Cand eram mica, pregatea mama o bunatate de varza dulce, cu sos alb si carne frageda…cel putin asa mi-o traduceam in cap.
Sa fie „Varza a la Cluj”, sa fie ” Placinta cu foi de varza”?
Nici eu nu mai stiu exact cum era sa o pot intreba detalii.
Si am pornit de la imaginea din capul meu, si cu gandul sa fac ceva sa fie bun si pentru pustiul meu de nici 2 ani.
Nu a iesit ceea ce imi amintesc…dar a iesit ceva ce cu siguranta voi repeta si nu voi uita!
INGREDIENTE ( 6 portii)
1 varza mica
100 g bulgur
350-400 g piept de curcan aproximativ
200 g smantana (12% grasime sau mai grasa)
2 cepe
2 rosii
putin cimbru
putina boia
4-5 linguri de ulei
MOD DE PREPARARE
Am pus bulgurul la fiert cu de 3 ori apa decat cantitatea lui, si cepele taiate pe jumatate.
Cand a dat in fiert, l-am oprit si l-am lasat acoperit.
O ceapa am blenduit-o cu pieptul de curcan crud si rosiile ( fara pielita), taiate in 4.
Am pus compozitia intr-o tigaie cu vreo 2 linguri de ulei si cu vreo 5 din zeama lasata de la ceapa si bulgur.
Am pus capacul si am lasat-o la inabusit, amestecat din cand in cand.
Am potrivit-o de gust si i-am pus aproximativ o lingurita de cimbru.
Cu spatula sfaramati compozitia cand amestecati, precum la oualele jumari.
Puneti si bulgurul apoi aici.
Separat am taiat fin, fin varza.
A fost una micuta si dulce.
Am pus-o in tigaie impreuna cu ceapa fiarta si taiata marunt, 2-3 linguri de ulei si tot vreo 5 linguri din zeama de la bulgur.
Cand s-a inmuiat am turnat vreo 4 linguri zdravene de smantana grasa.
Eu prefer sa aiba minim 25% grasime, sa fie cea adevarata.
Am amestecat la foc mic totul, pasa s-a evaporat zeama.
Am pus intr-un vas (tava…ce preferati) varza jos.
Apoi am pus curcanul presandu-l usor.
La final am uns totul cu 2 linguri de smantana si am pudrat cu boia.
Se baga la cuptor pentru circa 35-40 minute la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie.
Pofta buna!