Aluatul acesta ca si cel nisipos, m-a cucerit prin simplitate si rapiditate.
Am decis sa fac o placinta maaare, mare cu branza dulce si stafide.
Dar nu clasica, rulata, pufoasa si cu ceva ingredientele…altfel.
Sa vedem exact ce avem nevoie
INGREDIENTE ALUAT
350 g faina
150 g lapte 3.5% grasime
15 g drojdie proaspata
1/2 lingurita de zahar brut (optional)
3 linguri de ulei de masline
INGREDIENTE UMPLUTURA
3 linguri de stafide ( brune am folosit eu)
2 linguri zeama de portocale + mandarine ( cate 1 felie din fiecare sau folositi doar de la un fruct)
6 linguri cu varf branza de vaci
1 ou
2 linguri mascarpone
1 galbenus pentru uns + 1 lingurita lapte + 1 lingurita ulei
MOD DE PREPARARE
Am facut o gaura in mijlocul fainii si am pus drojdia faramitata, zaharul si putin lapte caldut.
Am amestecat, framantand usor, si am inceput sa tort treptat restul de lapte, alternand si cu uleiul.
Am presarat faina pe deasupra „bilei” de aluat si am lasat-o la loc ferit pret de 60 minute.
Separat am hidratat stafidele 45 minute in apa calda ( 4-5 linguri) + zeama de fructe.
Intre timp am amestecat oul cu branzeturile.
Apoi am tocat marunt, marunt stafidele si le-am amestecat in umplutura.
Am impartit aluatul in 6 parti ( merg si 4 mai lungi sau 8 mai scurte).
Am intins foi lungi si inguste ca sa pot forma rulouri.
Dupa ce am umplut cele 6 foi, am inceput sa le asez intr-o tava unsa cu ulei, in forma concentrica…sub forma de melc- rotind rulourile de jur-imprejur.
Am uns apoi placinta cu galbenus frecat cu ulei si lapte.
Puteti decora cu nuca, scortisoara etc.
Aceasta este optionala.
Am bagat-o la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pana s-a rumenit uniform, aproximativ 40 de minute.
Pofta buna!
Reteta pentru aluat este sigur gresită! Va rog sa verificati!
Ce sa fie gresit?
Am facut-o de multe ori si iese mereu. Si nu doar eu. Si alte mamici.
Va rog sa imi precizati greseala. Multumesc.
Făină pare a fi prea multa, nu se poate încorpora, si chiar daca încerci cu greu sa o framanti pe toata, aliatul e mult prea tare si nu se dospeste nici daca il lasi toata ziua la dospit!
Am facut de multe ori compozitia si iese mereu. Chiar ieri o mamica a facut varianta cu praz si spanac si nu a avut probleme.
Incearca cu pauze – lasa drojdia 10 minute la dospit si apoi continua cu restul pasilor.
Ce faina folosesti?
La cea integrala nu se preteaza reteta.
Am testat si iese sfaramicios si nu prea pufos.