“Oferă-i libertate de mişcare în siguranţă!” este unul din sfaturile Mariei Montessori către părinţi!

 Jucăriile Montessori sunt sigure prin faptul că sunt fabricate din materiale naturale, precum lemnul și pânza și sunt special construite pentru a uşura învățarea prin descoperire.

Maria Montessori recomandă alegerea jucăriilor de lemn care să le stimuleze celor mici dezvoltarea creativităţii.

Jucăriile de lemn, mai bine zis materialele, în terminologia Montessori, ajută foarte mult la descoperirea mediului înconjurător prin formele şi dimensiunile variate, ideal pentru a învăţa copiii cum să diferenţieze culorile, formele dar şi dimensiunile!

Lemnul este un material cald, mult mai plăcut la atingere decât fierul sau plasticul şi este recomandat si pentru calităţile sale non-toxice.

Jucăriile din lemn ajută mult la dezvoltarea imaginației și creativității, deoarece copiii trebuie să folosească imaginația pentru a da viață jucăriilor din lemn. De exemplu, animăluţele pe şnur din lemn dezvoltă puterea de concentrare, rabdarea şi motricitatea fină dar şi imaginaţia celor mici care sunt tentaţi să le dea viaţă.

Tot prin joacă se dezvoltă cel mai bine şi abilităţile motrice fine, de exemplu jucăriile care îndeamnă copiii să potrivească anumite piese cum ar fi cuburile din lemn. Cuburile de diverse forme şi culori, numai bune pentru a pune imaginaţia la lucru şi a construi diverse construcţii originale. După ce se termină joaca cu ele, se bagă pe rând în cutie prin capacul găurit şi astfel se învaţă şi formele şi se păstrează în ordine. Şi căsuta din lemn cu diverse încuietori şi lacăt, este foarte utilă pentru dezvoltarea motricităţii fine, de asemenea, după ce copilul va învăţa să încuie şi să descuie toate uşiţele (dezvoltându-şi abilitatea de rezolvare a problemelor), se pot introduce noi piese în căsuţă, pe care copilul le găseşte astfel ele nu dispar ci doar se ascund, pentru a arăta permanenţa obiectelor (dispare/se tratează anxietatea de separare).

Pe lângă abilităţile motrice fine, coordonarea ochi-mână este unul dintre cele mai importante abilități de bază ale bebelușilor iar ei încă nu asociază ceea ce văd cu ceea ce fac mânuţele lor. Coordonarea mână-ochi trebuie stimulată și cu ajutorul jucăriilor cum ar fi circuitul cu 4 ghinde sau coşul cu jucării din lemn care conţine 6 jocuri diferite care antrenează motricitatea fină. Piramida de stivuit, sortator de forme, forme de şnuruit, bancul cu ciocan, cuburile din lemn cu litere, cifre şi imagini şi clown-ul simpatic vor pune la lucru imaginaţia micuţilor.

Un alt sfat al Mariei Montessori este: “Dă-i şansa să câstige tot mai multă independenţă”.

Abilitatea de a rezolva singuri probleme, de a fi independent, este foarte complexă și joacă un rol esențial în viață. Trebuie să acordăm o atenție deosebită pentru dezvoltarea acestor abilităţi încă de la o vârstă fragedă. Puzzle-urile pot fi primele jucării, care ajută la dezvoltarea deprinderilor de rezolvare a problemelor (oferindu-i copilului puzzle-ul cu piesele scoase prima dată pentru a găsi soluţia – aranjarea la locul lor) dar şi adidasul sau pantofiorul cu şiret care îi învaţă pe cei mici să devină independenţi, să se încalţe singuri şi să-şi lege sireturile prin joacă. Se recomandă să prezentăm copilului jucăria la început şi să-i arătăm cum se poate juca cu ea. Apoi să nu sarim imediat în ajutorul copilului, dacă nu se descurcă singur din prima încercare. Trebuie să recunoaştem eforturile copiilor, spunându-le că ceea ce fac este important şi să oferim sprijin verbal sau chiar non-verbal printr-un zâmbet :)!

Materialele Montessori din lemn pe lângă avantajele enumerate mai sus ajută şi în învăţarea formelor şi culorilor. De exemplu, jocul logic din lemn, cu cele 8 discuri care trebuie fixate pe placa cu cilindri într-o anumită ordine.

Un material Montessori din lemn, poate cel mai utilizat, în activităţile Montessori este Piramida-curcubeu, care este o jucărie din lemn pentru stivuit pe baza potrivirii formelor geometrice ale fiecărui inel – fara a avea un ax central. Promovează învăţarea formelor geometrice, coordonarea mână-ochi, abilităţile motorii fine şi cele de rezolvare a problemelor. Finisajul fiind cu vopsea non-toxică pe bază de apă nu prezintă un pericol pentru cei mici.

După cum am menţionat mai sus jucării din lemn/materiale Montessori sunt o varietate destul de mare…dar …unde le depozitam?!

Tot Maria Montessori ne recomandă aranjatul jucăriilor pe rafturi de lemn, în loc de aruncatul lor în cutii. Rafturile din lemn nu trebuie să fie încărcate cu jucării ci destul de aerisite astfel încât copiii să le poată vedea şi alege după bunul plac şi bineînţeles să le aşeze la loc după ce s-au jucat cu ele, astfel economisim timp important, noi ca mămici şi copiii învaţă să fie ordonaţi.

Acum că avem lista cu jucării şi ştim unde să le depozităm nu ne rămâne decât să….ne jucăm….da! să ne jucăm împreună cu copilaşii noştri…să îi învăţăm să fie independenţi dar în acelaşi timp să simtă că noi NU SUNTEM DIN LEMN!

Jucariile la care am facut referire le puteti gasi pe site-ul WOODEN TOYS & CRAFTS