INGREDIENTE
500 g făina alba de grau
250 ml lapte de vaca 3.5% grasime călduț
1 pliculeț drojdie uscata
2 linguri zahar brut (optional)
100 ml ulei de masline nonextravirgin sau ulei de cocos
3 gălbenușuri
2 linguri carob
1 lingurița vanilie Bourbon (optional)
1 galbenus pentru uns cozonacul
MOD DE PREPARARE
Într-un bol amestecam laptele călduț, zaharul, gălbenușurile, vanilia și drojdia și lasam deoparte.
In alt bol cernem făina, facem o gropita in mijloc și turnam amestecul de lapte. Incepem sa framantam pana se încorporează bine toate ingredientele, aluatul e unul moale dar nu se lipește. Acum adăugăm uleiul câte puțin și mai framantam încă aproximativ 10 min.
Punem aluatul rezultat pe blatul de lucru și-l tăiem pe jumătate.
Punem o parte din aluat într-un bol uns cu ulei, peste cealaltă jumătate de aluat adăugăm cele 2 linguri de carob, amestecam pana se încorporează bine carobul. Îl punem și pe acesta într-un bol uns cu ulei.
Acoperim ambele boluri cu folie alimentara și lasam la dospit pentru 1 ora și jumătate sau pana își dublează volumul.
Când aluatul a crescut, stropim blatul de lucru cu puțin ulei și răsturnăm aluatul cu carob, ii dam forma unui sul pe care îl împărțim in 6 părți aproximativ egale, la fel procedam și cu cealaltă jumătate de aluat.
Luam o bucata de aluat cu carob si o întindem cu ajutorul unui sucitor, sa fie cam de lungimea tavii pe care o folosiți. Punem aluatul întins deoparte și întindem o bucata de aluat simplu, de aceeași lungime aproximativ și-l punem peste cel cu carob, următoare bucata de aluat va fi una cu carob și continuam tot așa, alternand bucățile de aluat.
Punem aluatul in tava, dar punem fâșiile pe verticala, și-l mai lasam pentru 15 minute la dospit. Ungem cozonacul cu gălbenușul de ou, presaram deasupra nuca și-l dam la cuptorul preincalzit la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pentru 45-50 minute (in funcție de cuptor).
E ceva de munca la el, dar gustul e pe măsura.
Spor la gătit!
Poftă bună!
Multumesc pentru reteta si pozele foartre bune.
Ce este carob?
puteti citi aici despre carob https://flaveur.ro/carob-versus-cacao/