Desi este abia septembrie, parca simt mirosul toamnei si al…placintelor de mere, de dovleac…mmm.
Cu gandul la ele, mi-am propus sa fac una de cartof dulce. Mi se pare ca are textura dovleacului placintar, dar o super aroma dulceaga.

INGREDIENTE ALUAT ( 6 portii)
250 g faina
50 ml lapte 3.5% grasime
25 ml ulei
1 lingurita cu varf drojdie uscata

INGREDIENTE UMPLUTURA
un cartof dulce de minim 300-350 g
2 lingurite de unt
1/2 lingurita de scortisoara
3 linguri de nuca macinata
Optional decor: miere si nuca

 

MOD DE PREPARARE

Am amestecat drojdia cu laptele caldut si uleiul si am turnat peste faina proaspat cernuta ( puteti sa o cerneti cu o sita mica).

Am amestecat totul bine, bine.

Eventual cat o framantati usor cu mana sa va pudrati cu putina faina.

O puneti intr-un vas acoperit cu folie alimentara si prosop, si totul intr-un loc ferit de curent ( chiar cuptorul este un loc ideal).

Cam 45-50 minute l-am lasat la odihnit.

Separat am razuit fin cartoful si intr-o tigaie cu untul topit, putina apa, nuca si scortisoara, l-am lasat la inmuiat, amestecand continuu….3-4 minute.

Apoi am uns plansa cu ulei si am impartit aluatul in 4.

Am intins foi subtiri si transparente aproape ( cat sa nu se rupa).

Am intins umplutura si le-am rulat.

Apoi le-am rulat una dupa alta asemeni unui melc in cerc.

Unde se termina un rulou, incepe altul.

Am bagat placinta la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pana s-a rumenit frumos, aproximativ 40 minute.

Cand s-a racit am uns-o cu putina miere si am presarat nuca ( 1 lingurita la toata…este pentru a fixa nuca) .

Asa-i ca pare de dovleac?

Pofta buna!