topit untul și l-am lăsat să se răcească. Am adăugat peste făină ouăle și iaurtul.

Am frământat aluatul, adăugând treptat unt topit. Trebuie să rezulte un aluat elastic, nelipicios. Am lăsat la dospit într-un vas uns cu ulei, până când și-a dublat volumul.

Am întins aluatul pe blatul de lucru „pudrat” cu făină și am tăiat pătrate de 7-9 cm. În mijlocul fiecărui pătrat, am pus o lingură de brânză, după care am împreunat colțurile opuse și am lipit bombițele.

După ce am umplut toate bombițele, le-am lăsat la dospit în tavă aproximativ 15 minute. Apoi, le-am uns cu un ou bătut cu o lingură de apă și am presărat mac sau rozmarin (se poate pune și susan).

Am introdus tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C caldura sus-jos fara ventilatie, până când s-au rumenit frumos, aproximativ 30 de minute.

Alte precizari
* Am cernut 400 g de făină inițial, iar pe măsură ce am frământat, am mai adăugat, până când am ajuns la consistența potrivită. Cantitatea de făină poate varia în funcție de tipul ei, mărimea ouălelor.

** Laptele trebuie să fie călâi, nu fierbinte.

*** Frământați minim 10 minute aluatul!

****Apăsați bine pe aluat atunci când împreunați colțurile aluatului.

***** Aluatul este foarte versatil, poate fi umplut cu telemea, mozzarella, chifteluțe etc. Se poate adăuga zahăr/ îndulcitor pentru a face cornuri, poale-n brâu etc.