La 8 luni, pe langa cele de 2 mese deja introduse, cea de fructe si cea de la pranz, vom introduce si a treia masa de dupa-amiaza. O vom numi gustare pentru ca dupa 1 an masa de la aceasta ora se va transforma intr-o gustare.
Aceasta masa o putem introduce in jur de ora 17 pentru a lasa ceva mai mult timp copilului sa digere ultima masa inainte de culcare. Sa nu uitam ca la 8 luni stomacelul este inca imatur si nu este deloc bine sa-i oferim aceasta masa ca si cina. Multi bebelusi de 8 luni se culca devreme, pe la ora 20, deci ultima masa daca o vom oferi la ora 17 este perfect.
Cina va ramane laptele pana la 1 an.

Mai multe informatii despre masa de pranz gasiti in articolul MESELE BEBELUSULUI LA 6 LUNI.

Iar informatii despre masa de fructe gasiti in articolul MESELE BEBELUSULUI LA 7 LUNI.

Cand introducem masa a treia putem incepe cu iaurt, de exemplu. Putem oferi cateva zile iaurt, apoi aveti foarte multe optiuni pe care le puteti adapta in functie de varsta copilului: RETETE BEBELUSI 8 LUNI + CINA .  Carnea cel mai bine o oferiti la pranz, iar daca ati oferit carne la pranz, nu mai oferiti si la masa a treia pentru ca este suficient.

Nu oferiti la masa a treia aceeasi mancare pe care ati oferit-o la pranz, pentru ca dieta copilului trebuie sa fie diversificata si sa acoperiti minimum 4 grupe alimentare din cele prezentate la inceputul articolului.

Nu oferiti copiilor produse lactate degresate pentru ca ei nu sunt la dieta de slabit! Iaurtul, smantana, untul, laptele din care faceti branza de casa trebuie sa aiba procent mare de grasime.

La aceasta varsta deja copilul nu ar mai trebui sa manance mancarea blenduita. Daca pana acum ati blenduit mancarea, atunci este timpul sa incepeti sa o pasati cu furculita. Daca a mancat deja pasat cu furculita, ar trebui sa incepeti sa oferiti bucatele.
Incercati pe cat posibil sa faceti rapid trecerea la bucatele. Cu cat oferiti mai mult blenduit cu atat va fi mai greu sa faceti trecerea la bucatele.

La fel procedati si la aceasta masa pentru copiii hraniti cu lapte formula: oferiti completare pana ajung sa manance suficient solide.

Asadar, la 8 luni copilul va avea 3 mese solide:
– gustarea de dimineata constand in fructe
– masa de pranz constand in legume si proteina
– masa de dupa-amiaza

Copilul hranit cu lapte formula va avea, de exemplu, urmatorul program:
Ora 7-8: lapte praf
Ora 10-11: gustarea de fructe
Ora 13-14: masa de pranz
Ora 16-17: masa de dupa-amiaza
Ora 19-20: lapte praf

La culcare din nou lapte praf + biberoanele din timpul noptii
Este doar un exemplu, orele fiind orientative, programul va fi in functie de fiecare copil.
Sunt copii care doresc lapte praf inainte de somnul de la pranz.

Citeste si MESELE BEBELUSULUI DUPA 1 AN.

SURSE

Healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
kidshealth.org
edu-cnsmf.ro