INGREDIENTE
500g faina alba de grau (tip 000)
un pliculet drojdie uscata (7g)
200mL lapte caldut
o lingura de zahar (optional sau in functie de preferinte)
1 ou (la temperatura camerei)
100g unt moale – am folosit cu 65% grasime
o lingurita scortisoara
150g stafide (inmuiate 20 minute apoi scurse)
100g caise deshidratate (nu le-am inmuiat pentru ca erau moi) – puteti inlocui cu merisoare, curmale sau le puteti combina.
30g unt topit (pentru uns cozonacii dupa coacere)
fulgi de cocos (optional)
MOD DE PREPARARE
Intr-un bol amestecam laptele cu drojdia, apoi adaugam zaharul, oul, scortisoara, untul moale si omogenizam. Incepem sa adaugam faina si framantam bine pana obtinem un aluat omogen. Nu mai adaugam faina in plus!
Lasam aluatul la dospit la loc caldut pentru 2h. Il puteti baga la cuptor la 30 grade C.
Peste aluatul dospit adaugam fructele deshidratate si framantam usor astfel incat sa le integram bine in aluat.
Pe blatul bine infainat intindem aluatul in strat de 0.5cm. Rulam aluatul si vom obtine un baton lung pe care il taiem in doua.
Punem cozonacii in tava pe hartie de copt si coacem la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie, in cuptorul preincalzit, pentru 30 de minute sau pana se rumeneste frumos.
Imediat ce-i scoatem din cuptor ii ungem cu unt topit si presaram fulgi de cocos daca dorim.
Extrem de bun acest cozonac! Pofta buna!