Dupa 1 an copilul trebuie sa aiba 3 mese principale si 2 gustari nutritive. Astfel ca vom introduce micul dejun si vom muta masa (gustarea) de la ora 16-17-18 la cina iar in locul ei vom introduce o gustare usoara. Sunt copii care accepta tarziu micul dejun si prefera tot laptele formula sau lapte matern. Sau sunt copii care se trezesc tarziu, aproape de ora gustarii de fructe, iar in acest caz le oferim mai degraba gustarea de fructe. Nu e musai ca la 12 luni fix sa facem aceste schimbari, le putem face si intr-o saptamana sau doua sau cand este pregatit copilul.

La micul dejun putem oferi omlete, branza, paine de casa cu unt etc. Retete pentru micul dejun aveti aici RETETE MIC DEJUN.
Masa de dupa-amiaza, care pana la 1 an a fost destul de consistenta, o putem muta acum la cina, iar in locul ei putem oferi o gustare, de exemplu: o budinca de fructe, o briosa sau fructe.

Nu oferiti doua feluri de mancare la pranz, un singur fel consistent este suficient.
Nu adaugati paine in ciorba ci oferiti paine doar atunci cand este absolut necesar, de exemplu de dimineata la micul dejun servita cu un PATE DE CASA .

Desi multi copii mananca destul de bine solide in timpul zilei, se mai trezesc si peste noapte pentru a mai bea 1-2 biberoane cu lapte. Este perfect normal! Nu adaugati cereale instant in biberonul copilului inainte de culcare, sperand ca poate asa nu se va mai trezi!
NU oferiti paine sau multi biscuiti intre mese pentru ca aveti toate sansele sa va refuze mesele principale, fiind umflat de fainoase.

Asadar, dupa 1 an copilul va avea 3 mese principale + 2 gustari.

Copilul hranit cu lapte formula va avea, de exemplu, urmatorul program:
Ora 7-8: mic dejun
Ora 10-11: gustarea de fructe
Ora 13-14: masa de pranz
Ora 16-17: gustare
Ora 19-20: cina
La culcare din nou lapte praf (depinde de copil) + biberoanele din timpul noptii (in functie de copil)

Este doar un exemplu, orele fiind orientative, programul va fi in functie de fiecare copil.
Sunt copii care doresc lapte praf inainte de somnul de la pranz.

Informatii complete despre mesele bebelusului pe varsta:

MESELE BEBELUSULUI LA 6 LUNI

MESELE BEBELUSULUI LA 7 LUNI

MESELE BEBELUSULUI DUPA 8 LUNI

SURSE

Healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
kidshealth.org
edu-cnsmf.ro