Toamna este sezonul placintelor si al recoltelor de mere, pere, gutui, dovleac placintar si multe alte bunatati.
Sa profidam de aceste roade din plin.
INGREDIENTE (4 portii)
ALUAT
250 g faina integrala
50 ml lapte
25 ml ulei
1 lingurita cu varf drojdie uscata
1 lingura cu varf de nuca macinata fin
UMPLUTURA
1 mar mare si dulce
1 para mare
1 lingurita de unt
1 lingura de nuci pisate
1/2 lingurita de scortisoara
DECOR
1 galbenus
1 lingurita de ulei
putina scortisoara
MOD DE PREPARARE
Am amestecat drojdia cu laptele caldut si uleiul si am turnat peste faina.
Am amestecat/framantat totul bine.
Eventual cat o framantati usor cu mana sa va pudrati cu putina faina.
O puneti intr-un vas acoperit cu folie alimentara si prosop, si totul intr-un loc ferit de curent ( chiar cuptorul este un loc ideal).
Cam 45-50 minute l-am lasat la odihnit.
Separat am razuit fin para si marul ( ambele decojite) si intr-o tigaie impreuna scortisoara si untul, am lasat compozitia la inmuiat, amestecand continuu….3-4 minute.
Apoi am uns plansa cu ulei si am impartit aluatul in 4.
Am intins o foaie mareeee de vreo 0.5 cm grosime.
Apoi am decupat cerculete.
Ies 12 bucati duble.
Practic 24 puse cate 2.
De preferat impartiti aluatul in 2 si faceti 12 si apoi iar o serie.
Apoi am pus umplutura si am presarat nuca pe cerc .
Apoi am pus un alt cerc si cu ajutorul unei cozi de lingurita am sigilat de jur imprejur aluatul.
Asezati pachetelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ungeti-le cu pensula cu galbenusul amestecat cu ulei.
Pudrati-le cu scortisoara si bagati tava la 170-180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie ( preincalzit) pana se rumeneste usor.
Sunt perfecte si pentru cei mici si pentru cei mari.
Pofta buna!